ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κρίσιμη εβδομάδα για πρώτη κατοικία και στο βάθος… 120 δόσεις

Το «μπλόκο» των εταίρων στη «δόση» των 970 εκατ. ευρώ

Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο αναμένεται να είναι εβδομάδα εξελίξεων ως προς την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ – με τους πρώτους υποψηφίους και την αναμενόμενη τροπολογία για την απρόσκοπτη συμμετοχή των Κουντουρά – Δανέλλη – ωστόσο είναι και εβδομάδα κρίσιμη για την οικονομία.

Όλα δείχνουν μάλιστα ότι το Eurogroup θα βάλει μπλόκο στην εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, φέρνοντας έτσι σύννεφα στη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Αγκάθι παραμένει το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις ρυθμίσεις για τα δάνεια, καθώς οι εταίροι εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις ως προς τις διατάξεις που προτείνει η κυβέρνηση – κυρίως σε ό,τι αφορά στη συμπερίληψη των επιχειρηματικών δανείων, τα οποία επί της ουσίας είναι δάνεια επαγγελματιών και μικροεπιχερηματιών με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Το πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη έχει τελειώσει από τις 28 Φεβρουαρίου – μετά και τη δίμηνη παράταση που δόθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – και πλέον οι πλειστηριασμοί δεν γίνονται χάρη σε μία συμφωνία κυρίων που έχει πετύχει η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες, έως ότου έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο.

Πότε αναμένεται να γίνει αυτό; Ο χρόνος πλέον έχει… τελειώσει κι έτσι αυτή η εβδομάδα θεωρείται η εβδομάδα κατά την οποία το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για την Παρασκευή, ωστόσο αυτό δεν συνέβη τελικά. Αντίστοιχο πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, για την οποία η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του μήνα ακόμη και… μονομερώς.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζήτημα που έχει ανακύψει με τις δύο αυτές εκκρεμότητες είναι πως οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών, αναμένοντας ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι τόσο με τις ρυθμίσεις για τα δάνεια όσο και με τις ρυθμίσεις οφειλών και τις 120 δόσεις, πιέζοντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και δημιουργώντας τριβές με τους εταίρους. Έτσι, είτε «κληρώσει» θετικά για τα 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας είτε όχι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση τόσο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη όσο και για τις 120 δόσεις, αλλά σε δεύτερη φάση.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

thecaller.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button