Ροή Ειδήσεων

Λιγότερο από 48 ώρες για τη λειτουργία των 4 Αυτοκινητόδρομων

koi-ionia4Μόλις 48 ώρες έμειναν για να ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος κατασκευής των αυτοκινητόδρομων και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 1η Απριλίου οι δρόμοι Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Ε65 (Δομοκός-Τρίκαλα) και το Ευαγγελισμός-Σκοτίνα του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου πρέπει να τεθούν σε λειτουργία.

Η λειτουργική περίοδος των οδικών αξόνων είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για την επιτυχημένη ή όχι περίοδο κατασκευής. Το Σάββατο οι δρόμοι πρέπει να είναι λειτουργικοί, δηλαδή να δώσουν στην κυκλοφορία το 90% του μήκους τους και να είναι πλήρεις.

Αυτό σημαίνει να υπάρχει σήμανση, διαγράμμιση και φυσικά να μην θυμίζουν εργοτάξιο. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα σε σχέση με τους συνδετήριους κόμβους, δηλαδή αν μαζί με τους άξονες τεθούν σε λειτουργία ή θα μείνουν προς ολοκλήρωση στην περίοδο Απριλίου-Αυγούστου.

Επίσης ένα δεύτερο ερώτημα, κυρίως για την Ιόνια Οδό και τον Ε65 (καθώς είναι σε νέα χάραξη και δεν υπάρχουν ήδη ΣΕΑ σε λειτουργία όπως σε Ολυμπία και Αιγαίου, είναι αν θα λειτουργήσουν τα ΣΕΑ (Σημεία Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) ή επίσης θα λειτουργήσουν σε δεύτερο στάδιο.

Τρίτο ερώτημα που παραμένει δύσκολο να απαντηθεί είναι πότε θα γίνουν τα εγκαίνια. Βέβαια δεν πρέπει να συγχέουμε την λειτουργία των δρόμων με το πότε θα γίνει η τελετή εγκαινίων στην οποία θα παραβρίσκεται ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας. Οι δρόμοι το Σάββατο πρέπει να λειτουργήσουν όμως οι “φιέστες” θα γίνουν ανάλογα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη στιγμή είναι το “δράμα” της κατασκευή, των προβλημάτων, των ατελείωτων απαλλοτριώσεων και βέβαια των εργοταξίων έχει τελειώσει, έχει μείνει πίσω μας και σε λιγότερο από 48 ώρες θα μιλάμε για το δίκτυο των ελληνικών αυτοκινητόδρομων που θα είναι γεγονός.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button