Lifestyle & People

Κριθαρώτο με κοτόπουλο, μπέικον, ρόκα και κόκκινη σάλτσα εσπεριδοειδών

kritharotoΥλικά γιά 4-5 άτομα

500γρ κριθαράκι χοντρό

2 φιλέτα κοτόπουλου ψημένα και κομμένα σε μέτρια κυβάκια

10 φέτες μπέικον χοντροκομμένες

100γρ ρόκα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κύβοι λαχανικών η κότας

50μλ λευκό κρασί

1 κονσέρβα ντομάτας κονκασέ

1 ξυλάκι κανέλα

2 κ.γ. ζάχαρη

2-3 κσ κρέμα μπαλσάμικο εσπεριδοειδών

50γρ παρμεζάνα τριμμένη

Αλάτι , πιπέρι , πάπρικα , ρίγανη , ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κάνουμε πρώτα τη κόκκινη σάλτσα : Σε κατσαρολάκι και σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο σωτάρουμε το ένα κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τη μία σκ σκόρδου . Μόλις μυρίσει προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο εσπεριδοειδών και σβήνουμε με το κρασί . Προσθέτουμε τον ένα κύβο , την κανέλα , την ντομάτα κονκασέ ,τη ζάχαρη , πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά . Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 20λ ανακατεύοντας περιοδικά . Στο τέλος δοκιμάζουμε απο αλάτι και ζάχαρη και διορθώνουμε .Μετά αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά να σωθούν τα υγρά και να έχουμε τελικά μια πηχτή σάλτσα  Ψήνουμε το κοτόπουλο σε σχαροτήγανο με αλάτι , πιπέρι , ρίγανη , πάπρικα , το κόβουμε σε μέτρια κυβάκια και το κρατάμε και αυτό στην άκρη .

Παράλληλα σε τηγάνι σε μέτρια φωτια χωρίς λάδι σωτάρουμε το μπέικον να πάρει χρώμα , το αφαιρούμε και βάζουμε τη ρόκα χοντροκομμένη για 1-2λ για να αφυδατωθεί απλώς . Αλατίζουμε και την κρατάμε και αυτή  στην άκρη μαζί με το μπέικον . Σε κατσαρόλα κάνουμε το κριθαρώτο σωτάροντας σε δυνατή φωτιά με λίγο λάδι πρώτα το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει το σκόρδο . Μόλις μυρίσει προσθέτουμε και το κριθαράκι και 2,5 φορές την ποσοτητά του σε ζεστό νερό δηλ. 1,200μλ περίπου μαζί με τον κύβο και λίγο επιπλέον αλάτι . Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά . Ο σκοπός είναι να σωθούν τα υγρά και το κριθαράκι να έχει βράσει . Στο τέλος προσθέτω την κόκκινη σάλτσα σταδιακά μπορεί να μας περισέψει λίγο . Θέλουμε να πάρει κόκκινο χρώμα το κριθαράκι αλλά να μην είναι κοκκινιστό τελικά . Αφού πετύχουμε τη επιθυμητή σύσταση σε κόκκινη σάλτσα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας δηλ το κοτόπουλο , το μπέικον , τη ρόκα , την παρμεζάνα και πιπέρι . Δοκιμάζουμε απο αλάτι διορθώνουμε και σερβίρουμε .

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

του Νίκου Καζαντζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close