ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Προσεχώς… άνοιγμα διαφορετικών ταχυτήτων – Η πτώση του «Rt» και το τρίτο κύμα

Ο ρυθμός της μείωσης των κρουσμάτων που έχει ήδη ξεκινήσει και οι σκληροί δείκτες θανάτων, νέων νοσηλειών και διασωληνωμένων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων και κατ’ επέκταση τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Εκτιμάται ότι σε μία εβδομάδα δεν αποκλείεται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να έχει υποδιπλασιαστεί, κάτι που μένει να αποδειχθεί από τα πραγματικά δεδομένα.


Οι μέχρι τώρα ενδείξεις από την πρώτη εβδομάδα δειλής μείωσης, αυτής που πέρασε, προδιαθέτουν για… άνοιγμα διαφορετικών ταχυτήτων ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Στους κύκλους των ειδικών θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα επιστρέψει στις ζώνες μετά την άρση του lockdown και σε στοχευμένα μέτρα ανά περιοχή, όπως συνέβαινε πριν από την επιβολή του «απαγορευτικού».

Χρωματισμοί περιοχών

Η επικαιροποίηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, άλλωστε, δεν έχει διακοπεί τις εβδομάδες που όλη η χώρα είναι «γκρι». Οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι κάθε Τετάρτη ενημερώνουν τον πραγματικό χρωματισμό κάθε περιοχής, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της. Υπάρχουν, δηλαδή, «πράσινες» περιοχές, παρά το γεγονός ότι ισχύει παντού καθεστώς καραντίνας. Η κατηγοριοποίηση αυτή, που θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη για να γνωρίζουν οι πολίτες τα μέτρα που ισχύουν στον τόπο κατοικίας τους, αναμένεται να αποτελέσει «εργαλείο» και στη μετα-lockdown εποχή. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η διαδικασία άρσης των μέτρων να λάβει γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Ηδη κάποιες περιοχές ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στα μέτρα σε σχέση με άλλες. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας. Το Λεκανοπέδιο Αττικής την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου συγκριτικά με τη δεύτερη παρουσίασε μείωση των κρουσμάτων κατά 16%. Η αντίστοιχη μείωση για τη Θεσσαλονίκη ήταν μόλις 5%.

Σε τροχιά μείωσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο δείκτης μεταδοτικότητας «Rt» είναι κάτω του ενός πανελλαδικά, που δείχνει ότι η πανδημία είναι σε τροχιά μείωσης. Στην Αττική όμως είναι ακόμη πιο χαμηλά σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, δείχνοντας ότι ο ρυθμός μείωσης είναι ταχύτερος. Με δεδομένο ότι όλοι, ειδικοί και κυβέρνηση, επιθυμούν η άρση των μέτρων να γίνει σε ασφαλή ύδατα και εφόσον η βελτίωση σε ορισμένες περιοχές κινείται με πολύ αργό ρυθμό, είναι πιθανόν η οικονομία να απελευθερωθεί σε… γεωγραφικές «δόσεις».

Ορατός ο κίνδυνος τρίτου κύματος

Το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, πάντως, που «σαρώνει» την Ελλάδα από τον Οκτώβριο δεν είναι και το τελευταίο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η επόμενη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων θα είναι και ένα επόμενο κύμα, το τρίτο κατά σειρά. Ακόμη και με διαθέσιμα τα εμβόλια θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, ώστε η συλλογική προστασία από τον ιό να φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο. Ο κίνδυνος ενός επόμενου κύματος είναι υπαρκτός. Το εάν όμως θα υπάρξει εξαρτάται μόνο από τη συμπεριφορά όλων, όπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής. Εάν τα μέτρα αποστάσεων, χρήσης της μάσκας και υγιεινής των χεριών τηρηθούν πιστά, τότε μπορεί η χώρα μας να φτάσει στην άνοιξη με ασφάλεια και χωρίς να επαναληφθεί το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου όταν η πανδημία εξερράγη και το σύστημα Υγείας έφτασε στα όριά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις καθοριστικές διαφορές ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο lockdown είναι ότι η μετάβαση στη νέα κανονικότητα στήνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες επιβράδυναν σημαντικά τις μεταδόσεις. Αντιθέτως, ο χειμώνας πυροδοτεί τις μολύνσεις, επομένως νέα αναζωπύρωση της πανδημίας είναι πιθανή σε σύντομο χρονικό διάστημα απ’ όταν «ανοίξει» η κοινωνία. Υπενθυμίζονται οι… δυσοίωνες προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με τις οποίες μεγάλη χαλάρωση των μέτρων στις 21 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε νέα επιβάρυνση των νοσοκομείων την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Πηγή: Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου – ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button