Κυκλοφόρησε η Β’ έκδοση της ποιητικής συλλογής του Αγρινιώτη Κωνσταντίνου Γεωργίου, «Σε πτώση δοτική»
Πριν από ένα χρόνο εκδόθηκε η ποιητική συλλογή «Σε πτώση δοτική» από τις ιστορικές εκδόσεις Ιωλκός. Το βιβλίο εξαντλήθηκε και πριν από λίγες μέρες ο εκδοτικός οίκος προχώρησε σε Β έκδοση και επανακυκλοφορεί.
Η Β’ έκδοση της ποιητικής συλλογής «Σε πτώση δοτική» (εκδόσεις Ιωλκός, Β’, 2024), του Κωνσταντίνου Γεωργίου, μόλις κυκλοφόρησε.
Το βιβλίο εξαντλήθηκε και πριν από λίγες μέρες ο εκδοτικός οίκος προχώρησε σε Β έκδοση και επανακυκλοφορεί.
Για το βιβλίο
Αν η πρώτη ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου Γεωργίου, Σε πρώτο πληθυντικό, προσδιόρισε τον χώρο της ποιητικής του μυθολογίας θεμελιώνοντας τα αισθητικά και ιδεολογικά της ερείσματα, αυτή η ποιητική συλλογή, παρά την διακριτή της αυτοτέλεια, αποτελεί ουσιαστικά την εξελικτική συνέχεια και την φυσική ολοκλήρωση της προηγούμενης, αποκαλύπτοντας ενδελεχώς ότι υποστατικός πυρήνας της ανυπόκριτης αγαπητικής και συντροφικής σχέσης παραμένει το Εσύ και αναδεικνύοντας καταφανώς την πράξη της θυσιαστικής προσφοράς και το αίσθημα της ανυποχώρητης δοτικότητας ως περιούσιον, απολυτρωτικόν της ψυχής ευγενές ίνδαλμα, που εξωθεί την επαναστατημένη συνείδηση όχι μόνο στην απελευθέρωσή της από τα σκληρά κελύφη του απομονωτισμού, αλλά και στην ανατασική ενεργητική της πορεία στον δρόμο της συλλογικής προσπάθειας της συνδιαμόρφωσης ενός οικουμενικού πολιτισμού στην βάση των ανθρωπιστικών αξιών.
«…Τα χαρακτηριστικά της αγάπης ως συναισθήματος αποδίδονται λυρικά και κοσμούνται με όλα τα παραδοσιακά όπλα της ποίησης. Επίθετα, συνυποδηλώσεις, άρσεις, καταφάσεις, ερωτήματα και εικόνες ζωγραφίζουν τα χαρακτηριστικά της: την αγνότητα, την ανιδιοτέλεια, την επιθυμία για προσφορά, την υποστήριξη, την αποδοχή, τη δοτικότητα. Ακόμη και η επανάληψη δίνεται ως επιβεβαιωτικό στοιχείο της αγάπης με έναν τρόπο που θυμίζει παλιούς ρομαντικούς αλλά που δεν ξενίζει λόγω της γνησιότητας του τρόπου με τον οποίο αποδίδεται από το ποιητικό υποκείμενο. Παρουσιάζεται έτσι όχι μόνο ως ψυχική αλλά και ως πνευματική ανάγκη του δρώντος υποκειμένου στην κοινωνία, γεγονός που αφενός την απαλλάσσει από το σάρκινο περίβλημά της, που ούτως ή άλλως είναι παροδικό και εφήμερο, αφετέρου της προσδίδει την απαραίτητη ηθική διάσταση ώστε να καταστεί αξία και για το άτομο και για το σύνολο. Πρόκειται για έναν λυρισμό γνήσιο και ρωμαλέο, που αναδεικνύει την αγάπη στην καθημερινότητα χωρίς να επιζητεί ούτε καινοφανή θέματα ούτε σπάνιες λέξεις για να εκφραστεί και παράλληλα έμμεσα μεν αλλά αποτελεσματικά εξυμνεί την αλήθεια ως απαραίτητη βάση για τη γένεση, τη διατήρηση αλλά και την εξέλιξή της..».
Πηγή: Νόπη Ταχματζίδου | Fractal
Για τον συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Γεωργίου έλκει την καταγωγή του από την ορεινή γη της Αιτωλίας και της Ακαρκανίας. Γεννήθηκε το 1976 στο Αγρίνιο, όπου και διαμένει μόνιμα με την οικογένειά του. Είναι ποιητής και φιλόλογος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρετεί την δημόσια εκπαίδευση ως λειτουργός της εδώ και είκοσι χρόνια.
Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Γενικό Λύκειο Γαβαλούς του Δήμου Αγρινίου. Από πολύ νωρίς υπήρξε εραστής και θεράπων του ποιητικού λόγου. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.
Το 2020 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιωλκός η ποιητική του συλλογή Σὲ πρῶτο πληθυντικὸ, η οποία επανακυκλοφόρησε σε β΄ έκδοση ένα χρόνο μετά.
ΘΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Αἰθερία ὕπαρξη,
χαμόγελο φωτεινὸ τῆς ζωῆς
μὲ χίλιους κίτρινους ἥλιους στὸ κεφάλι.
Τὸ θρόισμα τῶν διάφανων φύλλων σου
μὲ τὴν χρυσὴ πνοὴ τοῦ ἀγέρα
μουσικὸ ἄκουσμα ἁρμονίας.
Τὸ σάλεμα τῶν λυγερόκορμων κλαδιῶν σου
μὲ τὸ παιχνίδισμα τοῦ ἥλιου
ἱερὸ θάμβος τῆς ζωῆς.
«Σε πτώση δοτική», Κωνσταντίνος Γεωργίου, εκδ. Ιωλκός Β’, σελ. 21