sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Η αναλυτική πρόταση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Περιλαμβάνει μέτρα, διεκδικήσεις και παρεμβάσεις

Την παρακάτω αναλυτική πρόταση καταθέτει η Παράταξη «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» με επικεφαλής τον Σταύρο Καμμένο:

Αναφέρεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης-στήριξης της τοπικής κοινωνίας την δύσκολη αυτή περίοδο και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:


Α._ Μέτρα που επιβάλλεται να λάβει ο Δήμος Αγρινίου για την οικονομική ανακούφιση δημοτών και επιχειρήσεων .

Β._ Διεκδικήσεις που πρέπει να υπάρξουν από την πολιτεία για την εξισορρόπηση των οικονομικών.

Γ._ Παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την στήριξη και ενίσχυση κοινωνικών δομών, κοινωνικών δράσεων και εργαζομένων.

Αναλυτικά:

Α. ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η Δημοτική Παράταξη «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» , για την οικονομική ελάφρυνση των δημοτών του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου , καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας, προτείνει τα εξής μέτρα:

Η απαλλαγή από δημοτικά τέλη, να ισχύσει για 6 μήνες και να επαναξιολογηθεί στο τέλος του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος .

Η αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων να ισχύσει μέχρι 31/12/2020, με έναρξη ισχύος την 1η Μαρτίου, όπως παρακάτω:

1. Ανταποδοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού, τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης).

α)Απαλλαγή κατά 100% των πολιτών που απολύθηκαν λόγω κοροναϊού καθώς και των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ανεστάλη ή διακόπηκε η λειτουργία τους.

β) Απαλλαγή κατά 100% των εργαζομένων που το εισόδημά τους μειώνεται στο
50%, καθώς και των επιχειρήσεων που λειτουργούν με περιορισμένη τη δραστηριότητά τους και με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, λόγω των έκτακτων μέτρων.

γ) Απαλλαγή κατά 50% των εργαζομένων και συνταξιούχων του αγροτικού τομέα (αγρότες , κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι)

δ) Απαλλαγή κατά 100% των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουριστικού (ξενοδοχειακού) κλάδου, εφόσον δεν λειτουργήσουν, με δυνατότητα επανεξέτασης στις περιπτώσεις επαναλειτουργίας. Αποδεικτικό στοιχείο, για τους εργαζόμενους που θα εργάζονταν σε τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω μη λειτουργίας αυτών, μπορεί να αποτελέσει η βεβαίωση εργοδότη ή ένσημα IΚΑ ή όποιο αντίστοιχο στοιχείο ότι το προηγούμενο έτος απασχολούνταν στον συγκεκριμένο κλάδο.

2. Απαλλαγή τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων (πλατείες,πεζόδρομοι ) σε επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κοροναιού και δεν κάνουν χρήση παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου.

Απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη, έως 31/12/2020.

3. Απαλλαγή είσπραξης των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων καθώς και του τέλους παρεπιδημούντων των επιχειρήσεων, έως 31/12/2020.
4. Απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων, μέχρι 30-12-2020, στις οφειλές όλων των δημοτών.
5. Απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συνεισφοράς στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου Αγρινίου , για το χρονικό διάστημα που αυτά παραμένουν κλειστά.
6. Μείωση καταβολής ενοικίου, κατά 40%, σε όσα δημοτικά ακίνητα στεγάζονται επιχειρήσεις ή καταστήματα που σταμάτησαν τη λειτουργίας τους σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που αναφέρεται στην λίστα της υπ. αρ. Α/1053/20-03-2020 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών ( ΦΕΚ 949/Β’ /21-03-2020).

7. Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων σε επιχειρήσεις και σε μισθωτούς των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

8 Αναστολή όλων των προγραμματισμένων διακοπών υδροδότησης λόγω οφειλών.

9.Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, σε κάποια από τις πιο πάνω περιπτώσεις, αυτά θα συμψηφιστούν με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

10.Τέλος προτείνουμε τα μέτρα απαλλαγής ή αναστολής οικονομικών υποχρεώσεων, να ισχύσουν και για τα ΝΠΔΔ – ΝΠΙΔ εποπτείας του Δήμου Αγρινίου.

Για τις Σχολικές Επιτροπές:

Απαλλαγή από την καταβολή των μισθωμάτων των Κυλικείων των Σχολείων, για όσο διάστημα αυτά παραμένουν κλειστά.

Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν, τα ανωτέρω μέτρα, απαιτείται το άνοιγμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την πλευρά του Δήμου ή όποιο άλλο πρόσφορο μέτρο.

Β. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Επειδή πάντα οι προτάσεις μας επιθυμούμε να είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες και κυρίως να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου , σας καταθέτουμε παρακάτω και προτάσεις για την εξισορρόπηση των οικονομικών του.

Προτείνουμε ο Δήμος Αγρινίου να διεκδικήσει:

α) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, που θα αποτρέψει την κατάρρευση τους, από την μείωση των ανταποδοτικών εσόδων αλλά και από συσσωρευμένες υποχρεώσεις και όχι με δανεισμό, που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

β) Έκτακτη στελέχωση και στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας και κοινωνικών δράσεων και η ανανέωση για δύο έτη, όσων συμβάσεων εργαζομένων των ΟΤΑ λήγουν.

γ) Ανασχεδιασμό και παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και εξόφλησης υποχρεώσεων σε βάρος τους από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) με συμπλήρωση επιλεξιμότητας δαπανών για αποφάσεις που αφορούν εργασιακές διαφορές, τέλη και απαλλοτριώσεις . Για όλα τα παραπάνω απαιτούνται τουλάχιστον 4 δις ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση από την Πολιτεία λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν προκύψει , καθώς και από τις απώλειες εσόδων των Δήμων οι οποίες ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Διαφορετικά θα έχουμε εκτροχιασμό των προυπολογισμών των Δήμων με βαριές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

δ) Να μην ισχύσει, ειδικά για φέτος, η ανταποδοτικότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας, λόγω της έκτακτης ανάγκης, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ισοσκελίσουν την όποια απώλεια εσόδων.

ε) Μείωση κατά 50% της χρέωσης του τιμολογίου της ΔΕΗ προς τον Συνδέσμους Ύδρευσης και τους Δήμους.

ζ) Πρόβλεψη ενός έκτακτου προγράμματος προμηθειών «Φιλόδημος Προμηθειών» ή όποιου προγράμματος για να καλυφθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για την προμήθεια των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας, ανάθεσης υπηρεσιών απολύμανσης , υλικών προστασίας προσωπικού, απολυμαντικών, αναλωσίμων και λοιπών υλικών για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους, ειδικά για τις υπηρεσίες καθαριότητας και της προμήθειας μηχανημάτων, ανταλλακτικών και κάδων εργασίας.

Η διεκδίκηση και κυρίως η υλοποίηση όλων αυτών, θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην οικονομική ισορροπία του Δήμου. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά προβλήματα .
Υ 4

Γ. ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Τέλος, προτείνουμε ορισμένα άμεσα μέτρα που αφορούν την λειτουργία των Κοινωνικών Δομών και την οικονομική στήριξη ομάδων εργαζομένων στο Δήμο που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης:

• Αύξηση της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με στόχο επιπλέον άμεσες προμήθειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο.
• Αξιοποίηση με παράλληλη ενίσχυση της δομής «Κοινωνικό Συσσίτιο» για επιπλέον σίτιση (εκτός των σημερινών ωφελουμένων) και άλλων ανήμπορων – ευάλωτων συμπολιτών μας, με την συνδρομή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
• Επιπλέον ενίσχυση – στελέχωση του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου και κυρίως του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που για μια ακόμη φορά
απέδειξε περίτρανα την χρησιμότητά του, μέσω της σημαντικής κοινωνικής παρουσίας και προσφοράς του.
• Έκτακτο επίδομα, λόγω της επικινδυνότητας του έργου που επιτελούν, σε εργαζόμενους στην Καθαριότητα, στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο
«Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΚΗΦΗ» και σε όλους όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.
• Επέκταση σ’ αυτούς του Βοηθήματος Πάσχα που εξαγγέλθηκε για τους υγειονομικούς.

Επιπλέον καλούμε την Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα στο κάλεσμα και τη διοργάνωση συζήτησης στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αιτ/νίας με τους επικεφαλής των παρατάξεων και εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου , των επισιτιστικών-υγειονομικού ενδιαφέροντος επαγγελμάτων , τους εκπρόσωπους των λαικών αγορών , κτηνοτρόφους , αγρότες για κοινή στάση και σχεδιασμό ενόψει της προσπάθειας επανεκκίνησης της αγοράς όπως προτείναμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο .

Καλούμε επίσης το σύνολο των συμπολιτών μας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας , δείχνοντας έτσι για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας και την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΓΡΙΝΙΟ,ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τέλος , καλούμε τα μέλη της παράταξης μας αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να προσέλθουν μαζικά και να δώσουν αίμα κατά την αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαίου 2020 στο χώρο της παλαιάς Λαικής Αγοράς γνωρίζοντας ότι η αιμοδοσία είναι ακίνδυνη, αποτελεί κοινωνική προσφορά, είναι δώρο ζωής.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button