Όλα τα ΣπορΡοή Ειδήσεων

Λίμνη Στράτου: «Τα δώρα του Αχελώου συνεχίζονται – τελευταίο η πίστα του θαλασσίου σκι» (video-φωτο)

Για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι που πρόβαλε την περιοχή του Αγρινίου στο εξωτερικό αλλά την ιστορία της περιοχής, τόσο της γειτονικής αρχαίας Στράτου όσο και του Αχελώου γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Παρουσιάζει μάλιστα βίντεο και φωτογραφίες από τους αγώνες. Το Πανευρωπαϊκο Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι διεξήχθη στην τεχνητή λίμνη Στράτου επί του ποταμού Αχελώου από 22 έως 26 Ιουλίου.


Τη διοργάνωση ανέλαβαν η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι, ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά τα όσα γράφει ο Γ. Γιαννακόπουλος:

«Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι ήταν καταρχήν μία σπουδαία διοργάνωση που πρόβαλε την περιοχή μας στο εξωτερικό. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο Δήμο Αγρινίου όσο και στη Περιφέρεια για την πρωτοβουλία που πήραν ώστε οι αγώνες να πραγματοποιηθούν στη πίστα της λίμνης Στράτου.

Παρακολούθησα την δημιουργία αυτής της πίστας από την αρχή, όταν μετά την δημιουργία του φράγματος και την δημιουργία της τρίτης κατά σειρά τεχνιτής λίμνης Στράτου επί του ποταμού Αχελώου, η ΔΕΗ αποδέχθηκε την πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου ώστε η διώρυγα απαγωγής, του φράγματος, να μετατραπεί σε πίστα θαλασσίου σκι.

Εδώ θα πρέπει να μνημονεύσουμε τον Μάρκο Κρικελή που ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου για την μεγάλη προσφορά στη υλοποίηση της ιδέας αυτής.

Αρχικά η πίστα αυτή λειτούργησε σαν προπονητήριο, όχι μόνο του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσίου Σκι.

Στην συνέχεια διοργανώθηκαν αγώνες πανελλήνιας εμβέλειας και κατόπιν πραγματοποιήθηκαν και αγώνες Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων πριν από 20 χρόνια περίπου. Το 2004 έγινε προσπάθεια να διεξαχθούν στην πίστα αυτή ναυταθλητικά αθλήματα χωρίς όμως αυτό να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Μετά από μία μεγάλη περίοδο αδράνειας η τέλεση του πρόσφατου Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος επαναφέρει και πάλι την πίστα στην επικαιρότητα. Φυσικά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να αναβαθμιστεί και να καθιερωθεί η πίστα πίστα αυτή σε διεθνές επίπεδο. Οι γενικότερες συνθήκες (τοποθεσία, προδιαγραφές κλπ) συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Τέλος να μην ξεχνάμε και πάντα να προβάλουμε την ιστορία της περιοχής, τόσο της γειτονικής αρχαίας Στράτου όσο και του Αχελώου που ανάγεται στην Ομηρική περίοδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την προσέλκυση επισκεπτών. Με την ευκαιρία αναφέρουμε σύντομα την ιστορία του Αχελώου και την πάλη του με του Ηρακλή. (Πληροφορίες από το διαδίκτυο).

Ο Όμηρος τοποθετεί τον Αχελώο πριν από τον Ωκεανό. Οι θάλασσες, οι πηγές και τα νερά που πηγάζουν από την γη προέρχονται από αυτόν. Αντίθετα ο Ησίοδος συγκαταλέγει τον Αχελώο στα παιδιά της Τηθύος και του Ωκεανού, στις ποτάμιες θεότητες. Κόρες του ήταν οι Σειρήνες, οι Νύμφες και πολλές άλλες πηγές (Κασταλία, Καλλιρρόη κλπ).

Ο Αχελώος είχε αρκετές μορφές. Συνήθως απεικονίζεται από την μέση και κάτω σαν ψάρι, γενειοφόρος με κέρατα στο κεφάλι του. Άλλες μορφές του ποτάμιου αυτού θεού ήταν σαν φίδι, σαν ταύρος και σαν ανθρωπόμορφο ον με κεφάλι ταύρου που από τα γένια του έτρεχαν πολλά νερά (ανθρωπομορφίες των όψεων του ποταμού). Το μόνο βέβαιο είναι πως στις περισσότερες μορφές του ο Αχελώος ήταν (φάνταζε) ένα άσχημο τέρας.

Γνωστός είναι ο μύθος της πάλης του με τον Ηρακλή για χάρη της Δηιάνειρας. Ο Ηρακλής όταν πήγε στον Άδη συνάντησε τον Μελέαγρο, αδελφό της Δηιάνειρας και γιο του Οινέα. Αυτός του ζήτησε σαν χάρη να παντρευτεί την αδελφή του. Ο ήρωας δεν αθέτησε την υπόσχεση του και πήγε στην Καλυδώνα όπου βασίλευε ο Οινέας. Εκεί όμως ένας επίμονος μνηστήρας, ο Αχελώος, ζητούσε την κόρη του Οινέα παίρνοντας διάφορες μορφές. Έγινε μάχη και ο ποτάμιος θεός, παρά τις συνεχείς μεταμορφώσεις του, έχασε. Τότε ο Ηρακλής του απέκοψε το δεξί του κέρατο (έκλεισε τη μία εκβολή του ποταμού) και από το αίμα που έρρευσε γεννήθηκαν οι Σειρήνες.

Το κέρατο αυτό δεν το κράτησε ο Ηρακλής. Ο Αχελώος σε αντάλλαγμα του έδωσε το κέρας της Αμάλθειας (το νέο πλούσιο γόνιμο έδαφος) που στην συνέχεια ο ήρωας δώρησε στον Οινέα. Ο ποταμός-Θεός είχε νικηθεί και ο Ηρακλής νυμφεύθηκε την Δηιάνειρα. Βέβαια ο μύθος αυτός και κατά τον Διόδωρο αλλά και τον Στράβωνα ερμηνεύει τις προσπάθειες των αρχαίων εκεί κατοίκων να τιθασεύσουν την ορμή του ποταμού (κέρας) περιφράσσοντάς τον με μεγάλα έργα (μεταμορφώσεις ποταμού) και να τον μετατρέψουν σε γόνιμο ποταμό (γάμος του Ηρακλή).

Τα δώρα του Αχελώου συνεχίζονται και σήμερα. Ένα από αυτά είναι και η πίστα του θαλασσίου σκι…

Δείτε το βίντεο:

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button