Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Λέκκας για τον σεισμό στην Ιτέα: «Ανοιχτές οι πιθανότητες» για έναν σεισμό 5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης (11/10) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δηλώνοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν σεισμό ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους από αυτόν των 5 Ρίχτερ της Κυριακής με επίκεντρο την Ιτέα.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 Ρίχτερ και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 R και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 Ρίχτερ» είπε ο κ. Λέκκας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.


Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, η ευρύτερη περιοχή, όμως, έχει δώσει μεγάλους σεισμούς όπως αυτός των 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο το 1995.

«Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι ένας σεισμός όπως αυτός της Κυριακής είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει τα ρήγματα αυτά καθώς, όπως είπε, «χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο μεγάλο σεισμό για να πούμε ότι υπάρχει μία διέγερση γειτονικών ρηγμάτων ή μια γενική διέγερση. Είναι μία συνήθης διαδικασία που συνήθως δεν δρομολογεί άλλες διαδικασίες».

Στην ερώτηση, τέλος, για το «τράβηγμα των νερών» σε περιοχές όπως το Λουτράκι ή το Ξυλόκαστρο, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησ ότι μπορεί να έχει σχέση με τον σεισμό «αλλά τη σχέση αυτή θα την καταλάβουμε μόλις ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Υπάρχουν περίπου 33 πρόδρομα φαινόμενα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά, δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά τα καταλαβαίνουμε ότι είναι προσεισμικά φαινόμενα μετά τον σεισμό, όχι πριν τον σεισμό».

Πρώτο Θέμα

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button