ΑτζένταΕκδηλώσειςΠολιτισμόςΡοή Ειδήσεων

Κρίκελλο Ευρυτανίας: εκδηλώσεις σε ανάμνηση της νίκης των Αιτωλών επί των Γαλατών το 279 π.Χ.

Η Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου και ο Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων «Ο Άγιος Νικόλαος» συνδιοργανώνουν διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα «279 π.Χ. ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΤΩΝ ΕΙΣ ΣΩΤΗΡΙΑΝ ΔΕΛΦΩΝ».

Οι εκδηλώσεις, οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κρίκελλο Ευρυτανίας το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Καρπενησίου και Θέρμου.

Οι εκδηλώσεις γίνονται σε ανάμνηση της νίκης των Αιτωλών επί των Γαλατών το 279 π.Χ. σε μάχη που διεξήχθη στα Κοκκάλια της Ευρυτανίας. Μιας νίκης που αποτέλεσε την ενδοξότερη σελίδα της ιστορίας των Αιτωλών και συγχρόνως υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της πατρίδας μας, καθώς ήταν αυτό το γεγονός που διέσωσε τους θησαυρούς των Δελφών που εποφθαλμιούσαν οι Γαλάτες, αλλά επιπλέον οδήγησε στη σωτηρία ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς οι Γαλάτες είχαν στόχο τον μόνιμο εποικισμό στις περιοχές που κατακτούσαν. Η ήττα τους όμως στα Κοκκάλια τους οδήγησε στην οριστική διάλυση. Γι’ αυτό η μάχη στα Κοκκάλια θεωρείται η σημαντικότερη στην αρχαία Ελλάδα μετά τους περσικούς πολέμους, ασχέτως αν είναι υποβαθμισμένη από τους νεότερους ιστορικούς.

Γι’ αυτό, ο Δήμος Θέρμου, η Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου και ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου διοργανώνουν ημερήσια εκδρομή στο Κρίκελλο για την ημερίδα, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, στην οποία θα λάβει μέρος και το χορευτικό του Ε.Ο. Θέρμου.

Το λεωφορείο που μισθώνεται από τον Δήμο Θέρμου για τη μεταφορά των μελών του χορευτικού ομίλου που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση, θα αναχωρήσει στις 7:00 η ώρα το πρωί από την πλατεία του Θέρμου, ενώ μπορούν να λάβουν μέρος και όσοι δημότες επιθυμούν, ωσότου καλυφθούν οι 20 θέσεις του  λεωφορείου που είναι κενές.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6972868633.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close