ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Στον «αέρα» συνέδρια και προκαταβολές σε όλη την Ελλάδα

Βαριές οι απώλειες για τουριστικούς φορείς και διοργανωτές συνεδρίων – Στα $2,5 τρισ. το κόστος των ακυρώσεων παγκοσμίως

Ελαφρύνσεις προκειμένου να μετριάσουν τις απώλειες από το κύμα των ακυρώσεων και των αναβολών, λόγω κορωνοϊού, των συνεδρίων που αφορούν εκδηλώσεις έως και 2.500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να ζητήσουν από το οικονομικό επιτελείο οι τουριστικοί φορείς και διοργανωτές της συνεδρίων.

Οι τελευταίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα υπέρμετρο κόστος δεδομένου ότι όπως ανέφερε χθες η κ. Ειρήνη Τόλη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου που συνεχίζεται και σήμερα στην Αθήνα, έχουν προχωρήσει σε προπληρωμές έως του 70% (π.χ. για ξενοδοχεία, αεροπορικά κ.τ.λ.) των δαπανών για τις εκδηλώσεις, τα οποία δεν είναι εύκολο να λάβουν πίσω από την στιγμή που δεν υπάρχουν καθολικές, επίσημες απαγορεύσεις στην περιοχή όπου είχαν προγραμματιστεί. Επιπλέον ούτε οι ασφαλιστικές καλύπτουν το σχετικό κόστος γιατί η παράμετρος «κορωνοϊός» δεν είχε προβλεφθεί εγκαίρως ως ένας από τους κινδύνους στα σχετικά συμβόλαια.


Η πρόεδρος του HAPCO ανέφερε ότι ο φορέας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το συνέδριο ως ένδειξη υποστήριξης του κλάδου, ο οποίος στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας κι έχει πολλαπλά οφέλη για τους προορισμούς, αφού οι επισκέπτες των συνεδρίων ξοδεύουν κατά πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τους απλούς τουρίστες. Σημειωτέον ότι οι ακυρώσεις για όλο το Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο είναι δεδομένες, ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με έγγραφο, που απέστειλε ο πρόεδρος του κ. Αθ. Εξαδάχτυλος προς τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας συστήνει αναβολή συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων στις ιατρικές εταιρείες.

Το «παρών» στο συνέδριο του ΗΑPCO έδωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η μέση ημερήσια δαπάνη των ξένων επισκεπτών που ήρθαν στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος σε κάποιο συνέδριο ήταν 5,5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ημερήσια δαπάνη των συνηθισμένων επισκεπτών, ενώ ο συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει στο να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα του τουρισμού μας, που είναι η εποχικότητα, αφού ο χρόνος διεξαγωγής συνεδρίων είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στη 15η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη διοργάνωση συνεδρίων, με μερίδιο αγοράς μόλις 2,5%, ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε στους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα δημιουργήσουν συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης για το συνεδριακό τουρισμό, όπως:

– Η δημιουργία ενός μεγάλου Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου για την προσέλκυση μεγάλων συνεδρίων.

– Η επικαιροποίηση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη διοργάνωση συνεδρίων, με σύγχρονους κανόνες και όρους πιστοποίησης, ελεγκτικό μηχανισμό.

– Η ενεργοποίηση του μητρώου συνεδρίων προκειμένου να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, να διασφαλίζονται τα δημόσια έσοδα, αλλά και να υπάρχουν κανόνες ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

– Αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού, που μπορούν να συνδέονται και με τη δημιουργία τουριστικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές της χώρας.

– Επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου έγκρισης των ιατρικών συνεδρίων από τον ΕΟΦ.

– Συνδυαστική ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με τον αστικό τουρισμό.

– Σύγχρονη πολιτική προβολής και προώθησης με στενή συνεργασία ανάμεσα στον ΕΟΤ, το ΣΕΤΕ και το HAPCO.

– Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με νέα προγράμματα σπουδών που θα έχουν ως σημείο αναφοράς τη διαχείριση και το management συνεδρίων.

Το κόστος παγκοσμίως
Την ίδια στιγμή περί τα 2,5 τρισ. δολάρια υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί από την παγκόσμια βιομηχανία εξαιτίας των ακυρώσεων και αναβολών συνεδρίων σε όλο τον κόσμο για λόγους περιορισμού της διάδοσης του νέου κορωνοϊού. Το νούμερο έδωσε χθες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οργανωτών Επαγγελματικών Συνεδρίων, IAPCO, κ. Ori Lahav, από το βήμα του συνεδρίου. Ο κ. Lahav ανέφερε ότι οι εκθέσεις, στο καλύτερο σενάριο, αναβάλλονται για τους θερινούς μήνες, και ότι όλοι θα πρέπει να αντέξουν το βάρος των απωλειών και του κόστους που συνεπάγεται αυτό. «Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να τελειώσει σύντομα, επισήμανε, καθώς κινδυνεύει η βιωσιμότητα επιχειρήσεων του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα επηρεάζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αυτόν».

Τόνισε δε ότι, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν τη βιομηχανία MICE η οποία απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Η στήριξη αυτή, όπως είπε, μπορεί να είναι οικονομική αλλά μπορεί και να δοθεί με την ανοικτή επικοινωνία ανάμεσα στα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας των χωρών και την βιομηχανία του συνεδριακού τουρισμού, μέσω κινήτρων στήριξης από άλλες επιχειρήσεις, μέσω πιο ευέλικτων μέτρων αλλά και με τον περιορισμό των κανονισμών στα συνέδρια, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρουν προθεσμίες. Επιπλέον, χρειάζεται ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις, δεδομένων των συνθηκών, τόνισε. Το μεγαλύτερο πλήγμα του κλάδου MICE καταγράφεται, όπως είναι φυσικό, στις ασιατικές αγορές με πρωταγωνίστρια την Ιαπωνία, όπου μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500 εκθέσεις.

newmoney.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button