Άποψη

Κραυγή αγωνίας και αγώνα από το Μεσολόγγι

koi-agonia-mesologgi
Ο σχεδιασμός του εγκλήματος ξεκίνησε ήδη από το 2013. Οι συνθήκες είχαν αρχίσει να γίνονται απόλυτα ευνοϊκές για τέτοια εγκλήματα. Άλλωστε η κοινωνία των ανθρώπων είχε ήδη δεχθεί συντριπτικά πλήγματα!

Σε μία χώρα που μετρούσε ήδη δύο μνημόνια, που είχε εκχωρήσει σημαντικό μέρος της εθνικής της κυριαρχίας στους δανειστές και βρισκόταν σε διαδικασία εκποίησης, το νομικό πλαίσιο, ραγδαία τροποποιούμενο, και με συχνά αντιφατικό μάλιστα τρόπο, άλλαζε, προκειμένου να αγκαλιάσει τις πιο ακραίες απαιτήσεις επιθετικών οικονομικών συμφερόντων. Εκείνων, που μια βαθειά συστημική κρίση την μετέτρεψαν προσχεδιασμένα σε οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας. Στόχοι τους απώτεροι, μεταξύ πολλών άλλων, η ασύστολη κερδοσκοπία μέσω της καταλήστευσης και εκμετάλλευσης των φυσικών μας πόρων, χωρίς να ορρωδούν προ ουδενός.

Το εθνικό μας πάρκο, το εκτεταμένο σύμπλεγμα υγροτόπων λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και των εκβολικών συστημάτων των ποταμών Εύηνου και Αχελώου, παρά την ασπίδα προστασίας δύο διεθνών συνθηκών, δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην αδηφάγα όρεξη τους για εύκολα και τεράστια κέρδη.

Σήμερα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κάυση βιορευστών, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία του, και να καίει ετησίως 6000 τόνους εισαγόμενων φυτικών ελαίων (αρχικά) στα όρια της προστατευόμενης περιοχής NATURA, εντός της προστατευόμενης ΠΠ2 περιοχής (περιοχήRAMSAR) του εθνικού πάρκου.

Το εργοστάσιο ρίχνει ήδη τα πρώτα του μπετά. Η καταστροφική επένδυση έχει ήδη ξεκινήσει τις οικοδομικές εργασίες, με άδεια δυστυχώς της πολεοδομίας Μεσολογγίου, σε μία περιοχή, που στους αγρότες επιτρέπεται να φτιάχνουν μόνο αποθήκες για τα εργαλεία της δουλειάς τους.

Αν η καταστροφική αυτή επένδυση δεν σταματήσει πάραυτα, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για όλο το εθνικό πάρκο.

Δεκάδες αιτήσεις διψασμένων για εύκολο κέρδος «επενδυτών» παρόμοιων ή ίδιων εγκλημάτων, περιμένουν να πάρουν σειρά για να μετατρέψουν την περιοχή αυτή του Εθνικού Πάρκου σε «Θριάσιο» πεδίο. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την περιοχή μας, αφορά ολόκληρη τη χώρα.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι απειλές που αυτή τη στιγμή δέχεται όλη η περιοχή του πάρκο, είναι πολλές και πολύ σοβαρές.

Η εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ειδικά αυτή με Όμως το έγκλημα έχει και συνεργούς. Και αυτοί βρέθηκαν στο πρόσωπο των θεσμοφυλάκων της περιοχής μας.

Πρώτος απ΄όλους ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του φορέα «διαχείρισης μελετών» του Εθνικού μας Πάρκου, ο οποίος και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα. Η πρώτη και μοναδική θετική του γνωμοδότηση για το έγκλημα αποτελεί μνημείο κυνικότητας! Για να ακολουθήσει, μέσα από μία σειρά σοβαρότατων και ελεγχόμενων διοικητικών παραλείψεων η «μεταφορά» του θέματος της αδειοδότησης από την επιτροπή περιβάλλοντος της αιρετής περιφέρειας κατ΄ευθείαν, έκτοτε, στο χέρι του διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα οι υπογραφές έπεφταν βροχή.

Η πρώτη έγκριση περιβαλλοντικών όρων το Δεκέμβρη του 2014. Η εταιρεία ελάμβανε επισήμως την άδεια να εγκαταστήσει μέσα σε προστατευόμενη περιοχή του εθνικού Πάρκου (περιοχή ΠΠ2 με αυστηρά προσδιορισμένες χρήσεις) μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων ελαιοτριβείων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3,10 MW! Στη συνέχεια, ακολουθούν ανά εξάμηνο και μέχρι τέλους του 2016, τρεις διαδοχικές τροποποιήσεις της αρχικής επένδυσης, οι οποίες τεχνηέντως και προσχεδιασμένα οδήγησαν στην ακύρωση της αρχικής επένδυσης και την εμφάνιση στη θέση της, της μονάδας καύσης εισαγόμενων φυτικών ελαίων από τρίτες χώρες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την ίδια εγκατεστημένη ισχύ των 3,1 MW.

Η όλη διαδικασία των απανωτών ανά 6μηνο εγκρίσεων των τροποποιήσεων της αρχικής επένδυσης, μέχρι την πλήρη ανατροπή της, από εκείνη της καύσης των φυτ. ελαίων, συνοδεύτηκε, από βαριές αμέλειες ή παραλείψεις της διοίκησης. Μεταξύ αυτών των αμελειών, όπως και ο Δήμος Μεσολογγίου καταγγέλλει, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση του δήμου Μεσολογγίου, πολύ περισσότερο της κοινής γνώμης.

Καλούμε, όλους εκείνους

► που αντιτίθενται στην πράξη απέναντι σε τέτοια περιβαλλοντικά εγκλήματα

► που προβάλουν σθεναρή αντίσταση στην προϊούσα καταλήστευση του πλούτου της χώρας

► που αντιτίθενται σε εκείνο το είδος της ανάπτυξης, που στο κέντρο της υπάρχει αποκλειστικά το κέρδος του επενδυτή και στην περιφέρειά της η οικονομική, κοινωνική, φυσική και πολιτισμική καταστροφή

► που στέκονται θετικοί για την ανάπτυξη εκείνη, που στο κέντρο της υπάρχει μόνο ο άνθρωπος (σαν μέρος της φύσης) και το συλλογικό του συμφέρον,

να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, να γνωστοποιήσουν το εκτελούμενο έγκλημα κατά της φύσης και της κοινωνίας των πολιτών και να σταθούν δίπλα μας με οποιονδήποτε τρόπο αλληλέγγυοι με άμεσο στόχο το σταμάτημα της επερχόμενης και μη αντιστρέψιμης οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής του Εθνικού μας Πάρκου.

Την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017, 18:30, στην αίθουσα του Δημαρχείου Μεσολογγίου καλούμε όλους να πάρουν μέρος και να παρέμβουν στην συγκέντρωση – συζήτηση για τα θέματα της προστασίας συνολικά του Εθνικού Πάρκου, που οργανώνει η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΛΑΖΑ» με θέμα «το παρόν και το μέλλον του εθνικού πάρκου».

Πρωτοβουλία πολιτών του Δήμου Μεσολογγίου για την ακύρωση της καταστροφικής επένδυσης και την προστασία του εθνικού πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 13 Μαρτίου 2017

Επικοινωνία: katastrofi.stop@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close