ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για το νέο πλαίσιο στη διασκέδαση και την εστίαση, και τις τσουχτερές ποινές στους παραβάτες, οι Επιστήμονες θέτουν προς συζήτηση στο τραπέζι νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μόνο καθήμενοι στην εστίαση από την Πέμπτη (08/07), μέχρι και αφαίρεση άδειας για τους παραβάτες.

Συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη (07/07) οι Επιστήμονες στο Υπουργείο Υγείας για να αξιολογήσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, που δημιουργεί και η μετάλλαξη «Δέλτα», με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τρίτη (06/07) 1.797 νέα κρούσματα.

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για το νέο πλαίσιο στη διασκέδαση και την εστίαση, και τις τσουχτερές ποινές στους παραβάτες (τέλος οι όρθιοι σε μπαρ από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, οι Επιστήμονες θέτουν προς συζήτηση στο τραπέζι)νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ειδικά σε περιφέρειες και δήμους που παρουσιάζουν αύξηση των κρουσμάτων, περισσότερο σε νεαρές ηλικίες, όπως στον νότιο τομέα της Αττικής. Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση «Πειθώ» για τους εμβολιασμούς.

Πάντα το μέγα ζητούμενο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού. Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την τακτική διενέργεια τεστ.

Συνεδριάζει η Επιτροπή – Τα μέτρα που εξετάζονται

Την ίδια ώρα, συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη (07/07) οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού και φέρεται να έχουν μέτρα στο τραπέζι για συγκεκριμένες περιοχές τα οποία θα έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες καταρχήν συζητείται η πρόταση για τοπικά lockdown όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου, αλλά και επαναφορά της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Μέτρα όπως η επιστροφή του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα (εκτός από τις περιοχές που μπορεί να υπάρξει lockdown), ή η απαγόρευση ξανά της μουσικής σε εστίαση, μπαρ και καφέ, δε φαίνεται να προωθούνται και για λόγους που έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση εξετάζει μετακίνηση από νομό σε νομό όπως στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι ένα μέτρο που θα βρεθεί στο τραπέζι είναι η μετακίνηση εκτός νομού στην ηπειρωτική χώρα για τους ανεμβολίαστους. Με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή άλλο μέσο εξετάζεται πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί.

Η πρόταση που έχει καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η μετακίνηση εκτός νομού να είναι ελεύθερη για εμβολιασμένους, αλλά με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση το εφάρμοσε μόνο για τα νησιά (και με σχετικές αλλαγές) και καλείται, πλέον, να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη μετακίνηση στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το μέτρο είναι, πάντως, δύσκολο στην εφαρμογή του και προϋποθέτει μπλόκα στα διόδια για τους ελέγχους αυτούς. Δεν αποκλείεται τελικά να γίνει ενεργοποίηση των ελέγχων -αρνητικό μοριακό έλεγχο προ 72 ωρών και αρνητικό rapid test προ 48ωρών- για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών με λεωφορεία και τρένα στην ηπειρωτική χώρα, όπως ισχύει από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα.

Πρόστιμο και «λουκέτο» για όρθιους πελάτες ακόμα και από instagram, facebook και tik tok

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα… κορονοπάρτι που δεν έχει γίνει γνωστό μέσω των social media. Είτε πρόκειται για το facebook, είτε για το instagram και το tiktok τα πλάνα από τα πάρτι κάνουν τελικώς τον γύρο του διαδικτύου έστω και ημέρες μετά το πάρτι, όπως έγινε και στην περίπτωση του τελευταίου πάρτι σε γνωστό παραλιακό beach bar που προκάλεσε συρροή κρουσμάτων.

Αυτήν την τάση θα προσπαθήσουν να κάνουν σύμμαχό τους οι αρχές στο κυνήγι για τους παραβάτες των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Τρίτης (06/07). Έτσι η παράβαση δεν θα χρειάζεται να βεβαιώνεται επ’ αυτοφώρω. Αντίθετα, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην έκτακτη ενημέρωση «στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες θα είναι δυνατή η επιβολή των συγκεκριμένων κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση. Το έκτακτο μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη διασπορά του ιού στις νεότερες ηλικίες».

Αλλαγές στη λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς. Έτσι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους.

Από την Πέμπτη 8 Ιουλίου:

  • Όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με τους κανόνες που έχει δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης για να έχουμε μια ασφαλή και προστατευόμενη διασκέδαση.
  • Προσωρινή αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.
  • Πρόστιμο 2000 ευρώ και άμεση σφράγιση για μια εβδομάδα για επιχειρήσεις κάτω από 200 τμ
  • Πρόστιμο 5000 ευρώ και άμεση σφράγιση για μια εβδομάδα για χώρους πάνω από 200τμ
  • Υποτροπή 10.000 ευρώ και άμεση σφράγιση για 15 ημέρες
  • Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως, ένα ελεύθερο καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το 66% των κρουσμάτων στα Νότια σε νέους 15-24 ετών

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανοίγοντας την έκτακτη ενημέρωση, ανέφερε: «Τις τελευταίες μέρες τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκαλούν ανησυχία. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ζήτημα χρόνου να γίνει επικρατούσα μετάλλαξη, με κίνδυνο για τους ανεμβολίαστους να νοσήσουν σοβαρά. Είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος.

Τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί. Εντοπίζονται σε νεαρές ηλικίες και σχετίζονται με δραστηριότητες διασκέδασης. Η αύξηση ευτυχώς δεν συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών. Διασωληνωμένοι και θάνατοι συνεχίζουν να μειώνονται. Κρούσματα μέσος όρος ηλικίας 27 ετών και οι ιχνηλατήσεις δείχνουν κυρίως συνάθροιση σε τέτοιους χώρους. Από τις δειγματοληψίες στον Νότιο Τομέα το 66% τα κρούσματα σε 15 – 24. Μελετήσαμε νοσηλείες σε ΜΕΘ το τελευταίο τρίμηνο. Το 99% των περιστατικών είναι ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Εμβολιαστείτε άμεσα, προστατέψτε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας, κάντε τεστ πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα. Υπάρχουν ραντεβού. 18-30 ετών εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να προμηθευτούν τέσσερα self test για τον Ιούλιο».

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.797 νέα κρούσματα, 8 νέους θανάτους και 168 ασθενείς διασωληνωμένους. Η Αττική καταγράφει περισσότερα από τα μισά κρούσματα, ενώ ο Νότιος Τομέας της Αθήνας καταγράφει πλέον για δεύτερη ημέρα περισσότερα κρούσματα από την πρωτεύουσα της χώρας. «Συναγερμός» έχει σημάνει και για την Κρήτη που μόνο την Τρίτη είχε 198 κρούσματα περισσότερα από τα τριπλάσια της Θεσσαλονίκης.

Λευτέρης Δαγρές- dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button