Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ε. Λέκκας για Ζάκυνθο: «Παρερμήνευσαν τις δηλώσεις μου για το μέγεθος»

Αναστάτωση προκάλεσαν στους Ζακυνθινούς τα δημοσιεύματα στον Τύπο και το διαδίκτυο αναφορικά με το μέγεθος του σεισμού της 26ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας σε μια αποστροφή του λόγου του, σε ημερίδα για τις φυσικές καταστροφές, τόνισε ότι το μέγεθος του σεισμού υποεκτιμήθηκε λόγω δυσλειτουργίας στους σταθμούς μέτρησης και ήταν 7,1 και όχι 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ, απέδωσε σε παρερμηνεία τα όσα δημοσιοποιήθηκαν και διευκρίνισε πως εκείνα που είχε δηλώσει ήταν ότι:

«Όσο μεγάλος και να ήταν ο σεισμός ακόμα και 7,1 που ανέφεραν ινστιτούτα εξωτερικού ενισχύει ότι οι επιπτώσεις ήταν πολύ μικρές. Με τον 6,4 ήταν μικρές και δείχνουν πόσο καλές κατασκευές έχουμε με τον αντισεισμικό κανονισμό. Αν ο σεισμός ήταν παραπάνω αυτό μας ενισχύει την πεποίθηση για την ασφάλεια μας γιατί έστω και με τέτοιου μεγέθους οι κατασκευές ανταπεξήλθαν. Ακόμα και με τεράστια μεγέθη θα έχουμε περιθώρια ασφάλειας.


Θεωρώ ότι το επίσημο μέγεθος είναι 6,4 και από εκεί και πέρα κάποια ινστιτούτα ανάλογα πως μετράνε, γιατί υπάρχουν διαφορετικές μεθόδους. Ο σεισμός έχει τουλάχιστον 4-5 είδη μεγεθών. Είναι τοπικό μέγεθος, μέγεθος σεισμικής τροπής κ.α. Δεν μετράνε το ίδιο τα μεγέθη. Η ενέργεια του σεισμού είναι η ίδια που εκλύεται.

Είναι το πιο σημαντικό το αποτέλεσμα. Πάντα υπάρχει στους σταθμούς δεν είναι δυσλειτουργία. Είναι το αποτέλεσμα φυσικού μεγέθους. Γιατί λένε στις συναυλίες στεκόμαστε πιο πίσω για να ακούσουμε πιο καλή μουσική. Πίσω έχουμε πιο καλό ήχο. Παίρνοντας αυτό το πράγμα και είναι αποδεκτό. Όταν γίνεται ένας πολύ μεγάλος σεισμός καταγράφονται συχνότητες σε πολύ μεγάλο πλάτος και δεν έχουμε την εικόνα που πρέπει να έχουμε.

Διαβάστε Επίσης

Δεν μπορούν εύκολα οι δημοσιογράφοι να κατανοήσουν απλές έννοιες και υπάρχει και η διάθεση από πολλούς να βγάλουν την είδηση αυτό εκτρέφεται από αυτό που πραγματικά συνέβη. Ο κοντινός σταθμός σε ένα μεγάλο σεισμό δεν μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει».

Για τη Λιθακιά

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο θέμα της Λιθακιά προσθέτωντας πως «Στη Λιθακιά εδώ και πολλά χρόνια έχει επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό, για δεκαετίες επαναλαμβάνεται. Και ιστορικές καταγραφές αναφέρουν αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι πρωτόγνωρο και επικίνδυνο. Είναι υπόγεια που μεταφέρονται επειδή είναι κοντά στο χωριό και μεταφέρονται στην επιφάνεια. Αποδεικνύεται το γεγονός ότι πολλές φορές έχουν γίνει αυτά τα φαινόμενα και δεν έχει γίνει κάτι. Δεν μας βάζει σε σκέψεις ότι θα γίνει κάτι, ότι μπορεί να δημιουργηθεί δυσάρεστη κατάσταση. Έχει έρθει κλιμάκιο και συνάδελφοι από το ΙΓΜΕ. Ξέρω προσωπικά τον χώρο. Θα έρθει ο συνεργάτης μου να δούμε το φαινόμενο αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν θα έχουν επίπτωση τα φαινόμενα στο περιβάλλον».

imerazante.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button