ΕξελίξειςΠολιτική

Κύρκος: Επιτυχημένη η επίσκεψη της Επιτροπής Μεταφορών σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα

pde_epitropi

Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα. Το ταξίδι ήταν μία πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή με το Ποτάμι, Μίλτου Κύρκου και με την υποστήριξη της Ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζενμπεργκ. Η εξαμελής επιτροπή έφτασε στην Αθήνα την Δευτέρα 7 Μαϊου το απόγευμα και η δουλειά αμέσως ξεκίνησε.

Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν η Γαλλίδα Καρίμα Ντελί, λάτρης της χώρας μας καθώς την επισκέπτεται τακτικά εδώ και αρκετά χρόνια.

Στο χώρο τύπου του Αερολιμένα Αθηνών έγινε μία πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνο Βούρδα και τον Πρόεδρο του Αεροδρομίου της Αθήνας Ελ.Βενιζέλος Δημήτρης Δημητρίου.

Σε αυτή τη συνάντηση ο κ.Βούρδας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την προσπάθεια της χώρας να αναδειχθεί ως διαμετακομιστικός κόμβος της Ευρώπης, μετά την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρόμων και την διαφαινόμενη ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη αλλά και τα σχέδια για την σιδηροδρομική σύνδεση λιμένων της Βόρειας Ελλάδας με λιμένες της Βουλγαρίας κ.α.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Ο κ.Δημητρίου αναφέρθηκε στην γιγάντωση της επιβατικής κίνησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας δίνοντας σημαντικά στοιχεία και μάλιστα έκανε εντύπωση όταν έκανε γνωστό ότι το Αεροδρόμιο έχει άυξηση σχεδόν 65% τα τελευταία 4 χρόνια.

Οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να μάθουν, τόσο για τα έργα, όσο και για τις ιδιαιτερότητες της χώρας σε σχέση με το γεωγραφικό ανάγλυφο, τα πολλά νησιά και τις ανισσοροπίες που υπάρχουν και που γίνεται σημαντικό έργο να κλείσουν.

Στη συνέχεια η αποστολή πέταξε για Γιάννενα προκειμένου να διανυκτερεύσει. Εκεί δείπνο παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον οποίο έγινε μία μακροσκελής συζήτηση γύρω από τα θέματα που απασχολούν την περιοχή και τις ανάγκες υλοποίησης νέων συγκοινωνιακών έργων.

Την επομένη το πρωί, αφού προηγήθηκε μία επίσκεψη στη Λίμνη των Ιωαννίνων, οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν ολοκληρωμένη και λειτουργική την Ιόνια Οδό και εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα της ενώ ενημερώθηκαν για τις δυσκολίες της κατασκευής λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στην πορεία του έργου.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος όπως η Λίμνη Ιωαννίνων, το Γεφύρι της Άρτας και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σύσκεψη στην Άρτα με τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Κουρουμπλή και Όλγα Γεροβασίλη αλλά και πλήθος φορέων της περιοχής.

Στη σύσκεψη αυτή η επικεφαλής της Επιτροπής Καρίμα Ντέλι σημείωσε χαρακτηριστικά “πρέπει να χτίσουμε την Ευρώπη των Περιφερειών, δεν μπορούμε να έχουμε Περιφέρειες 2 ταχυτήτων. Είναι προτεραιότητα τα Διευρωπαϊκά δίκτυα. Μπορείτε να στηρίζεστε στην υποστήριξη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού” ενώ είπε πως ο προϋπολογισμός των μεταφορών δεν πρόκειται να υποστεί πλήγμα καθώς “πρέπει με την χρηματοδότηση που θα λάβει αυτή η περιοχή να δείξει ένα νέο πρόσωπο και να μην είναι περιοχή με στέρηση αλλά Περιφέρεια που θα είναι πρότυπο χάρη στις βέλτιστες πρακτικές της”.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι Ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν για θετική εισήγηση για την χρηματοδότηση νέων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή. Κυρίαρχο έργο είναι η επέκταση της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα μέχρι το συνοριακό πέρασμα στην Κακαβιά ενώ για πρώτη φορά έχουμε αίτημα για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Άρτα-Καρδίτσα που θα συνδέσει τους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας Οδού και του Ε65.

Η επίσκεψη της Επιτροπής ολοκληρώθηκε την Τετάρτη όπου πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου της κας Καρίμα Ντελί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, απάντωτας σε ερωτήματα δημοσιογράφων σε σχέση με την επίσκεψη της επιτροπής και με την συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι κος Μίλτος Κύρκος μιλώντας στο ypodomes.com έκανε μία αποτίμηση της επίσκεψης και συγκεκριμένα είπε: “μαζί με την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, άρα και όλο το Κοινοβούλιο, μάθαμε για τα προβλήματα της περιοχής και ειδικότερα της Ηπείρου. Είναι πολύ σημαντικό ότι μιλήσαμε με δύο Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, είδαμε την Ιόνια Οδό, πήγαμε στα γραφεία της παραχωρησιούχου, μάθαμε για τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής αλλά και τα αιτήματα για επέκταση του άξονα μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία, με αστικές περιοχές όπως το Αγρίνιο και η Πρέβεζα, οριζόντιοι άξονες που δεν έχουν ακόμα χρηματοδότηση.

Έχουμε κάνει πολλά βήματα, άλλα έχουμε ακόμα αρκετά και αυτό είναι πολύ σημαντικό ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό της Ένωσης την επόμενη 7ετία. Αν δεν συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις Περιφέρειες, οι πολίτες της Ένωσης θα νιώσουν αυτή την απουσία και όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι απαράδεκτο έστω και να το κουβεντιάζουμε. Άρα, καμία μείωση στα Ταμεία Συνοχής και μεγαλύτερο βάρος σε έργα όπως αυτό που είδαμε γιατί πραγματικά είναι παραγωγική πηγή ανάπτυξης για τις Περιφέρειες. Είναι κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας”.

Σε ερώτηση του ypodomes.com για την εικόνα με την οποία ήρθαν και την εικονα με την οποία έφυγαν οι Ευρωβουλευτές από την Ελλάδα ο κ.Κύρκος σημείωσε “πρώτον ήταν μία έκπληξη όταν είδαν ομορφιές που δεν ταιριάζουν με τη συνηθισμένη εικόνα που έχουν για τη χώρα με τα νησιά. Είδαν ένα πλούσιο φυσικό τοπίο που δεν αγγιχτεί από τη βιομηχανική παραγωγή, είναι παρθένο και αξιοποιείται αυτή τη στιγμή με τον καλύτερο τρόπο. Είδαν πρωτογενή τομέα που παράγει προϊόντα πολύ ποιοτικά τα οποία είναι και εξαγώγιμα, είδαν τις προσπάθειες Κυβέρνησης και Περιφερειών για αναζήτηση λύσεων σε θέματα που απασχολούν την περιοχή. Είδαν μία χώρα που αναζητεί τη θέση της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, όχι ως η χώρα του μνημονίου που εκλιπαρεί ή ζητιανεύει αλλά σαν χώρα που έχει χαράξει τις κατευθύνσεις της και τελικά πήραν ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η Ελλάδα προσπαθεί και βγήκε από τα αδιέξοδα που είχε τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button