ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Η επιστροφή στην κανονικότητα για τα σχολεία και τις επιχειρήσεις

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός αναμένεται την επόμενη Δευτέρα να απευθυνθεί και πάλι στους πολίτες, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τη σταδιακή και μακρά διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση των πανελλαδικών εξετάσεων από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου. Μεγάλο ζήτημα αποτελεί το άνοιγμα των σχολικών αιθουσών, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως με εκείνους που έχουν να κάνουν με τις οικογένειες. Στην ουσία είναι ένα θέμα που αποτελεί «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, καθώς συγκεντρώνει πολλές και σύνθετες παραμέτρους.


Οι επιδημιολόγοι έχουν διαφορετικές απόψεις, με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα να εμφανίζεται θετικός στο άνοιγμα των σχολείων. Στην περίπτωση που ληφθεί από τον πρωθυπουργό η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο τα μαθήματα να γίνονται με βάρδιες, και με λίγα παιδιά μέσα στις αίθουσες, που θα κάθονται τηρώντας αποστάσεις και με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Η υπουργός Παιδείας, που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν το Σεπτέμβριο νωρίτερα τα σχολεία για να κερδίσουν από την χαμένη ύλη των μαθημάτων. Σε ό,τι δε αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις είπε ότι «δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών». Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας «είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια. Βασική επιδίωξη μας είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου».

Το χρονοδιάγραμμα για τις επιχειρήσεις

Πριν από την Πρωτομαγιά φαίνεται να έχουν καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης και τα κομμωτήρια, ενώ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία με τα SMS θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες ακόμη μετά την Πρωτομαγιά. Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξουν και τα μικρά καταλύματα, ενώ αυτά που διαθέτουν πολλές κλίνες, δηλαδή τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μέσα στον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με το σταδιακό «πέρασμα» στην κανονικότητα δεν θα έχουμε κλιμάκωση της πανδημίας και για αυτό το λόγο, μετά την άρση των περιορισμών, θα συνιστάται η χρήση της υφασμάτινης μάσκας στους εργασιακούς χώρους και γενικά όπου θα βρίσκεται συγκεντρωμένος πληθυσμός. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι όλη η διαδικασία θα απαιτήσει χρόνο και πως η καθημερινότητα που γνωρίζαμε όλοι πριν από τον Covid-19 θα καθυστερήσει αρκετά να επιστρέψει.

Ο κ. Μητσοτάκης καθημερινά λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο δεδομένα από ευρωπαϊκές χώρες για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις άλλες κυβερνήσεις, αρκετές από τις οποίες ξεκίνησαν ήδη τις διαδικασίες για επαναλειτουργία της οικονομίας και της αγοράς τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον πρωθυπουργό οι περιπτώσεις της Νορβηγίας, της Δανίας και της Σιγκαπούρης, χώρες που άρχισαν την χαλάρωση των μέτρων. Ο ίδιος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Σήμερα βλέπουμε όλη την ανθρωπότητα να έχει ενωθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Έχουμε πλέον την πεποίθηση ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα, η πανδημία έπληξε, ως φαίνεται, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.

Υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνουν ότι στους ίδιους ακριβώς επιχειρηματίες που έδωσε πρόγραμμα αξίας 90 εκατ. ευρώ η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, έδωσε και ο σημερινός υπουργός το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

Τελικά μετά από δύο συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εργασίας, με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε το πρόγραμμα να σταματήσει και να δοθούν στους επιστήμονες τα 600 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, που ζητούν την αποπομπή του από την κυβέρνηση. Ο κ. Βρούτσης, από την πλευρά του, παραδέχεται ότι υπήρξαν λάθη, όχι όμως σκοπιμότητες, επειδή μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα λόγω των εκτάκτων συνθηκών έπρεπε να βοηθηθούν οικονομικά οι ειδικές αυτές κατηγορίες επιστημόνων και, όπως είπε, τελικά υπήρξαν ελάχιστα λάθη στις λίστες και για αυτό έγινε η φασαρία.

H απάντηση του Γιάννη Βρούτση για την κατάργηση της τηλεκατάρτισης

Ο ίδιος δηλώνει: «Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Πηγή
cnn.gr
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button