Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Κορωνοϊός: «Τα εμβόλια μέχρι στιγμής καλύπτουν τις μεταλλάξεις»

Μέχρι τέλη Μαρτίου ο εμβολιασμός των 70 έως 75 ετών

“Σοβαροί προβληματισμοί για το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών” – Τι είπαν Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους

Διευκρινίσεις για εμβόλια και τις μεταλλάξεις δόθηκαν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Με την επισήμανση ότι στην επέτειο του ενός έτους από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον κορονοϊό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έγκριση και τρίτου εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησε την τακτική ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για άλμα της επιστήμης.

Σημείωσε πως “Σύντομα αναμένεται η διαδικασία έγκρισης άλλων δύο εμβολίων. Ο ιός προσαρμόστηκε, για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για εφαρμογή σε ηλικίες από 18 και άνω”.

Θεοδωρίδου: “Όχι πανικός για τις μεταλλάξεις”

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο “Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν -όχι επιστημονικής επιτροπής- και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα” σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι “το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία”.

Το εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος “αθώος” ιός, ο οποίος παράγει μια πρωτεΐνη που δημιουργεί ανοσοανταπόκριση στον ανθρώπινο οργάνισμό. Το εμβόλιο αυτό δεν παρεμβαίνει στο DNA του ανθρώπου”.

“Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περίπου 60%, ωστόσο με τη χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες φτάνει ακόμη και το 82%. Είναι απλό εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου” εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, τόνισε: “Προστασία δεν σημαίνει μόνο η ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν θα πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός ως προς τις μεταλλάξεις.

Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και ας ελπίσουμε πως είναι έξαιρεση, πως στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας παρουσιάστηκε ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού, λόγω μη εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών. Θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο του εμβολίου”.

Θεμιστοκλέους: “Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα”

Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ έχουν κλειστεί πάνω 680.000 ραντεβού (236.000 αφορούν την πρώτη δόση, 444.000 αφορούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου), δήλωσε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, είπε ότι τα κλεισμένα ραντεβού για το Φεβρουάριο ξεπερνούν τις 450.000. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως είπε, πάνω από 290.000 εμβόλια έχουν γίνει συνολικά στον πληθυσμό της χώρας.

Τον Ιανουάριο έγιναν 271.000 εμβολιασμοί (αρκετοί περισσότεροι σε σχέση με τον αρχικό στόχο), έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούν εμβολιασμούς.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως “σήμερα παρελήφθησαν 90.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυτό το μήνα και αναμένονται 1.415.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Επίσης στα τέλη Μαρτίου, θα παραλάβουμε 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Τέλος, η AstraZeneca ενημέρωσε σήμερα πως θα παραδώσει περισσότερες δόσεις από ό,τι είχε αρχικά ενημερώσει. Από την AstraZenaca περιμέναμε 410.000 – 430.000 δόσεις το Μάρτιο και σε σημερινή επικοινωνία με την εταιρεία, ενημερωθήκαμε ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 δόσεις. Μετά και την εξέλιξη αυτή, το Μάρτιο θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην επιχείρηση “Ελευθερία” απασχολούνται μέχρι στιγμής 1.500 άτομα (1.000 άτομα από το ΕΣΥ, 250 από τις Ένοπλες Δυνάμεις και 250 άτομα από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πολιτική Προστασία καθώς 70 επιτελικά στελέχη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό.

“Πέρα από τις 7.000 προσλήψεις που έχουν γίνει στο ΕΣΥ, θα προσληφθούν περισσότερα από 1.000 άτομα, για να βοηθήσουν το έργο του εμβολιασμού. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή από τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί ήδη και εργάζονται για το ΕΣΥ 500 άτομα αποκλειστικά για το έργο των εμβολιασμών”.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα αυξηθούν εντός του Φεβρουαρίου κατά 300 φτάνοντας συνολικά τα 700. Δύο μεγάλα κέντρα θα δημιουργηθούν στην Αθήνα στην HELEXPO και στη Θεσσαλονίκη στην ΔΕΘ. Τα κέντρα αυτά θα στελεχωθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις άρα δεν υπάρχει ανησυχία. Ειδικά για την AstraZeneca αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών τις επόμενες ημέρες.

thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button