ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Καμπανάκια τέλος, τώρα «καμπάνες» – Νέα αυστηρά μέτρα με τον ιό να καλπάζει

Εξαντλούνται τα περιθώρια και τα προειδοποιητικά… καμπανάκια κυβέρνησης και ειδικών κατά της μεγάλης διασποράς τoυ Covid-19 που «αγγίζει» όλη την Ελλάδα.

Τα χθεσινά αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου, εντατικοποιούν την έντονη προσπάθεια αναχαίτισης της μετάδοσης του κορονοϊού και δεν αποκλείεται όσον αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να γίνουν σύντομα οριζόντια. Από σήμερα και σχεδόν στη μισή Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης και πολλών τουριστικών περιοχών (Χαλκιδική, Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Αντίπαρο, Κω, Ρόδο, Ζάκυνθο, Βόλο, Κατερίνη, Λάρισα, Κέρκυρα), μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίασε χθες μικρή μείωση και ανήλθε στα 126, ωστόσο ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανοδική πορεία που ακολουθεί ο ρυθμός διασωληνώσεων. Μέχρι και χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 24 ασθενείς, ενώ την 1η Αυγούστου ήταν δέκα. Εκτός από την εγχώρια… κινητικότητα του ιού, το πλέγμα μέτρων στοχεύει και στα εισαγόμενα κρούσματα.

Για το λόγο αυτόν, υποχρεωτικό είναι το αρνητικό τεστ κορονοϊού για τους διερχόμενους από τα χερσαία σύνορα, καθώς και για πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, πλην της Μάλτας, για την οποία έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είναι τα εξής:

 • Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020 85η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.
 • Από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
 • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Ελληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
 • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
 • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
 • Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8, η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση, σύμφωνα με την κ. Πελώνη, δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή ακόμη και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε με δήλωσή του την ανησυχία του για την επικίνδυνα αυξητική τάση που παρουσιάζει η μετάδοση του ιού στην κοινωνία. «Κάνω για μια ακόμα φορά έκκληση στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Στη Λέσβο

Μεγαλύτερη παραμένει η εγχώρια διασπορά του ιού, παρόλο που σημαντικός αριθμός καταγράφεται και σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση αυστηροποίησε τον τρόπο εισόδου στη χώρα. Από τα 36 χθες συνολικά «εισαγόμενα» κρούσματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια καταγραφή του ΕΟΔΥ, 17 εντοπίστηκαν σε μετανάστες που αφίχθηκαν στη Μυτιλήνη.

Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων δείχνει «επιμονή» του ιού στην Αττική και λίγο πιο αισιόδοξη εικόνα στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες: Στην Αττική καταγράφηκαν χθες 38 κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, 18 κρούσματα δηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, από τρία περιστατικά καταγράφηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Καστοριά, στη Μαγνησία, στην Πέλλα και στη Χαλκιδική – τα δύο συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας. Από δύο περιστατικά δηλώθηκαν στα Δωδεκάνησα, στην Κέρκυρα, στην Κορινθία και τα Τρίκαλα, καθώς και από ένα κρούσμα στη Βοιωτία, στον Εβρο, στην Ηλεία, στην Καβάλα, στην Πρέβεζα και τις Σέρρες.

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στον Πόρο, αλλά και τις άλλες υπερ-εστίες που έχουν εντοπιστεί ανά την Ελλάδα και συνεχίζουν να έχουν «βαριά» επίπτωση στους κατοίκους των περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι από τα κρούσματα προερχόμενα από το γάμο στον Αμπελώνα Λάρισας έχουν διασωληνωθεί τέσσερις ασθενείς.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για τη γυναίκα από την οποία ξεκίνησε, κατά τις πληροφορίες, η διασπορά του Covid-19 στο νησί του Πόρου. «Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, με αφορμή δημοσιεύματα ότι η διασπορά του κορονοϊού στον Πόρο ξεκίνησε από “φυσικοθεραπεύτρια” που διατηρούσε “εργαστήριο φυσικοθεραπείας” στο νησί, καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είναι φυσικοθεραπεύτρια και συμπερασματικά λειτουργούσε παρανόμως εργαστήριο φυσικοθεραπείας στον Πόρο. Το γεγονός αυτό όμως, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη σύλληψη του “ψευτογιατρού”, αναδεικνύει σε όλο της το μέγεθος την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας για την αντιποίηση των επαγγελμάτων υγείας, μια αδιαφορία που -όπως αποδείχθηκε- μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των πολιτών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φυσικοθεραπευτές.

Οι αριθμοί
 • 126 νέα κρούσματα
 • 749 συνολικά τα κρούσματα
 • 36 «εισαγόμενα»
 • 473 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό
 • 795 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
 • 1 επιπλέον θάνατος
 • 213 θάνατοι συνολικά
 • 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
 • 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button