ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός και θηλασμός

Γράφει η Δημοπούλου Παρασκευή*

Ο κορωνοϊός είναι ένας νέος ιός (SARS – CoV- 2), ο οποίος μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που παράγονται κατά την ομιλία, τον βήχα και το φτάρνισμα από άτομα που νοσούν με τον ιό ή μέσω μολυσμένων επιφανειών ( επιφάνειες που αγγίζουν τα προσβεβλημένα άτομα).


Όσον αφορά τον θηλασμό, παρόλο που τα επιστημονικά δεδομένα ακόμη είναι ανεπαρκή , διαπιστώθηκε από περιορισμένες μελέτες σε θηλάζουσες μητέρες με Covid – 19  ότι ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, πέραν τούτου, η ανησυχία δεν θα έπρεπε να εστιάζει τόσο στο κατά πόσο ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος, αλλά στο αν η μητέρα που νοσεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω των σταγονιδίων της. Δεδομένου, λοιπόν, του τρόπου μετάδοσης του ιού η μητέρα ,η οποία είτε νοσεί είτε θεωρείται ύποπτη, μπορεί να θηλάσει το νεογνό / βρέφος της ΑΡΚΕΙ να λάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες προφυλάξεις προς αποφυγής διασποράς του ιού στο μωρό της.

Πιο συγκεκριμένα, η μητέρα πριν πάρει το μωρό αγκαλιά να το θηλάσει, απαραιτήτως πρέπει να πλένει τα χέρια της για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα κατά τον θηλασμό, αν είναι δυνατόν, να φορά μάσκα προσώπου. Εάν η μητέρα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να θηλάσει  ,λόγω νόσησης από τον ιό, πρέπει να ενθαρρύνεται να περισυλλέγει το γάλα της μέσω της άντλησης και αν δεν μπορεί η ίδια να το χορηγήσει στο μωρό της να υπάρχει κάποιο οικείο της πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει την σίτιση και περαιτέρω φροντίδα του μωρού της. Αντίθετα, αν η μητέρα νοσεί υπό ήπια συμπτώματα, αλλά παρόλα αυτά έχει επιλέξει ( ή φοβάται) να μην θηλάσει  απευθείας το μωρό της αλλά να περισυλλέγει το γάλα της με την βοήθεια θηλάστρου, πρέπει να προσέχει , είτε η ίδια είτε το οικείο πρόσωπο που θα είναι μαζί της, πριν αγγίξει τα μέρη του θηλάστρου καθώς και τα μπουκάλια περισυλλογής του μητρικού γάλακτος να πλένει τα χέρια της σχολαστικά και επιπλέον μετά το τέλος της διαδικασίας να φροντίσει για τον κατάλληλο καθαρισμό τους ακολουθώντας τις απαιτούμενες συστάσεις (https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html).

Το μητρικό γάλα αποτελεί αναπόσπαστα την πολυτιμότερη τροφή για τα νεογνά / βρέφη, καθώς και το σημαντικότερο μέσο ενίσχυσης του συναισθηματικού δεσμού της δυάδας (μητέρας – μωρού). Τοποθετώντας, λοιπόν, σε μία ζυγαριά από την μία τα μέγιστα οφέλη που εκλαμβάνουν τα μωρά μέσω του θηλασμού και από την άλλη την πιθανότητα να νοσήσουν από τις θετικές στον ιό μητέρες τους, εφόσον εκείνες τηρούν τις απαραίτητες προφυλάξεις, και βάση μέχρι σήμερα των επιστημονικών δεδομένων που έχουμε, η ζυγαριά σίγουρα κλίνει υπερ του πρώτου.

Οι μητέρες θα πρέπει να ενημερώνονται και να υποστηρίζονται ουσιαστικά, καθώς επίσης  να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες πληροφορίες από τους παρόχους μαιευτικής φροντίδας, έτσι ώστε όλοι μαζί και συνεργατικά να δρουν απόλυτα για το καλό της δυάδας.

Πηγές για περαιτέρω ενημέρωση:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html

https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32243068

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

Για το πλύσιμο των χεριών:

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00TNmlhmcaNqwHYRnrzBd9VrJISwQ:1585190386017&q=%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwj6m_CujrfoAhUsREEAHYCZCKwQBSgAegQIFBAq&biw=1366&bih=657

*Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc. στη Δημόσια Υγεία & φοιτήτρια στην Μαιευτική Σχολή του ΠΑΔΑ.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button