Λ. Δημητρογιάννης στο «Δυτικά eπιχειρείν»: «Τα σύνδρομα φόβου και μιζέριας αρχίζουν να τελειώνουν!»
Δυο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις στο πλαίσιο της ομιλίας του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Χωροταξίας
Ορισμό στον όρο της Αειφόρου Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει τις έννοιες της Βιώσιμης Ανάπτυξης ή της Κυκλικής Οικονομίας, έδωσε στην αρχή της ομιλίας του, στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν» που διεξήχθη το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης.
Όπως είπε, Αειφόρος Ανάπτυξη είναι η οικονομική ανάπτυξη που υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψιν την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, με ορθολογικό τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων, και παράλληλα με σεβασμό στις επόμενες γενιές.
«Είναι απαραίτητο να αποδεχθούμε ότι η χώρα είναι πλέον σε μεταβατικό στάδιο, και αναμένεται να εισέλθει σε ένα νέο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο.
Για να γίνει ομαλά αυτή η μετάβαση, επιβάλλονται δύο απαραίτητες προϋποθέσεις:
Η άμεση εξειδίκευση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και η τάχιστη απορρόφηση αυτών των πόρων, ώστε να εισέλθουν στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να τονιστεί ότι 40 % των νέων πόρων θα κατευθυνθούν σε πεδία άγνωστα στη χώρα, όπως η Ενέργεια, η Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και η Κυκλική Οικονομία», σημείωσε.
Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, απαιτείται ένα επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας παντού, για να γίνουμε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί «ώστε να μην σερνόμαστε».
«Η αλήθεια είναι ότι σερνόμασταν για χρόνια σε πολλούς τομείς», είπε χαρακτηριστικά.
«Αλλάξαμε το μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας»
Ο κ. Δημητρογιάννης αναφέρθηκε ακόμη στην κρίση της πανδημίας που ήρθε την στιγμή που όπως είπε, η χώρα «πήγαινε να πάρει ένα ανάστημα ελπίδας».
Μίλησε όμως και για τα δομικά προβλήματα που υπήρχαν και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που , όπως σημείωσε, «ήταν δύο ταχυτήτων νεκρά και όπισθεν, και έτοιμη να σηκώσει χειρόφρενο», για να παραθέσει στη συνέχεια έναν σύντομο απολογισμό:.
«Αλλάξαμε το μοντέλο λειτουργίας μας πριν 26 μήνες, και Στρατηγικός μας στόχος ήταν η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί εκτός από γεωγραφικός και μεταφορικός κόμβος, σε Ενεργειακό κόμβο, αλλά και σε Δίαυλο Αειφόρου Ανάπτυξης.
Και το αποδεικνύουν αυτό τα πεπραγμένα μας:
- Συνδράμαμε στην λειτουργία 150 επιχειρήσεων Κυκλικής Οικονομίας
- Αναδείξαμε νέα πεδία επιχειρηματικότητας, ιδίως στην περίοδο της επιδημίας, με τη λειτουργία επιχειρήσεων ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης φυσικών πόρων, απορριμμάτων και ενέργειας
- Ωθήσαμε τις επενδύσεις στα ενεργειακά έργα, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καθοριστικός ο ρόλος μας στην υλοποίηση 300 εκ.ευρώ επενδύσεων, αλλά και άλλων 300 εκ.ευρω που δρομολογούνται την επόμενη περίοδο. Και εάν εγκριθούν εξειδικευμένα έργα όπως αυτό της αντλισοταμίευσης, τότε οι συνολικές επενδύσεις υπολογίζονται σε άνω των 1,5 δις ευρώ.
- Καθοδηγήσαμε τις επιχειρήσεις για βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
- Δημιουργήσαμε πλαίσιο ανάπτυξης της Ηλεκτροκίνησης
- Ξεκινήσαμε τον καθορισμό Λατομικών Ζωνών για την κάλυψη αναγκών των ιδιωτικών και δημοσίων έργων
- Ψηφιοποιήσαμε τον Ορυκτό μας πλούτο
- Επισπεύσαμε μεγάλες επενδύσεις στη Βιώσιμη ανάπτυξη και στον Τουρισμό
- Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις μας στη διαμόρφωση των νέων προγραμμάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας
- Υλοποιούμε το μεγάλο και καινοτόμο project των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας
- Υλοποιούμε σημαντικά περιβαλλοντικά έργα, όπως της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού- Μεσολογγίου, για να προασπίσουμε τους φυσικούς μας πόρους
- Διαμορφώσαμε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικούς τομείς
- Καθορίσαμε κατάλληλες Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης για την περιοχή μας».
Ο κ. Δημητρογιάννης, το πλαίσιο της ομιλίας του μάλιστα, έκανε και σε δυο σημαντικές ανακοινώσεις, για τους τομείς της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας:
- Η Περιφέρεια αναμένεται να προχωρήσουμε στη δημιουργία Παρατηρητηρίου Ενέργειας, η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, ώστε μεθοδικά και οργανωμένα να καταγράφουμε τις ανάγκες και τις προοπτικές, όπως την ενεργειακή φτώχεια και τις επενδύσεις, για να μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένους στόχους και ορθό προγραμματισμό.
- Αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η έναρξη διεθνών συνεργασιών στους τομείς της Ενέργειας και της Κυκλικής Οικονομίας. Εκτιμάμε ότι η Δυτική Ελλάδα θα είναι η πρώτη περιοχή που θα αποκτήσει τεχνογνωσία σε νέες μορφές ενέργειας, όπως αυτή του Υδρογόνου.
Όπως τόνισε τα παραπάνω αποδεικνύουν τη σημαντική δουλειά που γίνεται τους τελευταίους 26 μήνες και οτι από ουραγός η Δυτική Ελλάδα γίνεται οδηγός καινοτομίας και πρωτοπορίας.
«Τα σύνδρομα φόβου και μιζέριας αρχίζουν να τελειώνουν», ανέφερε ακόμη για να κλείσει την ομιλία του με την επισήμανση της ανάγκης στήριξης του ανθρώπινου κεφαλαίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:
«Πρέπει όλοι μας πλέον να δρούμε σε πλαίσια οικονομίας για τους φυσικούς μας πόρους και το περιβάλλον.
Και απαιτείται η καθοριστική συνδρομή της Πολιτείας, καθώς και καλύτερος συντονισμός.
Εμείς θα συνεχίσουμε την ίδια προσπάθεια. Και με στόχευση να στηρίξουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της Περιφέρειας, το οποίο έχει αστείρευτο κεφάλαιο γνώσης, ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Να επενδύσουμε σε αυτό, για να δοθούν σε όλους μας τα εργαλεία ανάπτυξης, για να διαμορφωθούν συνθήκες ελπίδας.
Και για αυτό είναι κοινή η προσπάθεια μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, Τοπικών φορέων και Πολιτείας.
Άλλωστε το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται όταν ο καθένας κάνει το καλύτερο τόσο για τον εαυτό του όσο και για το σύνολο.
Σας ευχαριστώ».
Δείτε την παρουσία του Λάμπρου Δημητρογιάννη στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021» στο 5:48:00: