ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορονωϊός: Τα πρώτα έξτρα μέτρα αν δεν μειωθούν τα κρούσματα – Οι ειδικοί δεν αποκλείουν τίποτα

Η κρισιμότητα της επιδημιολογικής πορείας της Covid-19 στη χώρα μας για τους επόμενους μήνες φάνηκε ήδη από την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου.

Η ισορροπία της καμπύλης του κορονοϊού μεταβάλλεται διαρκώς και την περασμένη εβδομάδα μπήκε σε μία νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική τροχιά τη στιγμή που είχαν αρχίσει να υπάρχουν ελπίδες για σχετική σταθεροποίηση.


Η πανδημία μοιάζει να έχει ανέβει… πίστα, με τα καθημερινά κρούσματα να ξεπερνούν τα 400, καθώς και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Μέχρι την Παρασκευή, καλυμμένο ήταν το 66% των ΜΕΘ-Covid στην Αττική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αυτό που επιδιώκεται σε πρώτη φάση είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η πτώση στους αριθμούς.

Η σταθεροποίηση έστω και σε τριψήφιο, υψηλό, αριθμό θεωρείται ένα πρώτο βήμα. Ελπίδες ότι η χώρα βρισκόταν σε αυτό το σημείο υπήρχαν πριν από μία εβδομάδα, αλλά από την περασμένη Δευτέρα η πανδημία κινείται ξανά σε επικίνδυνο μονοπάτι.

Ο προβληματισμός ειδικών και κυβέρνησης εντάθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν σε ένα 24ωρο χρειάστηκαν διασωλήνωση επιπλέον 11 ασθενείς και από 78 ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 89.

Το Λεκανοπέδιο Αττικής παραμένει το βασικό «μέτωπο» που έχουν να αντιμετωπίσουν ειδικοί και κυβέρνηση, ωστόσο νέες συρροές, κάποιες μεγάλες που μπορούν να οδηγήσουν σε αλυσίδες υπερμεταδόσεων, «σκάνε» συνέχεια.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα νέες «φωλιές» της Covid-19 προέκυψαν σε γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μετά την επιβεβαίωση 5 θετικών επαγγελματιών Υγείας, σε κονσερβοποιία στη Σκύδρα Πέλλας, ενώ συναγερμός σήμανε και σε πέντε οικισμούς στη Θήβα και τη Χαλκίδα έπειτα από κηδεία με… 200 παρευρισκομένους.

Από την τελευταία περίπτωση, ευτυχώς, δεν προέκυψε σημαντική διασπορά, τουλάχιστον με βάση τους εργαστηριακούς ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι και την Παρασκευή.

Οπως επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα δεν είναι πλήρως αναποτελεσματικά.

Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι επιδρούν κατά 50% στη μείωση της μεταδοτικότητας. Εάν δεν είχαν καμία απολύτως αποτελεσματικότητα, η αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων θα ήταν εξακολουθητική και συνεχής.

Αυτό που επιδιώκεται, όμως, είναι η ακόμη μεγαλύτερη επίδραση, ώστε το σύστημα Υγείας να διαθέτει πλήθος κενών κλινών και να είναι απολύτως προετοιμασμένο τόσο για το ενδεχόμενο μίας ανεξέλεγκτης αύξησης των περιστατικών κορονοϊού όσο και για την εποχική γρίπη και άλλες φθινοπωρινές-χειμωνιάτικες ιώσεις.

Η επιτροπή των ειδικών, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αξιολογεί πιθανά νέα μέτρα για την Αττική που θα αναχαιτίσουν τη διασπορά. Την επιμονή σε όσα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί τόνισαν οι κ.κ. Γκίκας Μαγιορκίνης και Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής. Οπως ανέφεραν και οι δύο, είναι νωρίς ακόμη για επιπλέον μέτρα.

Mε τα μέχρι τώρα δεδομένα, η καθολική χρήση της μάσκας, παντού και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός από όσα σημεία είναι ήδη υποχρεωτική (πλατείες, ουρές αναμονής, στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς), είναι το επικρατέστερο σενάριο για το επόμενο βήμα, εάν απαιτηθεί.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν κανένα μέτρο, ακόμη και αυτό του περιορισμού της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο που πιθανόν οριζόντια μέτρα να μην έχουν σημαντική επίπτωση στη μείωση της μετάδοσης. Το ίδιο και άλλα ειδικά μέτρα που έχουν συζητηθεί και δει το φως της δημοσιότητας.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ειδικοί περιορισμοί στους πολίτες 65 ετών και άνω. Η αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, κατά τους ειδικούς, τίθεται εν αμφιβόλω για ορισμένους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για τη μερίδα του πληθυσμού που, έτσι κι αλλιώς, προσέχει.

Οι ηλικιωμένοι συνήθως κολλάνε τον ιό μέσα από το ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον. Για τον λόγο αυτόν, οι ειδικοί επιμένουν στις στοχευμένες παρεμβάσεις σε χώρους και σημεία που έχουν πρόβλημα, όπως είναι οι αλλοδαποί στο κέντρο της Αθήνας.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, δεν απέκλεισε σε ένα επόμενο στάδιο ακόμη και το κλείσιμο της εστίασης από τις 10 το βράδυ.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται άλλες 67 κλίνες ΜΕΘ

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και την Παρασκευή -τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά- υπήρχαν πανελλαδικά 944 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Από αυτές, οι 338 ήταν κενές. Ειδικά οι δεσμευμένες ΜΕΘ για την Covid-19 μέχρι την Παρασκευή ήταν 274 σε όλη την Ελλάδα. Από το σύνολο αυτό, το 63,5% έμεναν κενές. Στην Αττική η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πιο ζορισμένη. Ειδικότερα, από τις 126 ΜΕΘ-Covid την Παρασκευή οι 83 ήταν καλυμμένες και οι 43, δηλαδή το 34%, κενές.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για ανάπτυξη νέων ΜΕΘ και εξασφάλιση επιπλέον κλινών εν όψει των επόμενων δύσκολων, κατά κοινή ομολογία, μηνών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά μέσα στην εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται επιπλέον 67 κλίνες ΜΕΘ, ενώ από τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν να παραδίδονται οι 174 ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το δυναμικό και η πληρότητα των ΜΕΘ

ΕΛΛΑΔΑ – Σύνολο ΜΕΘ :944 (606 καλυμμένες – 338 κενές)

ΕΛΛΑΔΑ – ΜΕΘ COVID-19 :274 (100 καλυμμένες, 174 κενές) Κενές το 63,5%

ΑΤΤΙΚΗ – ΜΕΘ COVID-19:126 (83 καλυμμένες, 43 κενές) Κενές το 34%

Πηγή: eleftherostypos.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button