Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην πόλη της Λευκάδας

Μεγάλη γιορτή η σημερινή και για την πόλη της Λευκάδας. Γιορτάζει η Παναγία μας την είσοδό της στο Ναό του Σολομώντα προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό.

Σήμερα στην Λευκάδα, η Θεία Λειτουργία δεν έγινε στην Παναγία των Εισοδίων αλλά στην Μητρόπολη μια και στην εκκλησία βρίσκονται εργασίες σε εξέλιξη.

Τα πολυσπόρια…

κανένα σπίτι σήμερα δεν ξεχνά το έθιμο με τα πολυσπόρια. Το έθιμο της Παναγιάς της Πολυσπορίτισσας όπως το καταγράφει ο Φίλιππος Βρετάκος («Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των»): «Ονομάζουν όμως αυτήν και Πολυσπορίτισσα (Ευρυτανία, Δυτ.Μακεδονία, κ.α.), επειδή την ημέραν αυτήν, κατά το έθιμον, έβραζαν εντός χύτρας «πολυσπόρια», ήτοι διαφόρους δημητριακούς καρπούς και όσπρια, ως σιτάρι, αραβόσιτον (καλαμπόκι), λαθούρια, ρεβίθια, φασόλια, κουκκιά κ.τ.λ., τα οποία εμοίραζαν εις τον κόσμον «για τα χρόνια πολλά», δια να εξασφαλίσουν δηλαδή κατά το ερχόμενο έτος την αφθονίαν των καρπών. […] μοιράζουν δηλαδή «απαρχές» και θυμίζουν τα αρχαία «Πυανέψια» του ίδιου περίπου μήνα».

φωτο: Τα πολυσπόρια της Όλγας Μανωλίτση στο lefkadapress

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close