ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

ΛΑΣ Καινουργίου: “Οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ενδοχώρα-να δείξουμε αλληλεγγύη”

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Καινουργίου, που μεταξύ άλλων, είχε ως θέμα το προσφυγικό. Η αφορμή για συζήτηση του θέματος αυτού, ήταν φήμες, ότι θα εγκατασταθούν πρόσφυγες στην περιοχή και συγκεκριμένα στο Βλοχό.

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν απόψεις, περί «στιγματισμού του Καινούργιου», περί «ισλαμοποίησης του πληθυσμού», «στίγμα για το χωριό», ότι θα υπάρξει «τροχοπέδη στην οικονομική του ανάπτυξη» και «εποικισμού» από τους πρόσφυγες. “Οι παραπάνω απόψεις όχι μόνο δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αλλά απεναντίας ενισχύουν και είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης της Κοινότητας Καινουργίου του δήμου Αγρινίου.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

“Η «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι απέναντι από αυτές τις απόψεις, που δεν βοηθούν ούτε τους συγχωριανούς μας, ούτε τους πρόσφυγες. Είναι αντιδραστικές και καταδικαστέες.

Η άποψη της παράταξη μας, είναι ότι τους πρόσφυγες τους δημιουργούν συγκεκριμένες αιτίες, οι οποίες είναι: οι πόλεμοι που γίνονται από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες και του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Το να λέω ότι «δεν θέλω τους πρόσφυγες», πρέπει να μη θέλω η χώρα μας να συμμετέχει στον πόλεμο, που δημιουργεί πρόσφυγες. Ότι φάρμακο και να δώσεις σε έναν ασθενή, αν δεν σταματήσεις τον αιτιολογικό παράγοντα της ασθένειας, το πρόβλημα συντηρείται.

Είναι αποτέλεσμα της διαμάχης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων-συμμαχιών (Ρωσίας-Κίνας κλπ).

Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς τους ανθρώπους δεν θέλει να παραμείνει στην πατρίδα μας, αλλά θέλει να πάει σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά, που οι γονείς τους είναι ήδη εκεί ή γονείς που βρίσκονται εδώ, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια βρίσκεται σε άλλες χώρες κλπ, θέλουν να επανενωθούν.

Άμεσα πρέπει αυτοί οι πρόσφυγες να πάρουν τα απαραίτητα χαρτιά για να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους, να επισπευστεί η διαδικασία ασύλου γι’ αυτούς που το δικαιούνται.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες, που τώρα είναι στοιβαγμένοι στα νησιά, για όσο διάστημα βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να μεταφερθούν στη ηπειρωτική χώρα, να διαμείνουν σε χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ζουν αξιοπρεπώς (διατροφή, ένδυση, σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση για τα παιδιά), με εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και τέτοιος χώρος δεν είναι σίγουρα σήμερα ούτε ο Βλοχός.

Ενάντια στην επανένωση των οικογενειών, αλλά και της μεταφοράς των προσφύγων στη χώρες προορισμού τους, είναι οι Συμφωνίες του Δουβλίνου, η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που τις στήριξε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, και τις υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα της προσφυγιάς αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν μπορούν το λύσουν, αλλά το εντείνουν. Αυτό δείχνει η απαράδεκτη κατάσταση εγκλωβισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά του Αιγαίου.

Οι δικαιολογημένες ανησυχίες και επιφυλάξεις των συγχωριανών μας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ας μην επιτρέψουμε να εμποτιστούν με ρατσιστικό μίσος κατά ταλαίπωρων, μεγάλων και παιδιών, που αναζητούν το δικαίωμα στη ζωή αφού κάποιοι τους ξεριζώνουν από τις εστίες τους.

Η οργή η αγανάκτηση να στραφεί κατά των υπευθύνων και των αρωγών τους, που σκοτώνουν τους λαούς για τα συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων, να γίνει δύναμη αγώνα κατά των ιμπεριαλιστών, για μια κοινωνία χωρίς πολέμους.

Καλούμαι του συγχωριανούς μας να δείξουν αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, που πλήττονται από την ίδια πολιτική, που πλήττει και εμάς.”

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Τοπικό Συμβούλιο Καινουργίου Ζαρκάδας Θεόδωρος και Φλώρος Νίκος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button