sliderΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης σε δεκάδες… παραλλαγές τώρα και στο Αγρίνιο από τους ‹‹Κουλουραδες››!!

Με πολύ αγάπη και μεράκι καθημερινά στο Αγρίνιο οι αρτοποιοί, παίρνοντας την γνήσια συνταγή από τους «Κουλουράδες» και χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το αλεύρι και το πολύ καλής ποιότητας σουσάμι, δημιουργούν ολόφρεσκα και πεντανόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης γεμιστά, αλμυρά και γλυκά.

Η ποιότητα και η γεύση που παρέχουν είναι αυτά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν, γεύση που δεν προέρχεται από τυποποιημένα προϊόντα με συντηρητικά και άλλα «πρόσθετα» αλλά από την τέχνη των ανθρώπων που την ίδια μέρα κατασκευάζουν το κουλούρι.


Οι «Κουλουράδες» του Αγρινίου, ξυπνούν νωρίς, ζυμώνουν, φουρνίζουν, χρησιμοποιούν επιλεκτικά διαλεγμένα άλευρα και βάζουν φαντασία, εξελίσσοντας το αγαπημένο κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων στους «Κουλουράδες», που βρίσκονται επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη 9 (πεζόδρομος) στο Αγρίνιο, θα βρείτε το κλασσικό τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης καθώς και κουλούρι με: γκούντα και μπέικον, σταφίδες, μήλο-κανέλα, σοκολάτα αγριοκέρασο, σοκολάτα και μπισκότα oreo και πολλές άλλες λαχταριστές γεύσεις!

Οι «Κουλουράδες» σας περιμένουν καθημερινά Δευτέρα έως Σάββατο από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 14:30 το μεσημέρι να ξεκινήσουν μαζί σας την ημέρα με ένα ζεστό και τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης!!!

Facebook.com/koulouradesagriniou

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες.Η ιστορία του ξεκινάει την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «κολλίκιον», που αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά κείμενα.

Το επάγγελμα του αρτοποιού-κουλουροποιού ασκούσαν κατά κύριο λόγο Έλληνες από την Ήπειρο. Η παράδοση λέει ότι το σχήμα της κεφαλής των Ηπειρωτών προέρχεται από το βάρος της τάβλας των κουλουριών που κουβαλούσαν στο κεφάλι τους οι πωλητές. Γνωστή είναι επίσης και η ευχή της ηπειρώτισσας μάνας προς το αγόρι της, η οποία με ένα χτύπημα στο κεφάλι έλεγε:«Άντε και στην Πόλη κουλουρτζής».

Από τα μεσάνυχτα οι τεχνίτες στους φούρνους που άναβαν με ξύλα ετοίμαζαν το προζύμι από μαγιά ψωμιού. Πριν ξημερώσει, τα κουλούρια ήταν έτοιμα και η μυρωδιά του ψημένου σησαμιού ήταν πειρασμός για κάθε περαστικό. Οι μικροπωλητές με τους ταβάδες στο κεφάλι ή με καλάθια ξεχύνονταν στους δρόμους από τα ξημερώματα και μέχρι τις 10-11 το πρωί ξεπουλούσαν.

Στην Πόλη οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης»

Πολύ αργότερα, την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες των Αθηνών, όταν έβγαιναν στις πλατείες με τις τάβλες στο κεφάλι. Έτσι, οι ίδιοι οι τεχνίτες, παραγωγοί και πωλητές προσδιόρισαν ιστορικά το τόσο διαδεδομένο σήμερα στην Ελλάδα κουλούρι Θεσσαλονίκης με το γνωστό σχήμα, το μπόλικο σησάμι και την τραγανή γεύση.

Οι διατροφικές αναζητήσεις του καταναλωτικού κοινού οδήγησαν σήμερα στο να κατασκευάζονται κουλούρια σε διάφορες παραλλαγές: γεμιστά, με σταφίδα, ολικής άλεσης κ. ά., κανένα όμως δεν φτάνει σε γεύση το απλό φυσικό κουλούρι με σουσάμι.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το πολύ και καλής ποιότητας σουσάμι. Δεν περιέχει λιπαρές ουσίες και γι’ αυτό εκτός από τη διαιτητική προσέγγιση αποτελεί και νηστίσιμο προϊόν.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button