ΕξελίξειςΠολιτική

Κουρουμπλής: Νοέμβριο το Μητρώο Πολιτών, Δεκέμβριο το πόρισμα για Καλλικράτη

po-kouroumplis2Μέχρι το Δεκέμβριο πρόκειται να παραδοθεί το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.  Την περιγράφει, δε, ως «μια πολυεπίπεδη και πολύπλευρη μεταρρύθμιση, για επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Η λογική να λαμβάνονται αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση και να υλοποιούνται από την Αυτοδιοίκηση, θα σταματήσει. Θα οριοθετηθούν οι ρόλοι διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και θα εξεταστούν εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των βαθμίδων», προσθέτει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την πρωτοβουλία του υπουργείου διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, «μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση, που θα εγκαινιάσει, πραγματικά, μια άλλη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους», γνωστοποιεί ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο παραλαβής του με υπολογιζόμενη ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του, τον Νοέμβριο του 2016 και την πλήρη εφαρμογή του έως το τέλος του 2017.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του για τα δύο θέματα:

Απ. Πρόκειται για μια πραγματικά πολυεπίπεδη και πολύπλευρη μεταρρύθμιση. Για την κατάρτιση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα γυρίσει σελίδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζει να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς η αρμόδια Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, πολιτικά στελέχη, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αλλά κυρίως, κι εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα, εκπρόσωποι της Τ.Α. την οποία το κράτος την καλεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή αυτή να έχει παραδώσει το πόρισμά της. Βασικοί πυλώνες, είναι πολύ συνοπτικά οι ακόλουθοι: Η δημιουργία Επιτελικού Κράτους-Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Η λογική να λαμβάνονται αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση και να υλοποιούνται από την Αυτοδιοίκηση, θα σταματήσει. Θα οριοθετηθούν οι ρόλοι διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και θα εξεταστούν εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των βαθμίδων. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ολιστικής προσέγγισης της εξουσίας και της διοίκησης. Ενισχύεται η τοπική αυτονομία, ενώ εξετάζονται και οι δυνατότητες σταδιακής αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ανάλογα με τη βελτίωση της γενικής δημοσιονομικής εικόνας της χώρας. Καθιερώνεται ένας μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών των ΟΤΑ, ώστε τα φαινόμενα οικονομικών αδιεξόδων και τετελεσμένων καταστάσεων να αποτελούν, πια, παρελθόν. Ενισχύεται δραστικά ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ, αφού οι αρμοδιότητές τους για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, και ειδικά σε περιόδους παρατεταμένης λιτότητας, διευρύνονται και αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Καθιερώνεται το «τεκμήριο αρμοδιότητας» άσκησης της κοινωνικής πολιτικής υπέρ των δήμων και η κοινωνική υπηρεσία των δήμων, πλέον, αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στη διάγνωση των αναγκών, στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη των συνεργασιών και την δημιουργία δικτύων. Αναλαμβάνει δράσεις σε τομείς όπως Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός.

Ερ. Πότε εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου και πού αποσκοπεί η πρωτοβουλία σας αυτή;

Απ. Αυτή είναι μία επίσης βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση, που θα εγκαινιάσει, πραγματικά, μια άλλη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους. Είναι η λεγόμενη διαλειτουργικότητα. Η διασύνδεση, δηλαδή, του Μητρώου Πολιτών (που αντικαθιστά το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο) με το TAXIS, τα ασφαλιστικά ταμεία και προοδευτικά με όλα τα Μητρώα που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση υπηρεσιών που σήμερα ταλαιπωρούν τον συναλλασσόμενο με το ελληνικό Δημόσιο. Με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αυτής, ο πολίτης θα προσέρχεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για να ενημερώσει για το ληξιαρχικό γεγονός που τον αφορά, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά (μόνο όσα δεν αντλούνται αυτεπάγγελτα) και ακολούθως δεν θα απαιτείται οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη διαδικασία για την ενημέρωση των άλλων υπηρεσιών για τη μεταβολή της κατάστασής του. Επίσης, ο πολίτης θα μπορεί, πλέον, να διαπιστώνει την αστικοδημοτική του εικόνα (τα στοιχεία του), να τα διορθώνει, να τα συμπληρώνει, μέσω ειδικής και ασφαλούς ηλεκτρονικής ταυτοποίησης-αυθεντικοποίησης. Κάτι που θα ΄πρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και αντ’ αυτού ξοδεύτηκαν 7 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς καμία πρόοδο. Με άπειρες εργατοώρες, απίστευτη ταλαιπωρία, αλλά και κόστος τόσο για το κράτος, όσο και για τον πολίτη. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο παραλαβής του με υπολογιζόμενη ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του, τον Νοέμβριο του 2016 και την πλήρη εφαρμογή του, έως το τέλος του 2017.

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close