Αυτοδιοίκηση

Κριτική για την μελέτη του Πάρκου και την "ηθική τάξη", προτροπές Παπαναστασίου να σταματήσουν "τα κουτσομπολιά"

po-dimotiko-19-10-164Θέμα ηθικής και νομικής φύσης έθεσε αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι Σύμβουλοι. «Να κάνουμε πολιτική όχι κουτσομπολιό, είμαστε διάφανοι» απαντά ο κ. Παπαναστασίου

Πρόταση για έργα 6 εκατ. ευρώ, πήγε σε λάθος διεύθυνση με αποτέλεσμα να χαθεί η συμμετοχή του Δήμου σε έργα ύδρευσης.

Έντονη κριτική με σαφείς αιχμές για ηθικά ζητήματα αλλά και με νομικές  προεκτάσεις δέχθηκε η δημοτική αρχή του Αγρινίου σήμερα μετά και την παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Παύλου Μοσχολιού σχετικά με την διαδικασία ανάθεσης της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου.

Στην συνεδρίαση πέραν των δεδομένων αιχμών και της απάντησης που δόθηκε από τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκρίζη, υπήρξε και παρέμβαση του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκου, που επιχειρηματολόγησε σχετικά με τα ζητήματα ηθικής τάξης που ανέφερε στην δήλωση παραίτησης του, αλλά μίλησε και εκείνος για την ανάθεση της μελέτης του Πάρκου, εξηγώντας που εστιάζει τις αντιρρήσεις του.
Στην ίδια συζήτηση αποκαλύφθηκε και επίσημα το γεγονός ότι η πρόταση του Δήμου Αγρινίου για δυο σημαντικά έργα ύδρευσης 6 εκατ. ευρώ στάλθηκε σε λάθος διεύθυνση (!)  με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάσει την δυνατότητα συμμετοχής του σε συγκεκριμένη πρόσκληση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απαντήσεις σε σειρά από ερωτήματα που τέθηκαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου με τον αναπληρωτή Δημάρχου κ. Γκρίζη (ο Γ. Παπαναστασίου απουσίαζε εκείνη την ώρα) να απάντα:

  • Σχετικά με την σχολική στέγη, υποστήριξε πως ο Δήμος δεν κατέθεσε προτάσεις σε σχετικές προσκλήσεις επειδή δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες, ειδικά υποστήριξε  πως μια υπάρχουσα μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής (για το 7ο Γυμνάσιο) είχε προβλήματα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μοσχολιού. Παράλληλα παραδέχτηκε πως ο Δήμος είχε έτοιμη πρόταση για τον δίδυμο αγωγό ύδρευσης, έργο ύψους 6 εκατ. ευρώ που κατατέθηκε ηλεκτρονικά αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της ταχυδρομικά, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί! Η αναφορά αυτή προκάλεσε και γέλια στην αντιπολίτευση με τον κ. Γκρίζη να λέει πως έχει συγκροτηθεί Πειθαρχική Επιτροπή για να εξετάσει εάν προκύπτουν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους για την σοβαρή αυτή εμπλοκή.
  • Για τον χώρο στάθμευσης στο Παναιτώλιο, γνωστοποίησε πως σήμερα η αρμοδία Επιτροπή ανανέωσε την μίσθωση ακινήτου
  • Σχετικά με την πρόταση των Προσκόπων του Αγρινίου για την δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην Τριχωνίδα, ο κ. Γκρίζης μίλησε για ένα σύνθετο έργο που απαιτεί και την συνεργασία με την Περιφέρεια, την Κτηματική κλπ. Σημείωσε πως ο Δήμος θα δει και θα εξετάσει το πώς και εάν κάτι τέτοιο μπορεί τελικά να επιτευχθεί.
  • Για την δημόσια πρόσκληση προγράμματος του ΕΣΠΑ για το Περιβάλλον ο κ. Γκρίζης έκανε γνωστό πως ο Δήμος θα υποβάλλει πρόταση για τα στερεά απόβλητα, με τον κ. Τραπεζιώτη να εκφράζει φόβους πως χάθηκε και άλλη πρόσκληση.
  • Τέλος δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις για την αξιοποίηση του δημοτικού χώρου στην θέση Σύνορο της Μακρυνείας.

Ακολούθησε η διαδικασία των ανακοινώσεων, όπου ο κ. Μοσχολιός έθεσε, όπως είπε, ένα μείζον θέμα ηθικής τάξης και νομικής φύσης , σχετικά με την διαδικασία ανάθεσης της διαχειριστικής μελέτης του Παπαστράτειου Πάρκου. Ο πρώην Δήμαρχος παρουσιάζοντας το ιστορικό της όλης υπόθεσης άφησε αιχμές περί εξυπηρέτησης «εκλεκτών» , ενώ έκανε λόγο ακόμη για παράνομη διαδικασία, αφού όπως είπε δεν προκύπτει από πουθενά το επείγον της ανάθεσης της μελέτης με διαπραγμάτευση – απευθείας ανάθεση, όπως την χαρακτήρισε. Προειδοποίησε μάλιστα πως η παράταξη του «δεν πρόκειται να αφήσει έτσι» το θέμα.

po-dimotiko-19-10-169Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Ρόκου που εστίασε και αυτός στην μελέτη του Πάρκου συμφωνώντας ουσιαστικά με  τη ανάλυση του κ. Μοσχολιού λέγοντας πως όντως δεν συντρέχουν λόγοι επείγοντος και αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο αρμόδιος Επίτροπος. Τόνισε ακόμη πως θα έπρεπε να γίνει ανοιχτή προκήρυξη με την συμμετοχή και τοπικών γραφείων ώστε να μην προκαλείται καχυποψία και έθεσε ερωτήματα για τα κριτήρια για να επιλεγούν τρία συγκεκριμένα γραφεία, για το μέγεθος της έκπτωσης, το εάν ερευνήθηκε η αξιοποίηση του ντόπιου δυναμικού κλπ.

Την αμφιβολία του για το εάν η μελέτη «περάσει»  από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέφρασε ο κ. Τραπεζιώτης που ζήτησε από τον κ. Ρόκο να μην είναι γενικόλογος και να αποσαφηνίσει τις αναφορές του για τα θέματα ηθικής τάξης που έχει εντοπίσει, ενώ κάλεσε και τον Δήμαρχο, που λίγο αργότερα ήρθε στην συνεδρίαση να τοποθετηθεί επί των θεμάτων που αναδεικνύουν οι δυο πρώην συνεργάτες του κ. Καζαντζής και Ρόκος.

Σε πρώτη φάση απάντησε ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Γκρίζης που επισήμανε πως άλλο να χαρακτηρίζεται κάτι επείγον και άλλο έκτακτο συμπληρώνοντας πως μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια του δήμου δεν έχει ακυρωθεί. Επισήμανε επίσης πως με διαγνωστική διαδικασία η ανάπλαση του πάρκου δεν θα ξεκινούσε ποτέ , ενώ δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής το πάρκο θα έχει γίνει.

Ακολούθησε διαδικασία των ερωτήσεων με τον κ. Μερμίγκη (Ανυπότακτο Αγρίνιο) να ζητά πληροφορίες για το εάν υπάρχουν σχολεία χωρίς οικοδομικές άδειες . Ακολούθησαν ερωτήσεις του κ. Τραπεζιώτη (Ανατροπή Τώρα ) που επέμεινε στο ζήτημα της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου, ενώ σε άλλο ερώτημα εγκκαλεί την Δημοτική Αρχή για παντελή έλλειψη στρατηγικής στον τουριστικό τομέα.

Αμέσως μετά κατατέθηκαν ερωτήσεις του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Νίκου Καζαντζή σχετικά με το ύψος των αναθέσεων στο δήμο Αγρινίου το 2015 και το 2016 και για το εάν συνεργάτες – φίλοι του δημάρχου σχετίζονται με συμβιβασμούς προμηθειών ή σε υποβολή προτάσεων σε αναθέσεις.

Ακολούθησε η συζήτηση στα θέματα ημερήσιας διάταξης όταν στην αίθουσα εισήλθε ο δήμαρχος Αγρινίου και θέλησε να απαντήσει σε όσα διημείφθησαν νωρίτερα.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου επισήμανε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και είναι άδικο να εγκαλείται για ανύπαρκτα ζητήματα. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, ενώ για την διαχειριστική μελέτη του Πάρκου σημείωσε πως ο δήμος έχει ηθική υποχρέωση να προχωρήσει γρήγορα και θα προχωρήσει, καλώντας μάλιστα: «κάποιους να σταματήσουν να καλλιεργούν κλίμα νοσηρότητας. Είναι ανήκουστο να ενοχοποιείται η εργασία και η προσφορά μηχανικών που τυγχάνει να συστεγάζονται μαζί μου. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα . Όσοι μιλούν με όρους  κουτσομπολιού θίγουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης » , είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπαναστασίου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close