sliderΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

«Κουκουβά»: Ένας πρ(ωτ)ότυπος δημιουργικός παιδότοπος στο Αγρίνιο

«Κουκουβά» είναι ένας παιδότοπος που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στον φυσικό τους ρόλο.

«Το παιχνίδι είναι η δουλειά του παιδιού» είχε πει ο Jean Piaget. Και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που έχει χαθεί απ’ την καθημερινότητα των παιδιών στις τελευταίες γενιές, ειδικότερα δε με τη μονότονη ζωή στην πόλη.

Από μικρή ηλικία, τα παιδιά αποδίδονται σε μία καθημερινή μελέτη, ξεχνώντας πολλές φορές την ουσία της παιδικότητας: Το παιχνίδι.

Τα παιδιά σήμερα έχουν ελάχιστο χρόνο να παίξουν. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, το ελεύθερο παιχνίδι βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και τα οφέλη του είναι πολλαπλά: Το παιδί αφενός αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τονώνει την αυτοπεποίθησή του, αφετέρου δημιουργούνται ερεθίσματα για παρατήρηση, πειραματισμό, σχεδιασμό κι επίλυση προβλημάτων. Δίνεται δε η δυνατότητα στο παιδί να εκφραστεί ελεύθερα και να επικοινωνήσει, δομώντας έτσι την εικόνα για τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο.

Για όσους αναζητούν έναν τέτοιο… προορισμό για το παιδί τους, η «Κουκουβά» είναι ένας παιδότοπος που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στον φυσικό τους ρόλο. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό περιβάλλον παιχνιδιού κι επικοινωνίας, όπου τα παιδιά αυτενεργούν κι εκφράζονται ελεύθερα. Είναι ένας δημιουργικός παιδότοπος δομημένος με γωνιές γεμάτες παιχνίδια υψηλής ποιότητας, καθώς όλα είναι φτιαγμένα από φυσικά και φιλικά προς το παιδί υλικά.

Οι δύο ξεχωριστές γωνιές

Στον χώρο του, εκτός από τα πολύχρωμα τουβλάκια, τα παζλ, τα παιχνίδια ρόλων, φιλοξενούνται δύο ξεχωριστές γωνιές. Η πρώτη αποτελείται από πετραδάκια, όπου τα παιδιά μπορούν να σκάψουν, να γεμίσουν με φτυάρια τα κουβαδάκια τους και να φορτώσουν τα φορτηγά. Αποτελεί την αγαπημένη γωνιά πολλών και όχι άδικα, αφού το αισθητηριακό παιχνίδι ενθουσιάζει. Η δεύτερη είναι η γωνιά με τα «Blue Blocks», που είναι σχεδιασμένα απ’ τον αρχιτέκτονα David Rockwell. Κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από αφρώδες υλικό και είναι ικανά να μεταμορφώσουν οποιαδήποτε επιφάνεια σ’ έναν ξεχωριστό παιχνιδότοπο.

Γιατί «Κουκουβά»;

Η «Κουκουβά» άνοιξε… την αγκαλιά της στα τέλη Μαρτίου. Δημιουργήθηκε με μεράκι και πολλή αγάπη, από ανθρώπους που βασίζονται στην λεπτομέρεια. Η ονομασία της προκαλεί εντύπωση. Γιατί «Κουκουβά» και όχι «Κουκουβάγια»; Η υπεύθυνη του παιδότοπου Δέσποινα Χαμαμτζή μιλάει για την επιλογή του ονόματος στην «Αναγγελία»: «Από παιδί το αγαπημένο μου ζώο ήταν η κουκουβάγια, ίσως επειδή ήταν το πουλί της σοφίας ή γιατί νόμιζα ότι ήταν ένα πλάσμα μυθικό. Την ονομασία, όμως, την οφείλω στον γιο μου, σε όλα εκείνα τα παιχνίδια μας και τα πρώτα “γάργαρα” γέλια του, ακούγοντας το Κουκου…βαβαβα. Κου-κου, λοιπόν. Να ‘μαστε εδώ, να παίζουμε κρυφτό και να μαθαίνουμε όλα τα μυστικά της “Κουκουβά”. Σας καλωσορίζουμε σ’ έναν φιλόξενο χώρο, έτοιμο να προσφέρει πολλές “κουκου-στιγμές”».
Για την Δέσποινα, αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι ο καθε γονιός και το κάθε παιδί να νιώσουν ότι βρίσκονται σ’ έναν χώρο που εμπνέει ασφάλεια και είναι φιλόξενος. Για τον λόγο αυτό ο παιδότοπος πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, ο χώρος του και τα παιχνίδια του είναι πιστοποιημένα απ’ τον ΕΒΕΤΑΜ και ακολουθεί όλους τους κανονισμούς υγιεινής, βάσει HASPP. Είναι φιλικός στις θηλάζουσες μητέρες και εύκολα προσβάσιμος από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα παιδικά πάρτι

Η «Κουκουβά» αποτελεί έναν πρότυπο παιδότοπο που ανοίγει νέους ορίζοντες στο παιδί, με προσωπικό που διαθέτει όρεξη κι εμπειρία, ώστε να βοηθήσει τα μέγιστα στην δημιουργική απασχόλησή του. Ο παιδότοπος, όμως, είναι ιδανικός και για τη διοργάνωση παιδικών πάρτι. «Σε συνεργασία πάντα με τον γονέα, οργανώνουμε μία ξεχωριστή εκδήλωση για το παιδί του», λέει η Δέσποινα στην «Αναγγελία» και υπόσχεται όμορφες στιγμές για παιδιά και γονείς.

Σεμινάρια – Αυτοτελή εργαστήρια

Στον χώρο διοργανώνονται αυτοτελή εργαστήρια ανά τακτά χρονικά διαστήματα με διάφορες θεματικές ενότητες, που αφορούν φυσικά τα παιδιά. Την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου (18:00), θα πραγματοποιηθεί ομιλία – συζήτηση με θέμα «Σχολείο πρώτη φορά – Οι αναδυόμενες προκλήσεις για το παιδί και την οικογένεια». Εισηγήτρια θα είναι η ψυχολόγος Έφη Φύσσα.

Διεξάγονται επίσης σεμινάρια βρεφικού μασάζ, που αφορούν γονείς με μωρά 0-12 μηνών. Πρόκειται για έναν κύκλο μαθημάτων που περιλαμβάνει 5 εβδομαδιαίες συναντήσεις που ολοκληρώνουν τη θεωρία και την πρακτική της τέχνης του βρεφικού μασάζ. Εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου είναι η υπεύθυνη του παιδότοπου Δέσποινα Χαμαμτζή.

Δοκιμάστε τα ροφήματα 

Κατά τη διάρκεια των «μαθημάτων», οι συνοδοί των παιδιών, στον χώρο αναμονής, μπορούν ν’ απολαύσουν τον καφέ ή οποιοδήποτε ρόφημα της αρεσκείας τους, συντροφιά μ’ ένα βιβλίο απ’ την βιβλιοθήκη του παιδότοπου. Τα σνακ που προσφέρονται στα παιδιά είναι σπιτικά, χωρίς συντηρητικά, με κυρίαρχο συστατικό το ελαιόλαδο. Οι δε χυμοί είναι φυσικοί και στίβονται εκείνη τη στιγμή.

Που θα βρείτε την «Κουκουβά»

Το ωράριο λειτουργίας της «Κουκουβά»: Από Δευτέρα έως Παρασκευή 16:00-21:30 και το Σαββατοκύριακο 10:00-22:00. Τον παιδότοπο θα τον βρείτε στην διεύθυνση Νικηφόρου Μανδηλαρά 3, στο Αγρίνιο, ή στο τηλέφωνο 26410 22433. Κι αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη… «πρόσβαση» στον παιδότοπο μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο facebook (ΚουκουΒά – Δημιουργικός Παιδότοπος) ή στο instagram (koukouva-agrinio).

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close