ΕλλάδαΡοή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί τους ειδικούς – Ποια ενδεχόμενα εξετάζονται

Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς καθώς ειδικοί δεν αποκλείουν ότι μπορεί να δημιουργήσει νέες «περιπέτειες» και στην Ελλάδα

Έντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για τη μετάλλαξη Δέλτα καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Σύμφωνα, με τις πληροφορίες του OPEN, εξετάζονται αρκετά κρούσματα ως ύποπτα για την ινδική μετάλλαξη, ενώ μόνο στην Κρήτη τα νέα ύποπτα κρούσματα είναι 20. Υπενθυμίζεται πως στο νησί έχουν ήδη εντοπιστεί 19 κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος κορωνοϊού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων lockdown

Για την αντιμετώπιση τη μετάλλαξης Δέλτα δεν πρέπει να αποκλειστεί  το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα τοπικά lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και πλήττει ακόμη και τις νεότερες ηλικίες. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η  μόνη άμυνα απέναντι στο νέο – εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Ως τώρα, πλήρως έχει εμβολιαστεί το 33% και για αυτό το λόγο τα προνόμια των εμβολιασμένων θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα ημερών.

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κρήτη

Στην Κρήτη, με εξαίρεση το Λασίθι, οι πλήρως εμβολιασμένοι σε καθένα από τους τρεις υπόλοιπους νομούς δεν ξεπερνούν το 30%. Αναλυτικότερα τα ποσοστά εμβολιασμών ανά νομό διαμορφώνονται ως εξής:

  • Λασίθι: 40,84%
  • Χανιά: 29,38%
  • Ηράκλειο: 28%
  • Ρέθυμνο: 26,82%

Κικίλιας: Επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα – Ασφαλείς οι εμβολιασμένοι

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο euronews, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα ενώ υπογράμμισε πως όσοι πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Αναλυτικότερα ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για το μεταλλαγμένο στέλεχος και τόνισε: «Ασφαλείς είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Από τη στιγμή που η επιστήμη μας έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συναθρώπων μας κι αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Εμβολιασμός για να μην υπάρξουν τοπικά lockdown

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Η κυβέρνηση θα θωρακίσει την χώρα

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως σε χώρους που υπάρχουν ευπαθείς ομάδες θα πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σεβαστούν το λειτούργημα τους και τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε κινήσεις που θα θωρακίσουν τη δημόσια υγεία.

Η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια στο euronews:

Απειλές Μέρκελ για καραντίνα γερμανών τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα

Η κόντρα στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Γερμανίας – Γαλλίας και μεσογειακών χωρών συνεχίζεται. Αφορμή είναι η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, σε συνδυασμό με το άνοιγμα χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, σε εμβολιασμένους τουρίστες, με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Όπως μετέδωσε στο Open TV η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα για τους Γερμανούς τουρίστες. Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο από το Βερολίνο, στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα αφού, μέσα σε μία εβδομάδα, διπλασιάστηκε το ποσοστό των κρουσμάτων με την εν λόγω μετάλλαξη. Η Άγκελα Μέρκελ φοβάται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown που θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία.

Όμως υπάρχουν και σκέψεις, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση με τη μετάλλαξη Δέλτα να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα και η Ελλάδα να γίνει «πορτοκαλί» για τους Γερμανούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σκληρό παρασκήνιο και αντιπαράθεση, με την ίδια να ασκεί κριτική στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις πύλες εισόδου αλλά και για την αναγνώριση των εμβολίων που δεν έχουν την έγκριση της ΕΕ, όπως το ρωσικό και το κινεζικό.

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι, όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί με άλλα εμβόλια, για παράδειγμα το Sputnik, και ταξιδεύει στην Ελλάδα, εκεί πραγματοποιούνται επιπλέον έλεγχοι», δήλωσε η Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης για δημοσίευμα Bloomberg: Δημοσιογραφικές υπερβολές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, τοποθετήθηκε για το δημοσίευμα του Bloomberg. «Μην πιστεύετε πάντα τις δημοσιογραφικές υπερβολές», είπε και σχολίασε ότι, η Γερμανία, αν είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει νωρίτερα. Όπως εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πράγματι η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τα εν λόγω εμβόλια, και άλλες που δεν τα δέχονται. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε όλα τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, έχουμε δικαίωμα να αναγνωρίζουμε και άλλα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο θέμα, υποστήριξε, όμως, ότι η Ελλάδα «έχει ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας». Όπως είπε για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ελέγχων, δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση. Για το θέμα των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι «εκφράστηκε η ικανοποίηση με την πρόοδο σε όλη την ΕΕ. Ως Ευρώπη, καλύψαμε το χαμένο έδαφος και προμηθευτήκαμε αρκετές δόσεις ώστε να εμβολιαστούν, με όλα τα σκευάσματα, οι ενήλικες πολίτες». Τέλος, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, δήλωσε την πεποίθησή του ότι δεν πρέπει να μπούμε ξανά σε λογική νέων περιορισμών, αλλά σε επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μέρκελ: Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε

Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ «ελέγχους συνοριακούς δεν έχουμε προβλέψει» και πρόσθεσε: «Μίλησα και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και με διαβεβαίωσε ότι αν πάνε εμβολιασμένοι και με άλλα εμβόλια όπως για παράδειγμα με το Sputnik, τότε θα λάβουν χώρα και άλλοι έλεγχοι και τεστ και εξετάσεις».

Όπως μετέδωσε μέσω Twitter ο Νίκος Χρυσολωράς, απεσταλμένος του Bloomberg στις Βρυξέλλες, από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου, το θέμα της μετακίνησης των εμβολιασμένων με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα, δεν έχει κλείσει. «Δεν είμαι σίγουρη εάν το θέμα έχει ρυθμιστεί πλήρως. Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε», φέρεται να υποστήριξε η Ανγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button