ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τσολιά: Περίπου 65.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί

Η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίαςκαι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Και της Επιτροπής Εμβολιασμών στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού και τόνισε ότι η διαδικασία εξελίσσεται ικανοποιητικά. Από 16.1 ξεκινάνε οι 85 ετών και άνω. Εχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη.

Είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού. Εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες. Αλλεργίες σε τρόφιμα έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η κα Τσολιά είπε ότι στα ιδιωτικά κέντρα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ενώ σε ότι αφορά την επίδραση των Χριστουγέννων στα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται – με βάση τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή της η Επιτροπή – ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αρνητική.

Σε ερώτηση αν θα πρ΄έπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι είχαν ήδη κολλήσει τον κορονοϊό, η Μαρία Τσολιά απάντησε: «Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος.

Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Σχετικά με το εμβόλιο και εγκυμοσύνη σημείωσε: «Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button