ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Λιβανός για ΠΟΑΥ: «Λύση μέσα από διάλογο μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Υπουργείου & Φορέα Διαχείρησης»

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη σχετικά με τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, την Παρασκευή, 27/11/2020.

Στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ξηρόμερου, παραβρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του νομού κ.κ. Σαλμάς, Βαρεμένος, Μωραΐτης, Κωνσταντόπουλος και Παπαναστάσης.

Στην τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημέρωση των βουλευτών και ανάλυση των δεδομένων, από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κατσαούνη, τους Προεδρους της ΠΑΝΣΥ, κ. Χολή και ΟΠΣΥΞ, κ. Στεργίου και άλλα μέλη της Επιτροπής Αγώνα.

Ο κ. Λιβανός κατά την τοποθέτησή του δήλωσε:

«Το ζήτημα θεσμοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με πολλαπλές διαστάσεις.
Οι υδατοκαλλιέργειες συνιστούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό μερίδιο στην Αιτωλοακαρνανία. Ως εκ τούτου η θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. έχει μεγάλο τοπικό και εθνικό ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση η οικονομική ανάπτυξη του κλάδου και η θεσμοθέτηση των Π.Ο.Α.Υ., πρέπει να βρίσκονται σε συμβατότητα και αρμονία με την προστασία του φυσικού πλούτου, τη διασφάλιση των δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα αλλά και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών.

Στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και πλαισίου δράσης, προκειμένου να συνυπάρχουν η οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία.

Με γνώμονα τα παραπάνω και σε συνέχεια των συναντήσεων που είχα με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, κ. Τριανταφυλλάκη και τον πρόεδρο της ΠΑΝΣΥ, κ. Χολή, συναντήθηκα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ζήτημα θεσμοθέτησης των Π.Ο.Α.Υ. εκκρεμεί από το 2011, όπως σε άλλες 36 περιπτώσεις στην Ελλάδα. Βούληση της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να μπουν χωροταξικοί κανόνες, να υπάρξει ανάπτυξη και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Όπως επισήμανα και στην ηγεσία του Υπουργείου, επισημαίνω και σήμερα ότι η βέλτιστη λύση για τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ απαιτεί έναν ολοκληρωμένο, συντονισμένο και καλόπιστο διάλογο μεταξύ των φορέων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης και του αρμόδιου Υπουργείου.

Στόχο όλων μας θα πρέπει να αποτελεί ένα κοινώς αποδεκτό αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση του τουρισμού και των ιχθυοκαλλιεργειών, με διατήρηση των υπαρχουσών, αλλά και την καλλιέργεια νέων, θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, θα σέβεται το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και το δικαίωμα στην ακτογραμμή και θα απολαμβάνει κοινωνικής συναίνεσης και αποδοχής.

Αυτή πιστεύω ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση και είμαι στη διάθεση όλων των φορέων να συμβάλλω σε αυτήν την κατεύθυνση, εάν, βεβαίως, εσείς το επιθυμείτε, με όραμα και αγάπη για τον τόπο μου».

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ αναφέρει σε ανακοίνωση για τη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους Βουλευτές του Νομού Αιτ/νίας.

Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στο 07:30 μ.μ., τηλεδιάσκεψη με τους εκλεγμένους βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Θέμα: Ενημέρωση και ζήτηση στήριξης στο αίτημα του ΔΗΜΟΥ και της Επιτροπής Αγώνα για ακύρωση του σχεδίου δημιουργίας Π.Ο.ΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειων) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας.

Στην συζήτηση συμμετείχαν οι Βουλευτές: κ.κ. Μάριος Σαλμάς, Σπήλιος Λιβανός, από την Ν.Δ., Θάνος Μωραΐτης και Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από το ΚΙΝ.ΑΛ. και Νίκος Παπαναστάσης από το Κ.Κ.Ε.

Αξιοσημείωτη ήταν η απουσία του κ. Κώστα Καραγκούνη, λόγω έκτακτης υποχρέωσης όπως αναφέρθηκε, γεγονός που προκάλεσε σχόλια από τους υπόλοιπους Βουλευτές του Νομού, ενώ στην συνάντηση παραβρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Κανελλόπουλος.

Στην συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση στους κ.κ. Βουλευτές από τα μέλη της Επιτροπής για το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, των φορέων της περιοχής, καθώς και για την καθολική αντίδραση των πολιτών ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας.

Ήδη, είχε γίνει ενημέρωση για το θέμα, κατ΄ επανάληψη από το Δήμαρχο και από μέλη της Επιτροπής, τους είχαν σταλεί οι θέσεις μας και οι αιτιάσεις της κάθετης εναντίωσής μας στην δημιουργία της Π.Ο.Α.Υ.

Ζητήθηκε από τους Βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να συνδράμουν την Επιτροπή, ώστε να ανακοπεί η θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ., να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις και να ζητήσουν να ανασταλεί η διαδικασία που προηγείται της ψήφισης του Προεδρικού Διατάγματος.

Πρέπει να κατανοήσουν έστω και καθυστερημένα την στρέβλωση που δημιουργείται στην περιοχή μας και να γίνουν κοινωνοί της βούλησης των ψηφοφόρων τους για να προκαλέσουν, κι ακόμα να πιέσουν την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση μιας και αποστολή τους είναι, να μεριμνούν για την πρόοδο και την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου τους και μάλιστα αντικειμενικά και αμερόληπτα.

Ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Νίκος Παπαναστάσης με καταγωγή από το Μύτικα Ξηρομέρου, στην τοποθέτησή του τάχθηκε καθαρά υπέρ των θέσεων και των δίκαιων διεκδικήσεων της Επιτροπής. Ο κ. Νίκος Παπαναστάσης έχει καταθέσει και σχετική αναφορά – ερώτηση στη Βουλή για το φλέγον αυτό θέμα.

Οι δύο κυβερνητικοί Βουλευτές κ.κ. Μάριος Σαλμάς και Σπήλιος Λιβανός πρότειναν τον απ’ ευθείας διάλογο με συμμετέχοντες το Υπουργείο, τους επενδυτές, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Δεσμεύτηκαν ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει και η δική τους βοήθεια προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ.κ. Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης τόνισαν ότι το κόμμα τους, μετά και την συνάντηση των αρμόδιων τομεαρχών με την Επιτροπή Αγώνα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο κ. Γιώργος Βαρεμένος μίλησε πολύ γενικά, χωρίς να μπει στο συγκεκριμένο θέμα του προτεινόμενου σχεδίου της Π.Ο.Α.Υ. που αντιμετωπίζουμε, ενώ ο κ. Θάνος Μωραΐτης ανέφερε ότι βλέπει στο συγκεκριμένο προτεινόμενο σχέδιο Π.Ο.Α.Υ., μία διασπορά και απουσία συγκεντρωτικής λογικής, που ο νόμος αυτό ακριβώς ζητά από τις Π.Ο.Α.Υ. και θεωρεί ότι κάτι λάθος πάει να εφαρμοστεί εδώ.

Ο Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτηση του υποστήριξε τις επενδύσεις των υδατοκαλλιεργειών μιλώντας για οριζόντια ανάπτυξη, ότι μπορεί να συνυπάρξουν και ότι υπάρχουν 500 εργαζόμενοι. Επίσης σε αποστροφή του λόγου του, μίλησε ότι το θέμα δημιουργείται από ορισμένα άτομα που ζουν στην Αθήνα.
Η Επιτροπή Αγώνα συμπέρανε ότι στην συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη οι Βουλευτές του Νομού μας, δεν έλαβαν σαφή θέση υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της Επιτροπής Αγώνα και των Δημοτών, με εξαίρεση τον κ. Νίκο Παπαναστάση.

Παράδειγμα θέσης αποτελούν οι Βουλευτές Α’ Πειραιά και Νήσων, που στηρίζουν τον Δήμο Πόρου στον αγώνα κατά της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.

Έγινε σαφές από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ότι θα πρέπει να παγώσει οποιαδήποτε διαδικασία, να ανοίξει ο διάλογος με τα αρμόδια Υπουργεία και έστω και καθυστερημένα να κατανοήσουν την στρέβλωση που δημιουργείται στην περιοχή μας.

Επειδή τα περιθώρια στενεύουν, αναμένουμε άμεσα ουσιαστικές δράσεις τους και την αμέριστη στήριξη τους υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button