Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κυριακή των Αγίων Πατέρων στον Άγιο Δημήτριο Ναυπάκτου

Σήμερα, 5 Ιουνίου 2022, Κυριακή των Αγίων Πατέρων, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος τέλεσε την θεία Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του έκανε λόγο για τους Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, τους οποίους εορτάζει αυτήν την Κυριακή η Εκκλησία. Τα προκαταρκτικά της Συνόδου έγιναν την 20η Μαΐου του 325, η επίσημη έναρξη της έγινε στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου του ιδίου έτους.

Ήταν μία σημαντική Σύνοδος που ήταν καρπός άλλων προγενεστέρων τοπικών Συνόδων και πρότυπο για όλες τις μεταγενέστερες Οικουμενικές Συνόδους και ασχολήθηκε με δύο θέματα: το Δογματικό και τα Κανονικά.


Ως προς το πρώτο θέμα, το δογματικό, αποφάσισε ότι ο Άσαρκος Λόγος που εμφανιζόταν στους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης είναι Αυτός που ενηνθρώπησε για την σωτηρία του ανθρώπου, άρα ταυτίζεται ο Άσαρκος Λόγος με τον Σεσαρκωμένο Λόγο, όπως φαίνεται στα πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως. Με αυτό το σκεπτικό καταδίκασε την αίρεση του Αρείου, ο οποίος εδίδασκε ότι ο Χριστός είναι το πρώτο κτίσμα της δημιουργίας.

Ως προς τα κανονικά θέματα θέσπισε 20 Κανόνες για την καλή διοίκηση και λειτουργία της Εκκλησίας. Μεταξύ των άλλων αντιμετώπισε τα σχίσματα, που ταλαιπωρούσαν μέχρι τότε την Εκκλησία, και καθόρισε τον τρόπο αποδοχής των σχισματικών στην Εκκλησία• θέσπισε τον τρόπο καθορισμού της εορτής του Πάσχα, ώστε να εορτάζεται από κοινού από όλους τους Χριστιανούς• και εισήγαγε το Μητροπολιτικό σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πρέπει να αποδεχόμεθα τόσο τους Όρους όσο και τους Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ τους. Επίσης, είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε και να υπακούομε στο Συνοδικό σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας, ώστε να υπάρχει ενότητα στην Εκκλησία και να μην δημιουργούνται σχίσματα και διαιρέσεις.

Δείτε περισσότερες εικόνες εδώ

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button