Κορωνοϊός: Πώς θα επιστρέψουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα μετά την κορωνοϊό εποχή θα έχει ο δημόσιος τομέας καθώς και οι εργαζόμενοι.
Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά τη λύση της σταδιακής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους σε δύο ή τρεις φάσεις, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το μέτρο της κλιμακωτής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στους χώρους εργασίας τους, στο διάστημα από τις 8 έως τις 10 το πρωί, εξετάζει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» της άρσης των περιορισμών που έχουν εφαρμοστεί από τις 15 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αντιστοίχως, κλιμακωτή θα είναι και η αποχώρηση των εργαζομένων από τη εργασία τους
Στόχος είναι προφανώς να μην υπάρχει συνωστισμός στην είσοδο όπου κατά την άφιξή τους οι δημόσιοι υπάλληλοι χτυπάνε κάρτα, να μην υπάρχει συνωστισμός στα γραφεία όπου εργάζονται, ούτε φυσικά στα μέσα μεταφοράς κατά τη μετακίνησή τους.
Βασικός στόχος της αλλαγής των ωραρίων είναι η καθιέρωση τριών «κυμάτων» προσέλευσης στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή στις 8, στις 9 και στις 10 π.μ προκειμένου να αποφεύγεται κατά το δυνατό, ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας (μετρό-ηλεκτρικός, αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ) κατά τις πρωινές ώρες αιχμής (7.30 έως τις 8.30) των μετακινήσεων των εργαζομένων. Επίσης με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα υπάρξει ανάλογη αποσυμφόρηση και κατά την αποχώρηση των υπαλλήλων από τη δουλειά τους.
Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ 1 πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει τις οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα των σχολείων, γιατί αυτές θα συμπαρασύρουν και τις αποφάσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού, οι οποίες δίνονται στους γονείς που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν παιδιά έως 15 ετών.
Ο υπουργός σημείωσε ότι «το Δημόσιο θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί μέχρι τώρα, χωρίς μεγάλες μεταβολές, γιατί έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας η τηλεργασία» και ανακοίνωσε πως μέσα στον Μάιο θα γίνει πράξη η ψηφιακή υπογραφή σε όλη την ιεραρχία του Δημοσίου, που θα αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη συμβολής του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ώρα για παλαιοκομματικές αντιπαραθέσεις τύπου 2012 και 2015, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να κάνει τις δικές της ιδεολογικές και πολιτικές υπερβάσεις, ανάλογες με εκείνες που έκανε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Δεν θα είναι επιστροφή σε αυτό που ζούσαμε πριν έρθει στη ζωή μας ο κορωνοϊός. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τους κινδύνους. Πρέπει να τηρήσουμε με ευλάβεια όσα μας εισηγούνται οι ειδικοί».