Γεγονότα

Κυριακόπουλος: «Εφάρμοσα το νόμο, συγκρούστηκα με συμφέρονται και ομερτά»

epi-kyriakopoulosΔιαβάστε τι  υποστηρίζει ο αποπεμφθείς διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. ««Το υπερσύγχρονο νοσοκομείο του Αγρινίου θα έπρεπε να είναι και … υπεραστικό», λέει βασισμένος στην εμπειρία του. 

“Στην Αιτωλοακαρνανία τα συμφέροντα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας όχι απλά υπάρχουν αλλά έχουν και νοοτροπίες Omerta!”


Πρόσωπο όχι μόνο των τελευταίων ημερών αλλά της τελευταίας διετίας είναι ο Γιώργος Κυριακόπουλος. Άσκει επί διετία τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, ως αναπληρωτής διοικητής της Ενιαίας Διοίκησης του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας , πόστο στο οποίο τοποθετήθηκε προ διετίας από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στο παρελθόν  ο ίδιος δοκίμασε ανεπιτυχώς να εκλεγεί στην Αυτοδιοίκηση και στην κεντρική πολιτική σκηνή (με το ΠΑΣΟΚ). Το αποτύπωμά του ωστόσο στο δημόσιο βίο το άφησε από τη θέση του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος στο Μεσολόγγι.

Εκεί παρέμεινε επί διετία παρόλο που οι υπουργοί (που ζητούσαν την παραίτησή του) άλλαζαν σαν τα πουκάμισα   και παρά τις συγκρούσεις με τους εργαζόμενους και τους γιατρούς. Σε εβδομαδιαίο άλλωστε επίπεδο τα μέσα ενημέρωσης φιλοξενούσαν άρθρα – ανακοινώσεις, καταγγελίες (βαριές οι πιο πολλές) σε βάρος του.

Αποκορύφωμα προ ημερών η κατάληψη στο γραφείο του από τους εργαζόμενους που τον κήρυξαν “ανεπιθύμητο” θέτοντας μάλιστα τελεσίγραφο για την αποπομπή του ως τις αρχές Νοεμβρίου.
Η 6Η ΥΠΕ επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την απομάκρυνσή του και αυτή έγινε προ ημερών.

geg-katalipsi-nosokomeio-mesologgiΜέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος δικαιούται να λάβει το λόγο και να καταθέσει τις δικές του απόψεις και αυτή τη δυνατότητα του δίνει το «Γεγονός»

To “Γ” λοιπόν επεδίωξε και είχε επικοινωνία με τον κ. Κυριακόπουλο, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, διασαφηνίζει ότι τυπικά εξακολουθεί να είναι στη διοίκηση του νοσοκομείου Μεσολογγίου, αφού για να οριστικοποιηθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει , όπως ο ίδιος εξηγεί, να κοινοποιηθεί η απόφαση του Υπουργού ή να εκδοθεί η απόφαση με ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει  όμως αυτές τις ημέρες βρίσκεται μακριά από τα καθήκοντά του “για να μην ευτελίζει τον εαυτό του και την αξιοπρέπειά του” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο,  η διοίκηση της ΥΠΕ απλά… έπαψε να συνεργάζεται μαζί του και πλέον τις αποφάσεις για το νοσοκομείο, τις παίρνει το υπόλοιπο Δ.Σ. και το Σωματείο. “Νέοι καιροί νέα ήθη”, σχολιάζει ο κ. Κυριακόπουλος.

Στο τι ήταν τελικά αυτό που κατά τη γνώμη του, προκάλεσε τις τόσο έντονες αντιδράσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του, ο ίδιος αποδίδει την όλη κατάσταση , ουσιαστικά,  σε μη ικανοποίηση συμφερόντων αφού , όπως λέει, αυτό που δυσαρέστησε ήταν ότι ο ίδιος  καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του προσπαθούσε να εφαρμόσει τον νόμο.

“Στην Ελλάδα και δη στην Αιτωλοακαρνανία, όταν ο διοικητής θέλει να εφαρμόσει τον νόμο, υπάρχει πρόβλημα, εκτός αν στην προσπάθειά του αυτή τον στηρίζει η πολιτική ηγεσία. Και αυτό έγινε με την περίπτωσή μου επί δύο χρόνια. Οι εξεγέρσεις που μέσα σε αυτή την περίοδο γινόντουσαν σε βάρος μου δεν είχαν αποτέλεσμα, πολύ απλά γιατί εγώ μείωνα τις δαπάνες, έβαζα διαγωνισμούς, νοικοκύρεψα τα ταμεία και αυτό γινόταν αντιληπτό μέχρι και πρόσφατα από την ηγεσία του Υπουργείου”, λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κυριακόπουλο, υπήρξε μια προπαγάνδα προς την τοπική κοινωνία με το πρόσχημα ότι σκοπός του είναι να κλείσει το νοσοκομείο και να το κάνει Κέντρο Υγείας. “Πρόκειται  δηλαδή για εντελώς ανυπόστατα πράγματα. Ήταν μια προπαγάνδα των γιατρών και των νοσηλευτών του νοσοκομείου, επειδή συγκρούστηκα μαζί τους, που τελικά πέρασε στον λαϊκό κόσμο του Μεσολογγίου”.

«Ενόχλησε τους νοσηλευτές το ότι προχώρησα σε παρουσιολόγιο, δηλαδή να υπογράφουν όταν έρχονται και όταν φεύγουν. Όχι με κάρτα, γιατί έτσι γίνεται να “χτυπάει” ο ένας του άλλου. Ζήτησα να μην γίνεται σερί η βραδινή βάρδια μετά την απογευματινή, γιατί αυτό δεν είναι νόμιμο, λόγω κούρασης του εργαζομένου, όμως και αυτό δυσαρέστησε. Αυτό που τελικά ο Υπουργός αποφάσισε  προκειμένου να επανέλθει η ειρήνη στο νοσοκομείο, ήταν να αποκεφαλίσει τον διοικητή του, αντί να τον προστατέψει και να πει απλά, αυτό που ισχύει, ότι δηλαδή εφαρμόζω τον νόμο!”

epi-blaxos-kyriakopoulos“Συμφέροντα με νοοτροπίες… ομερτά”

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι πρόσφερε έργο που δεν εκτιμήθηκε, ο ίδιος είναι κάθετος, αφήνοντας μάλιστα σοβαρότατα υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα Υγείας στον Νομό: “Η μέχρι σήμερα πολιτική ηγεσία έδειχνε να το εκτιμά. Όμως από την παρούσα δεν εκτιμήθηκε, όπως βέβαια και από την πλειοψηφία του προσωπικού του νοσοκομείου. Ανακαίνισα τα επείγοντα του νοσοκομείου, αγοράστηκαν επί θητείας μου υπερσύγχρονα μηχανήματα, έφερα τον αξονικό από το παλαιό νοσοκομείο του Αγρινίου. Όμως… την εφαρμογή του νόμου η μικρή μας κοινωνία δεν την ήθελε! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που αυτός ο Νομός ήταν πρόσφατα ο πρώτος σε μαϊμού αναπηρικές συντάξεις. Από ποιους γιατρούς δίνονταν τότε αυτές οι βεβαιώσεις; Όταν λοιπόν  έρχεται ένας νέος διοικητής και βλέπετε ότι δημιουργείται ένταση στο νοσοκομείο, να ξέρετε ότι αυτός παλεύει. Δεν παρανόμησα πουθενά. Πιστεύετε ότι αν το είχα κάνει δεν θα με είχαν πάει στον Εισαγγελέα; Ο Υπουργός δεν με κάλεσε καν για απολογία. Καινούργιοι καιροί, νέα ήθη… Μιλάμε για μια κατάσταση αθλιότητας, πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύει η υπόσταση του κράτους μας, ότι δεν σηκώνει άλλο ψεύδος. Όλοι είναι σε εξάρτηση. Όλοι θέλουν, ας πούμε, έναν δικό τους γιατρό στο νοσοκομείο για να εξυπηρετούνται καλύτερα. Και τελικά αντί ο γιατρός να είναι υπηρέτης για τον κόσμο, γίνεται αφέντης. Στην Αιτωλοακαρνανία δε… τα συμφέροντα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας όχι απλά υπάρχουν αλλά έχουν και νοοτροπίες Omerta!”

Ο κ. Κυριακόπουλος αφήνει υπαινιγμούς προς πολλές κατευθύνσεις, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι γάζες που λείπουν ή άλλες, υπαρκτές πράγματι,  ελλείψεις, αφού ” δεν υπήρξε πολίτης που να μην μπόρεσε να εξυπηρετηθεί ή να δεχθεί τις υπηρεσίες του νοσοκομείου”, αλλά τα εσωτερικά προβλήματα, οι εσωτερικές συγκρούσεις και τα συμφέροντα.

O ίδιος ,όπως εξηγεί, έχει ζητήσει να έχει συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες .

Ο κ. Κυριακόπουλος ερωτήθηκε από το “Γ” και για το αν τελικά θα μπορούσε να αποτελέσει λύση η συγχώνευση των δύο νοσοκομείων. Ο ίδιος θεωρεί πως ναι, το νοσοκομείο του Αγρινίου θα έπρεπε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί ολόκληρο τον Νομό και όχι μόνο και πως το Μεσολόγγι θα έπρεπε ίσως να λειτουργεί βοηθητικά. Αυτό όμως σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο,  θα προσέκρουε σε σημαντικά εμπόδια που και πάλι θα είχαν να κάνουν με εσωτερικές διαφορές και συμφέροντα: «Το υπερσύγχρονο νοσοκομείο του Αγρινίου, θα έπρεπε να είναι και … υπεραστικό. Να φθάνει να καλύπτει και περιστατικά και από τη Λευκάδα και το Καρπενήσι, αφού έχει τις προδιαγραφές. Να είναι  το κεντρικό Νοσοκομείο και να στελεχωθεί καλά. Όμως… κανείς γιατρός δεν θέλει να μοιραστεί το “μαγαζί” του με κάποιον άλλο. Βλέπετε οι βαθμοί στα νοσοκομεία, έρχονται λόγω παλαιότητας. Κανείς δεν κρίνεται, ουσιαστικά , για να προαχθεί… Γενικά, θέλω να πω, δεν δίνεται προτεραιότητα σε ένα “κεντρικό συμφέρον” και αυτό να είναι το ουσιώδες: η δημόσια Υγεία στον Νομό. Δεν λέω να κλείσει το νοσοκομείο Μεσολογγίου, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά και βοηθητικά στο Αγρίνιο. Δεν είναι πια εφικτό να υπάρχουν το βράδυ 20 ασθενείς και 40 άτομα προσωπικό! Εγώ λοιπόν, δεν ήρθα για να κλείσω το νοσοκομείο, αλλά για να κλείσω τα “μαγαζιά”. Δεν ήρθα να διοικήσω για να πάρω μισθό αλλά για να εφαρμόσω τον ρόλο που μου δίνει η πολιτεία»

Εφημερίδα “Γεγονός”

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button