Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κόβονται τα δύο πλατάνια της Ψανής για τον αποκλεισμό της μετάδοσης του μεταχρωματικού έλκους

Στην πόλη της Ναυπάκτου βρίσκεται σήμερα το πρωί το ειδικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγο – φυτοπαθολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, προκειμένου να εξετάσει τα πλατάνια του παραλιακού μετώπου μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα ασθένειας που παρουσιάστηκε σε ένα από αυτά της Ψανής.

Ο κ. Τσόπελας, παρουσία του δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα, των αντιδημάρχων Θ. Κοτρωνιά και Ζ. Χοχτούλα, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σπύρου Τσέλιου, του δασάρχη Ναυπάκτου Γ. Ράπτη, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων βρέθηκε πριν από λίγη ώρα στο σημείο όπου έχει εντοπιστεί το πλατάνι με την ασθένεια, δίνοντας μάλιστα επί τόπου τις πρώτες οδηγίες για την αντιμετώπιση της επέκτασης της μόλυνσης, παρουσία και του emprosnews.gr.

Συγκεκριμένα και με δεδομένο πως το εν λόγω δέντρο είναι το πιο δυτικό της παραλίας στο ύψος του Φλοίσβου, αναφέρθηκε καταρχάς πως άμεσα, ακόμα και σήμερα, θα πρέπει να διανοιχθεί ένας αύλακας βάθος ενός περίπου μέτρου μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου πλατάνου προς τα ανατολικά του (και τα δύο σήμερα φαίνονται υγιή), ώστε στο σημείο εκείνο να κοπούν καταρχάς οι ρίζες που υπάρχουν.

Έτσι θα απομονωθούν όλα τα δέντρα από το τρίτο στη σειρά και μετά, αποκλείοντας τη από εκεί μετάδοση της ασθένειας, ενώ ο αύλακας αυτός θα σφραγίσει επί της ουσίας την όποια σύνδεση μεταξύ τους, τουλάχιστον από τις ρίζες.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κ. Τσόπελα, θα πρέπει να κοπεί το δεύτερο δέντρο της σειράς, αυτό που είναι ακριβώς δηλαδή δίπλα από το σημερινό άρρωστο, ακολουθώντας στην ουσία το πρωτόκολλο που υπάρχει γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα κι αν αυτό έως σήμερα δεν έχει εμφανίσει σημάδια της ασθένειας.

Τέλος θα λάβει χώρα η κοπή του πλατάνου που έχει προσβληθεί, με πολύ προσοχή όμως, καθώς ακόμα και τα πριονίδια που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη εργασία, είναι πιθανόν να μεταφέρουν την ασθένεια.

Έως και δύο χρόνια πριν η ασθένεια στο δέντρο

Μεταξύ των όσων ανέφερε ο καθηγητής, υπήρξε κάθετος για τη χρήση των μηχανημάτων στην παραλία, τονίζοντας πως θα πρέπει πλέον να αποκλειστεί η είσοδός τους στην ακτή, ενώ για εκείνα που εκτελούν εργασίες κλαδέματος τόνισε πως θα πρέπει να απολυμαίνονται αυστηρά.

Ερωτηθείς για το πότε υπολογίζει πως προσβλήθηκε με την ασθένεια το συγκεκριμένο δέντρο, είπε πως βάσει της εικόνας του αυτό μπορεί να συνέβη μέχρι και δύο χρόνια πριν.

Αυτή την ώρα ο κ. Τσόπελας πραγματοποιεί έλεγχο σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τη Βαριά έως και το Γρίμποβο σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ το μεσημέρι θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα στο δημαρχείο της Ναυπάκτου. Θα είμαστε εκεί και θα σας ενημερώσουμε για όλα όσα θα ειπωθούν.

https://www.emprosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button