ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κτηματολόγιο: Πάνε πίσω τα πρόστιμα – «Τσουνάμι» ενός εκατ. ενστάσεων

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να πείσει τους πολίτες να προσέλθουν στο κτηματολόγιο εμφανίζεται η κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για την επιβολή προστίμων σε επόμενο χρόνο.

Σε νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, δεν θα περιληφθούν μέτρα για την επιβολή προστίμων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι στο ΥΠΕΝ θα συνεχίσουν να δείχνουν κατανόηση σε όσους έχουν φανεί μέχρι σήμερα αμελής.

Αντίθετα, άμεσα και γρήγορα θα ληφθούν μέτρα για μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με την στελέχωση και την λειτουργία της Ελληνικό Κτηματολόγιο όπως είναι η πρόσληψη νομικών (θα επανέλθουν οι 20 που έφυγαν με τον τελευταίο νόμο για την συγχώνευση με τα υποθηκοφυλακεία και θα επανέλθουν στο προηγούμενο εργασιακό καθεστώς επιπλέον 20 νομικοί της εταιρείας), η διεύρυνση των ειδικοτήτων που συμμετέχουν στις Επιτροπές ενστάσεων αλλά και ο μεγαλύτερος εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής κ. Στέφανος Κοτσώλης σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, παράλληλα θα αυξηθούν οι αμοιβές στις Επιτροπές, οι οποίες σήμερα είναι πολύ χαμηλές (από 3 έως 5 ευρώ ανά υπόθεση) με αποτέλεσμα να μην παρέχεται κανένα οικονομικό κίνητρο. Επιπλέον εκτός από τοπογράφους –μηχανικούς, στο εξής θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές και όσοι επιστήμονες έχουν δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών.

Πρόκειται για αναγκαία μέτρα στήριξης της πορείας προς την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, μπροστά στο κύμα των ενστάσεων που αναμένεται για την τελευταία γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) και υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο όταν ήδη οι εκκρεμείς ενστάσεις έχουν υπερβεί τις 100.000.

Αμέσως μετά το Πάσχα, το κτηματολόγιο θα παρουσιάσει και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα εξαλείψουν το χρόνο διεκπεραίωσης των συναλλαγών με πολίτες και επιστήμονες.

Σύμφωνα με την διοίκηση, στις ψηφιακές υπηρεσίες θα περιληφθούν η έκδοση πιστοποιητικών, οι εγγραπτέες πράξεις (υποθήκες κ.α), ακόμη και η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου από τα συμβολαιογραφικά γραφεία σε όποιες περιοχές λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο.

Η υποβολή συμβολαίων στα Κτηματολογικά Γραφεία από τον συμβολαιογράφο, θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά και χωρίς εμπλοκή του πολίτη όπως και η υποβολή διαφόρων πράξεων (δικαστικών αποφάσεων κλπ.) από τους δικηγόρους ή τους δικαστικούς επιμελητές.

Η μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου, προβλέπει τη δημιουργία 17 κεντρικών Κτηματολογικών Γραφείων και 75 υποκαταστημάτων. Σήμερα έχουν συσταθεί τα 6, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα σημερινά υποθηκοφυλακεία.

Προδικαστικός έλεγχος

Παράλληλα προχωρά η θέσπιση του «ηλεκτρονικού προδικαστικού ελέγχου», μέσω του οποίου θα δίνεται στο εξής η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου με τα γραφεία των μηχανικών. Ο κάθε μηχανικός θα μπορεί να βεβαιώνει στο διάγραμμά του μέσω σχετικής «Δήλωσης» ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Ειδικότερα, για όσα δικόγραφα θα κατατεθούν ενώπιον δικαστηρίου από την 27η Ιανουαρίου 2020 και μετά, θα προσαρτάται πλέον μαζί με το δικόγραφο μόνο το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών στο οποίο περιέχεται η παραπάνω «Δήλωση» του μηχανικού. Κατ’ εξαίρεση, για τις ίδιες περιπτώσεις των δικογράφων (του ν.2664/98) που ασκούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, η υποχρέωση για την προσάρτηση θα αρχίσει από την 6η Απριλίου 2020 και μετά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την τελευταία επταετία για κάθε δικαστική διαμάχη που αφορά αμφισβήτηση ορίων γης, σε περιοχή όπου λειτουργούσε το Κτηματολόγιο, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έπρεπε να λάβουν σχετική εισήγηση του Κτηματολογίου προκειμένου να την προσκομίσουν στο αρμόδιο δικαστήριο. Έτσι, σε περίπτωση που διαπιστώνονταν από τον τεχνικό έλεγχο γεωμετρικές αστοχίες στο δικόγραφο ή στο προσαρτώμενο τοπογραφικό διάγραμμα ξεκινούσε η ταλαιπωρία των πολιτών.

Πράσινο φως για τις εκκρεμείς μελέτες

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται ότι θα υπογραφεί η σύμβαση για την κτηματογράφηση του Ρεθύμνου, μία από τις πέντε μελέτες του κτηματολογίου, για τις οποίες είχε παγώσει η ανάθεση λόγω δικαστικών προσφυγών. Για το θέμα αναμένεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου, τις επόμενες ημέρες.

Για τις υπόλοιπες τέσσερις η εκκρεμότητα θα λυθεί εντός του 2020. Οι συγκεκριμένες μελέτες είχαν κολλήσει λόγω δικαστικών εμπλοκών και αφορούν – εκτός από το Ρέθυμνο – τις εξής περιοχές: Χανιά, περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου, η περιοχή Κέρκυρας – Θεσπρωτίας και το υπόλοιπο των Κυκλάδων (Άνδρος, Τήνος, τμήμα της Μυκόνου, Πάρος – Αντίπαρος, Νάξος και Μικρές Κυκλάδες, Ίος, Σαντορίνη, Ανάφη, τμήμα της Μήλου, Κέα και Κύθνος). Αφορούν συνολικά το 7% της ελληνικής επικράτειας και αντιστοιχούν σε 2,7 εκατ. δικαιώματα.

Διαγωνισμός 70 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση υποθηκοφυλακείων

Έως το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός (σε δύο φάσεις) για την ψηφιοποίηση όλου του πολύτιμου υλικού των υποθηκοφυλακείων. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που αφορά την ψηφιοποίηση με τεχνολογίες τεχνικής νοημοσύνης ενός δισεκατομμυρίου σελίδων οι οποίες σήμερα στοιβάζονται σε τόμους στα υποθηκοφυλακεία. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού, του οποίου οι προδιαγραφές συντάσσονται με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας – υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Στο κτηματολόγιο υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την πορεία του εθνικού κτηματολογίου. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων (π.χ Επτάνησα, Δυτική Αθήνα κ.α) όπου οι ρυθμοί παραμένουν υποτονικοί, το τελευταίο τρίμηνο τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών προσεγγίζουν πλέον το 70%. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σχεδόν μία στις πέντε δηλώσεις στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης υποβλήθηκε ηλεκτρονικά (1.415.011 από τις 6.997.183).
Η κτηματογράφηση συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, χωρίς την ενεργοποίηση, έως σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους δεν έχουν προσέλθει εγκαίρως. Αλλά με δεδομένο ότι δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις.

newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button