ΕξελίξειςΠολιτική

Λευκάδα: Τους πρόσφυγες και μετανάστες στο Λιμεναρχείο επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Νίκο Μωραΐτη

prosfyges-Lefkada-moraitis (1)
Τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου από το Λιμενικό ανοιχτά της Λευκάδας και κρατούνταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι με εισαγγελική εντολή στο Λιμεναρχείο επισκέφτηκε το πρωί αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Λευκάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη, για να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησής τους και αν τυχόν χρειάζονται κάποια βοήθεια.

Πρόκειται για είκοσι δύο άτομα, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι ιρακινής καταγωγής, δυο Σύριοι και δυο Ιρανοί, μεταξύ αυτών 3 γυναίκες και 8 παιδιά, με το μικρότερο να είναι τριών χρόνων, που προσπάθησαν να διαφύγουν από την περιοχή Αμμούσω της Βασιλικής με ένα φουσκωτό έξι μέτρων στην Ιταλία. Οι διακινητές τους, στους οποίους πλήρωσαν κατά μέσο όρο 1.000 €, αφού τους φόρτωσαν στο φουσκωτό και τους εφοδίασαν με ένα GPS, που ας σημειωθεί ότι δεν ήξερε κανείς τους να το χρησιμοποιήσει, εξαφανίστηκαν, λέγοντάς τους απλά ότι απέναντι είναι οι ιταλικές αρχές.

prosfyges-Lefkada-moraitis (2)

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων του λιμενικού οι συνθήκες της ολιγοήμερης διαμονής και διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων κάθε άλλο παρά αξιοπρεπείς μπορούν να χαρακτηριστούν, εξαιτίας κυρίως της στενότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Λιμεναρχείο Λευκάδας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, στοιβάχτηκαν τις μέρες αυτές σε λίγα τετραγωνικά μέτρα με παντελή έλλειψη ιδιωτικότητας και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Κι όλα αυτά σε ένα νησί, όπως η Λευκάδα, με μια πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων που τα περισσότερα είναι άδεια την εποχή αυτή.

Στο σημείο αυτό να επισημανθεί η αδιαφορία της τοπικής διοίκησης, Δήμου και Περιφέρειας, που δεν έχουν φροντίσει για τη δημιουργία μιας υποδομής βραχείας φιλοξενίας για τις περιστάσεις αυτές, ώστε να αποφεύγονται αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα. Πολύ περισσότερο μάλιστα που αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τους φράχτες και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, αφού το νησί μας γειτονεύει με την Ιταλία που αποτελεί σήμερα κύριο σημείο εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

prosfyges-Lefkada-moraitis (3)

Οι πρόσφυγες και μετανάστες διέθεταν όλοι τους νόμιμα χαρτιά και διέμεναν σε διάφορα Camp φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών προτού φτάσουν στη Λευκάδα. Δεν έχουν όμως άδεια παραμονής και τα απαραίτητα ταξιδιωτικά για να ταξιδέψουν στον τόπο προορισμού τους. Έφτασαν στη Λευκάδα με σκοπό να περάσουν στην Ιταλία και να ταξιδέψουν κατόπιν σε διάφορες χώρες την κεντρικής και βόρειας Ευρώπης για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και άλλα στενά συγγενικά τους πρόσωπα που διαμένουν στις χώρες αυτές, αφού οι συμφωνίες που υπέγραψε και αποδέχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, δημιουργούν τις απαράδεκτες συνθήκες εγκλωβισμού τους στην Ελλάδα που είναι η «χώρα πρώτης υποδοχής».

prosfyges-Lefkada-moraitis (4)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close