ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Κτηματολόγιο: Επίκειται η κατάργηση όλων των Υποθηκοφυλακείων της Αιτωλοακαρνανίας

Απάντηση σε ερώτηση για το κλείσιμο του Β' Υποθηκοφυλακείου Αγρινίου

Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» απάντησε στην ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Αγρίνιο, εξαιτίας της μη λειτουργίας του Β’ Υποθηκοφυλακείου.

Δεν δίνεται καμιά απάντηση ουσιαστικά για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ γενικά γίνεται γνωστό πως επίκειται η κατάργηση όλων των Υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν στην Αιτωλοακαρνανία και η αρμοδιότητά τους θα μεταφερθεί στη νέα δομή.


Η απάντηση:

«Η κατάργηση του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων αποφασίστηκε λόγω της πληθώρας δομικών προβλημάτων που αναφέρονται εκτενώς στην αιτιολογική έκθεση του ν.4512/2018 και οδηγούσαν σε χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών. Με τη σταδιακή κατάργησή τους και τη λειτουργία της νέας δομής, παρέχονται σε πολίτες και επαγγελματίες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, που διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των υποθέσεων (έκδοση πιστοποιητικών, έρευνα και υποβολή αιτήσεων για εγγραφή πράξεων) άμεσα, χωρίς μετακίνηση.

Το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στην οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας προσδιορίστηκε αρχικά με τον ν.4512/2018 σε 24 μήνες, αλλά αυτό ήταν ξεκάθαρα ουτοπικό όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα της αντίστοιχης περιόδου. Τελικά, η μετάβαση αυτή έχει οριστεί για ολοκλήρωση έως την 17.1.2023 (άρθ. 3, παρ.1, ΠΝΠ 24.12.2019 που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4664/2020, όπως τροποποιήθηκε με το αρθ. 15 ν.4821/2021). Παρά την αύξηση της δυσκολίας του εγχειρήματος λόγω πανδημίας, από τα συνολικά 392 Υποθηκοφυλακεία που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα ως σήμερα έχουν καταργηθεί ήδη 103 και έχει ανοίξει το 55% της νέας δομής (51 από τις 92 νέες υπηρεσίες).

Στην περιοχή, όπου αναφέρεται η Ερώτηση, το σύνολο των υποθηκοφυλακείων της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας θα καταργηθούν και η αρμοδιότητά τους θα μεταφερθεί στη νέα δομή. Η οριστική δομή του Κτηματολογίου αναφορικά με την επίμαχη περιοχή περιλαμβάνει το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας (έχει συσταθεί ΑΠΡ.2021) με τα Υποκαταστήματα Αιγιαλείας Αιγίου (ΑΠΡ.2021), Μεσολογγίου (ΟΚΤ.2021), Αγρινίου, Πύργου (ΙΟΥΝ.2021), και Αμαλιάδας (ΟΚΤ.2021).

Απομένει συνεπώς η ένταξη στο ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο του Υποκαταστήματος Αγρινίου εντός του 2022 για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους συναλλασσομένους, αφαιρώντας την απαίτηση φυσικής παρουσίας για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών. Ταυτόχρονα, θα έχουμε τότε περισσότερη ευχέρεια διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button