ΜουσικήΡοή Ειδήσεων

Κουβεντιάζοντας περί μουσικής με τον νεαρό Αγρινιώτη καλλιτέχνη, Σωτήρη Τσούφη

Ο Σωτήρης είναι ένας νεαρός μουσικός από το Αγρίνιο. Αν και φιλόλογος, επισήμως, η ενασχόληση με τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια.

Έχει σιγά σιγά αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο, παίζοντας ζωντανά σε μαγαζιά τόσο της πόλης μας όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, ανά τακτά διαστήματα δίνει στην κυκλοφορία μέσα από το YouTube αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα διάφορες εκτελέσεις παλιών και νέων τραγουδιών.

Έχει καταφέρει να δημιουργήσει, κάπως έτσι, το δικό του… κοινό, το οποίο και δίνει βροντερό παρόν σε κάθε νέα του εμφάνιση. Ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα ως έφηβος, με το τραγούδι να αποτελεί την αδυναμία του.

Η ιδιαιτερότητά του;  Είναι αυτοδίδακτος! Και στην κιθάρα και στην φυσαρμόνικα.

Σπουδάζοντας στην πόλη της Καλαμάτας, στη Φιλοσοφική Σχολή, παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα φωνητικής και ξεκίνησε τις live εμφανίσεις, οι οποίες τον έχουν φτάσει μέχρι και την Αθήνα.

Ο Σωτήρης μίλησε στο agriniopress για την ενασχόλησή του με τη μουσική, παραθέτοντας την άποψή του για την μουσική παραγωγή στην Ελλάδα του 2020, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στα δικά του βιώματα αλλά και πλάνα.

-Ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με την κιθάρα σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Πόσο δύσκολο ήταν σε αυτή την ηλικία να μάθεις μόνος σου να παίζεις ένα μουσικό όργανο;

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αργά για τίποτε! Η ηλικία είναι μονάχα αριθμοί . Αν έχεις βάλεις στόχο κάτι και το  θέλεις πραγματικά θα το καταφέρεις! Άρχισα να ασχολούμαι με τη κιθάρα σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Φυσικά και μου ήταν δύσκολο στην αρχή μιας και ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα! Όμως, με τη προσωπική θέληση και ενασχόληση έχω καταφέρει και έχω φτάσει σε ένα επιθυμητό για εμένα επίπεδο! Θέλω όμως να τονίσω πως είναι βασικό να παρακολουθήσεις και κάποια μαθήματα. Εν καιρώ σκοπεύω να το κάνω για να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις και για ανεβώ κάποια σκαλοπάτια και γαρ γίνω καλύτερος.

-Ποιο ήταν το έρεισμά σου για να ασχοληθείς τόσο έντονα με τη μουσική; Εννοώ ότι λίγο πολύ, όλοι μας είμαστε ακροατές, ειδών που μας ελκύουν. Αλλά τι ωθεί έναν άνθρωπο να περάσει από τη θέση του ακροατή στην απέναντι όχθη;

Πράγματι όλοι μας είμαστε ακροατές! Θαρρώ πως η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Από μικρό παιδί θυμάμαι να  είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αυτό όμως που ώθησε εμένα να περάσω στην απέναντι όχθη άρχισε να λαμβάνει χωρά γύρω στα 15 μου, όταν ήμουν στο λύκειο. Λίγο οι τότε σχολικές μπάντες λίγο οι καταστάσεις που βιώναμε, λίγο οι νεανικοί έρωτες μου κίνησαν την περιέργεια να ακολουθήσω αυτό το αλλιώτικο μονοπάτι.

-Αν θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις έναν μουσικό ως πρότυπό σου, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Όταν ξεκινάς να καταπιαστείς με κάτι, σίγουρα κάποιος σου δίνει το έναυσμα να το κάνεις. Δεν θα ήθελα να αναφέρω κάποιον που έχω ως πρότυπο διότι είναι πολλοί αυτοί από τους οποίους αντλώ μουσικές ιδέες, τις οποίες και προσπαθώ να τις επεξεργαστώ και να φτιάξω κάτι προσωπικό.

-Ποια είναι η άποψή σου για την ελληνική μουσική σκηνή στο σύνολό της εν έτει 2020; Θεωρείς ότι υπάρχει ποιότητα σε μουσικούς αλλά και ακροατές-κοινό;

Κάθε γενιά έχει τα δικά της μουσικά ακούσματα και είναι λογικό και επόμενο όλο αυτό με το πέρασμα των χρονών να αλλάζει. Φυσικά τίποτε δεν είναι όπως παλιότερα και  λόγω καταστάσεων τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά. Πιστεύω ότι στην ελληνική μουσική ανέκαθεν υπήρχε, υπάρχει  και θα υπάρχει ποιότητα στους δημιουργούς και το έργο τους. Όσον αφορά τη πλευρά των ακροατών- κοινού είναι προσωπική επιλογή στο τι αρέσκεται ο καθένας να ακούει και οφείλουμε να το σεβόμαστε.

-Η μουσική είναι πνευματική παραγωγή. Είναι όμως και βιοπορισμός. Για σένα θα ήταν το ιδανικό να συνδυαστούν αυτά τα δύο στη ζωή σου;

Η μουσική είναι πνευματική παραγωγή και είναι σημαντική διότι δημιουργείται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο για να εκφράσει όλα μας τα θέλω ,τα συναισθήματα μας και τις σκέψεις μας. Φυσικά είναι και βιοπορισμός μιας και πολλοί μόχθησαν για να πετύχουν σε αυτόν το τομέα,  τα κατάφεραν και ζουν από αυτό. Αν και οι σπουδές δεν έχουν σχέση με τη μουσική, όντας Φιλόλογος, προσπαθώ, επειδή αγαπώ τη μουσική, να τα συνδυάσω και τα δυο και μόνον τότε το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχημένο.

Κλείνοντας, σε ότι αφορά τα μελλοντικά του σχέδια, ο Σωτήρης μας ανέφερε:

Όσον αφορά το πως θα κινηθώ μελλοντικά, όπως προανέφερα θα ήθελα να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα κιθάρας και φωνητικής διότι το κρίνω απαραίτητο. Επιπρόσθετα θέλω να  ανασύρω από το συρτάρι μου κάποια τραγούδια δικά μου που έχουν μείνει εκεί προκειμένου να τα ηχογραφήσω και να αποτυπώσω το δικό μου προσωπικό στίγμα. Τέλος, στο μυαλό μου τρέχουν και κάποιες παραστάσεις που θα ήθελα να πραγματοποιήσω  αν και είναι δύσκολο λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε όλοι μας.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close