ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

Κυπριακό: Η Τουρκία ενώπιον των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε

«Η πρόταση που κάνετε βρίσκεται εκτός της εντολής που έχω για διαπραγματεύσεις», φέρεται να είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στους δυο συνομιλητές του από την Τουρκία και τα κατεχόμενα, οι οποίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις για διχοτόμηση της Κύπρου σε δυο κράτη.

Για άλλη μια φορά η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρέθηκαν απέναντι από τη Διεθνή Κοινότητα, όπως αυτή εκφράζεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων εθνών. Αυτή τη φορά, ο λόγος ήταν το Κυπριακό και οι προσπάθειες στην άτυπη Πενταμερή να ξαναρχίσουν οι σχετικές συνομιλίες που είχαν καταρρεύσει τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.


Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, από τη χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, αλλά και τις σημερινές του επαφές με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντελήφθη ότι η τουρκική- τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να «βάλει νερό στο κρασί» της και να εγκαταλείψει τις καινοφανείς θέσεις για επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου σε δυο κράτη «με κυριαρχική ισοτιμία», όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η αντίδραση Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρη: Απάντησε ότι το πλαίσιο της εντολής που ο ίδιος έχει λάβει εξαντλείται στη συζήτηση για ένα κράτος σε μορφή διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Η πρόταση που κάνετε» φέρεται να είπε στους δυο συνομιλητές του από την Τουρκία και τα κατεχόμενα, «βρίσκεται εκτός της εντολής που έχω για διαπραγματεύσεις».

Ταυτόσημη με τη θέση του Αντόνιο Γκουτέρες ήταν κι αυτή που εξέφρασε τόσο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι οποίοι αναζητούν λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και της εντολής που έχει λάβει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, στάθηκε πολύ στο γεγονός ότι η διχοτόμηση της Κύπρου που προτείνει η τουρκική πλευρά αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επιτρέπει στην Κύπρο ως όλον να συνεχίσει να μετάσχει των αποφάσεων που λαμβάνει η Ενωμένη Ευρώπη. Αναστασιάδης και Δένδιας επανέλαβαν τις σταθερές θέσεις τους ότι πρέπει να καταργηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα κατοχής από το νησί.

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε τόσο με τον Αντόνιο Γκουτέρες όσο και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ. Στην μεν πρώτη συνάντηση επανέλαβε την επιθυμία της Ελλάδας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της Χάρτας του ΟΗΕ και των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρόσθεσε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή ένωση να συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς παρεμβάσεις και στρατιωτικές πιέσεις.

Επίσης στη συνάντηση Δένδια- Ράαμπ επισφραγίστηκε η συμφωνία των δυο υπουργών για λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, πράγμα που δείχνει ότι η τουρκική πλευρά είναι πλήρως απομονωμένη.

Χορηγούμενη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Πηγή
Ημερησία
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button