ΠολιτισμόςΡοή ΕιδήσεωνΤέχνες

Κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου

«Μαργή Χριστοδουλάκη-Η μάνα του Νίκου Καζαντζάκη»

Κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», με τίτλο: Μαργή Χριστοδουλάκη και υπότιτλο: Η μάνα του Νίκου Καζαντζάκη.

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια μαθητών και μαθητριών, που με την παρότρυνση και καθοδήγηση της Φιλολόγου Μαρίας Ν. Αγγέλη, διάβασαν  και γνώρισαν τη μάνα του μεγάλου συγγραφέα.


Ο ίδιος στη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του «Αναφορά στον Γκρέκο» αφιερώνει μια ενότητα στη μάνα του.

     Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Γεώργιος Κομπορόζος, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου γράφει:

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, προλογίζω ένα ακόμα ομαδικό έργο μαθητών του σχολείου μας, με την σχεδίαση, προτροπή και καθοδήγηση της Δρ Αγγέλη, αξιολογότατης καθηγήτριας του σχολείου μας. Αυτή η προσπάθεια, είναι μια ακόμα απόδειξη της ικανότητας τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών ενός δημόσιου σχολείου, που τόσο έχει δυσφημιστεί στις ημέρες μας.

Ο ρόλος της μάνας είναι κορυφαίος στην ανάπτυξη του παιδιού και απόλυτα καθοριστικός για τον θρίαμβό του στο μέλλον. Χρησιμοποιώ την λέξη θρίαμβο, σαφώς επηρεασμένος από την αγγλοσαξονική κουλτούρα εκπαίδευσης και για να τονίσω σε υπερθετικό βαθμό τον ρόλο της μητέρας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στην κρητική κουλτούρα, η μάνα δεν μεγαλώνει απλώς το παιδί της, αλλά το «ανασταίνει», όπως ανέστησε η Μαργή το παιδί της, τον άνθρωπο που τόσα πρόσφερε στην ανθρωπότητα.

Τελειώνοντας, θα πρέπει για μια ακόμη φορά, να απευθύνω τις ευχαριστίες μου στην Δρα Αγγέλη, που προσφέρει στα παιδιά του σχολείου μας, εμπειρίες και κουλτούρα ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, ακόμα και τώρα στους καιρούς της πανδημίας COVID-19.

Εικόνα: Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στην εισαγωγή του βιβλίου, η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη αναφέρει πώς ξεκίνησε και πώς ολοκληρώθηκε η γνωριμία των παιδιών με τον Καζαντζάκη και τη μάνα του. Η Μαργή Χριστοδουλάκη – Καζαντζάκη ήταν η άσημη, αλλά όχι ασήμαντη γυναίκα, που επηρέασε το χαρακτήρα και την εξέλιξη του παιδιού της… Οι μαθητές και οι μαθήτριες την παρουσιάζουν σ’ αυτό το βιβλίο με τη δική τους γραφή, που είναι ενδιαφέρουσα.

Επίσης η Μ.Α. αναφέρει την προσπάθεια της ίδιας αλλά και άλλων συναδέλφων της, προκειμένου να παρακινήσουν τους μαθητές-μαθήτριες στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Καθώς και στην οργάνωση και παρουσίαση βιβλίων στο σχολικό χώρο.

Η  ίδια στο τέλος σημειώνει: «Στη συνέχεια σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις εργασίες που παρέδωσαν τα παιδιά και να τις εκδώσουμε σε ένα έντυπο, αφενός να το έχουν ως ενθύμιο μιας αξιόλογης προσπάθειάς τους στο δημόσιο σχολείο και αφετέρου να αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω μελέτη έργων του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Κίνητρο για φιλαναγνωσία γενικότερα…».

Eικόνα: Οι προτομές του Ν. Καζαντζάκη και της μητέρας του Μαργής (Μαρίας) στο Κρυονέρι Μυλοποτάμου. Αρχείο: Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου.
Εικόνα: Πορτρέτο της Μαργής Χριστοδουλάκη – Καζαντζάκη.
Έργο της μαθήτριας Ιωάννας Τσιλίκα.

 


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button