ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός για τους διασωληνωμένους μετά τη νέα αύξηση κρουσμάτων

Συναγερμός έχει σημάνει για ακόμη μια φορά σε υγειονομικές υπηρεσίες και κυβέρνηση μετά από την νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Η πρόσκαιρη ύφεση της προηγούμενης εβδομάδας είχε προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στους λοιμωξιολόγους –ιδιαίτερα ενόψει του ανοίγματος των σχολείων- ωστόσο η νέα «έκρηξη» (287 κρούσματα) δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.


Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης.

«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 52.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, από τη μια μέρα στην άλλη ο ιός μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας –κάτι που έχει διαπιστωθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλα κράτη του εξωτερικού όπως τη Γερμανία.

Σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης και τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί, είπε πως πρόκειται για τη λεγόμενη διπλά τυφλή μελέτη.

Ασθενής και γιατρός δεν γνωρίζουν εάν έχει δοθεί εμβόλιο κανονικό ή placebo και σε περίπτωση που εμφανιστεί μια παρενέργεια εξετάζεται αν υπάρχει σχέση με το εμβόλιο.

Σε ερώτηση εάν συζητείται το σενάριο για καθολική χρήση της μάσκας, απάντησε πως:

«Αν δούμε πολύ βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να εφαρμοστεί».

Χαρδαλιάς: Σε ποιες περιοχές αίρονται τα μέτρα και σε ποιες παραμένει ο συναγερμός

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε χθες πως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς μπαίνουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις ανωτέρω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από σήμερα, Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται από 15 Σεπτεμβρίου.

Είπε ακόμα ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.

Ομάδα διαχείρισης κρουσμάτων στα σχολεία

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Σχολεία: Τι ισχύει για τα ύποπτα κρούσματα

Με τη σειρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ περιέγραψε πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.

Όπως είπε η καθηγήτρια, όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν το σχολείο.

Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες.

Πηγή: cnn.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button