ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

ΛΑ.ΣΥ Μεσολογγίου: Το ψήφισμα ενάντια στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό κόλπο

«Καλούμε το λαό του Μεσολογγίου αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της Περιοχής σε εγρήγορση, οργάνωση και αγωνιστική κινητοποίηση», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου στο ψήφισμα ενάντια στο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό κόλπο.

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο στο Δημοτικό Συμβούλιο:


«Ανακοινώθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπερακτίων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), το οποίο εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΠ), πλήρως εναρμονισμένο με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί Γαλάζιας Ανάπτυξης και Γαλάζιας Ενέργειας.

Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα προβλέπει ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) σε 25 περιοχές, με συνολική δυναμικότητα 12,4GW. Μέχρι το 2030, στο όνομα της “πράσινης μετάβασης” η εγκαταστημένη ισχύς  των ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσει τα 30GW, πολλαπλάσια της εσωτερικής ζήτησης, ώστε να γίνει η Ελλάδα τροφοδότης ενέργειας της ΕΕ στα πλαίσια των παγκόσμιων ανταγωνισμών της και των πολέμων.

Ο λαός μας έχει ήδη δει την άναρχη ανάπτυξη με τις ανεμογεννήτριες που γέμισαν τις βουνοκορφές και τις καμένες δασικές εκτάσεις, με τα φωτοβολταϊκά πάρκα που τοποθετήθηκαν σε γόνιμες καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις.

Έχει ήδη καταλάβει ότι η “πράσινη” ανάπτυξη καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο επιβαρύνεται και καταστρέφεται.

Έχει όμως απόλυτη σχέση με την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, για τους οποίους έννοιες όπως μικροκλίμα, διαχείριση υδάτων, προστασία χλωρίδας και πανίδας είναι… “ψιλά γράμματα”.

Και το κυριότερο, πληρώνει ήδη ακριβά τα κέρδη τους, αφού η ενεργειακή φτώχεια των ελληνικών νοικοκυριών χάρις της “πράσινης ανάπτυξης” και του χρηματιστηρίου της ενέργειας συνεχώς επιδεινώνεται. Ενώ ήδη το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας προέρχεται από ΑΠΕ, δηλαδή δωρεάν από ήλιο και αέρα, οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι δυσβάσταχτοι για τα λαϊκά νοικοκυριά. Και από την άλλη, μόνο μέσα σε 5 μήνες απορρίφθηκαν 380 GW, που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση 60.000 οικιακών συνδέσεων.

Στην περιοχή μας, μια περιοχή με ευαίσθητο προστατευόμενο οικοσύστημα (αυτό της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού) το σχεδιαζόμενο Αιολικό Πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο,  είναι  ταφόπλακα τόσο περιβαλλοντολογική όσο και οικονομική.

Πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 695MW, θα τοποθετηθούν με σταθερή έδραση πολύ κοντά στην ακτογραμμή (απόσταση 1 ναυτικό μίλι), κοντά δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, σε περιοχές αλιείας, εντός χαρακτηρισμένων Παράκτιων Υδατικών Συστημάτων.

Σε περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας, κατοικίας ρινοδέλφινων και κοινών δελφινιών, σημεία διαδρομών μεταναστευτικών πουλιών όπως οι Αρτέμηδες.

Και ενώ θεωρητικά περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura και προστατεύoνται από την συνθήκη Ramsar τυγχάνουν “ειδικής προστασίας”, μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι προστατευόμενες Περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου, που βρίσκονται σε απόσταση 205m, 530m και 1459m.

Στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΔΕΥΕΠ αναφέρεται χαρακτηριστικά: “ενδέχεται να προκύψουν σημαντικές επιπτώσεις στις περιοχές του δικτύου Natura 2020 που βρίσκονται σε απόσταση 25 km” αλλά μελέτη γι’αυτές… στα προσεχώς!!!

Καλούμε το λαό του Μεσολογγίου αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της Περιοχής σε εγρήγορση, οργάνωση και αγωνιστική κινητοποίηση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό κόλπο. Σχεδιασμούς που μόνο κριτήριο έχουν την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.

Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών Νόμων και των σχετικών διατάξεων, που διευκολύνουν την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ, για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Ο λαός μας έχει δικαίωμα να ζει σε ένα περιβάλλον προστατευμένο και φιλικό προς αυτόν, να νέμεται τα αποτελέσματα της τεχνολογικής ανάπτυξης προς όφελός του, με την ενέργεια κατοχυρωμένο φθηνό κοινωνικό αγαθό.

Να καταργηθεί το χρηματιστήριο της ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Καμία διακοπή ρεύματος στα ευπαθή νοικοκυριά».

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button