ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊος: Γιατί η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, τα δύο νέα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση

Φορείς του κορονοϊού για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι τα παιδιά, παρότι τα ίδια παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία. Ποια είναι τα επόμενα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία.

Η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας.


Σύμφωνα με το News4Health.gr και την δημοσιογράφο Βασιλική Αγγουρίδη η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα.

Οι ειδικοί της επιτροπής δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Εν τω μεταξύ, επόμενη φάση στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, στην οποία περνάμε όπως όλα δείχνουν άμεσα, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζουμε στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει, λοιπόν, εντατικότερη ενίσχυση των ΜΕΘ, των νοσοκομείων αναφοράς και όλων των νοσοκομείων, του ελέγχου, αλλά και της θεραπείας με περισσότερα δεδομένα, πιθανώς και κλινικές μελέτες θεραπείες, όπου θα εξετάζονται διάφορα δοσολογικά σχήματα. Αυτή η μετάβαση ίσως πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, υπάρχει και θεραπευτικός αλγόριθμος για τα βαριά περιστατικά, ο οποίος αναμένεται να λάβει και επίσημη έγκριση.

Ειδικότερα, για τις ΜΕΘ υπάρχει ένα πλάνο που προβλέπει τη συνολική αξιοποίηση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία αναφοράς. Μια μονάδα για παράδειγμα σταδιακά θα αδειάζει από τους τακτικούς ασθενείς και στις κλίνες θα νοσηλεύονται κρούσματα του κορονοϊού. Όταν γεμίσουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο τομέα, θα αξιοποιούνται κρεβάτια των ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, αλλά για περιστατικά που δεν αφορούν τον κορονοϊό. Εκτιμάται, δε, ότι μπορεί να φθάσουμε τις 100-120 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊο, στο μοντέλο της γρίπης.

dikaiologitika.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button