Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων σε Ευρυτανία και Φωκίδα

Οι γειτονικοί νομοί από «λευκοί» νομοί πλέον... «βράζουν»

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν εύγλωττα την αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων σε Ευρυτανία και Φωκίδα, που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στην αναλογία κρουσμάτων ανά πληθυσμό.

Ραγδαία είναι, το τελευταίο διάστημα, η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Ευρυτανία -και κυρίως το Καρπενήσι. Νέα κρούσματα εντοπίζονται και καταγράφονται καθημερινά από τις αρμόδιες τοπικές αρχές· το «στοίχημα» είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά, μέσω της αποτελεσματικής ιχνηλάτησης των επαφών των νοσούντων.


Ίσως, σε κάποιους, τα λίγες δεκάδες κρούσματα που έχει καταχωρίσει μέχρι σήμερα ο ΕΟΔΥ στην Ευρυτανία μοιάζουν λίγα, ωστόσο εάν γίνει αναγωγή με πληθυσμιακά δεδομένα, η εικόνα αλλάζει. Τα 14 κρούσματα που «χρεώθηκαν» στον νομό στην ενημέρωση της Τρίτης, επιδείνωσαν τη θέση του στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Από τις 2 έως τις 10 Νοεμβρίου, η Ευρυτανία μετρά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά 26 κρούσματα. Το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων ανεβάζει τον αριθμό των νοσούντων αρκετά παραπάνω (κοντά στα 40, πλέον)· θα ενσωματωθούν στα επίσημα κρούσματα σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό σε όλη τη χώρα, καθώς ο φόρτος εργασίας είναι τέτοιος που η εξέταση των μοριακών δειγμάτων καθυστερεί, με αποτέλεσμα μία στρεβλή εικόνα.

Η Ευρυτανία, των μηδενικών κρουσμάτων επί… 9 μήνες (όσα είχαν χρεωθεί δεν αφορούσαν μόνιμους κατοίκους), ξαφνικά βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού και από «πράσινη» έγινε «κόκκινη». Η ποσοστιαία αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ξεπερνά το… 660% και πλέον, στην αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, βρισκόμαστε στην 22η θέση, σε σύνολο 69 περιφερειακών ενοτήτων (πληθυσμός Ευρυτανίας: 20.081)

Η Ευρυτανία έχει (στις 10/11) 115 κρούσματα/100.000 πληθυσμού, την ώρα που η Αττική βρίσκεται μια θέση πιο κάτω, με 96 κρούσματα/100.000 πληθυσμού. Μάλιστα, η αναλογία κρουσμάτων/κατοίκων θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα προστίθενται στο σύστημα του ΕΟΔΥ τα νέα, επιβεβαιωμένα θετικά τεστ. Πολύ ψηλά βρίσκονται νομοί της Μακεδονίας, η Δράμα (616 κρούσματα/100χιλ.), η Θεσσαλονίκη (403), η Πέλλα (341) κ.ο.κ.

Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Άμφισσα και Φωκίδα – Πότε άλλαξε δραματικά η εικόνα

Πριν από ένα μήνα η Φωκίδα ήταν η ασφαλέστερη περιοχή στην Ελλάδα για τον κορονοϊό με μόλις πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα που αντιστοιχούσαν σε πλήρως ελεγχόμενες επαφές.

Μετά την 28η Οκτωβρίου όμως η εικόνα άλλαξε δραματικά, σύμφωνα με το Newsbeast.

Από την ημέρα που ένας 56χρονος παρουσιάστηκε με συμπτώματα στο Νοσοκομείο της Άμφισσας πριν την 28η Οκτωβρίου, μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, κατεγράφησαν άλλα 69 περιστατικά, τα οποία και παραμένουν ενεργά αυτή τη στιγμή.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις από ασθενείς που διαγνώστηκαν στο γειτονικό Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας και σε περιστατικό σε αστυνομικό που καταγράφηκε από λάθος στη Φθιώτιδα.

Οι νεαροί και η Άμφισσα

Παρακολουθώντας την έξαρση αυτή των κρουσμάτων, πολύ εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στην Άμφισσα (και τα υπόλοιπα στην Ιτέα), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 27 έτη.

Τα τελευταία 14 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου από τον ΕΟΔΥ, αντιστοιχούν σε 12 άτομα από την Άμφισσα και 2 από την Ιτέα, ενώ με εξαίρεση μια 45χρονη Ρωσίδα, όλοι οι άλλοι είναι Έλληνες πολίτες.

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στο θέμα ηλικίας, ο μέσος όρος των τελευταίων κρουσμάτων ήταν τα 32 έτη, με το ηλικιακό εύρος να είναι μεταξύ 16 και 73 ετών. Τα περιστατικά όμως με ηλικιωμένα άτομα είναι λίγα και απλά αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος που εντοπίζεται πραγματικά στις ηλικίες μεταξύ 18 και 25 ετών.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει η ιστοσελίδα, ότι πριν ο πρωθυπουργός θέσει όλη την Ελλάδα σε καραντίνα, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των μαγαζιών εστίασης, καφέ, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, στη Κοινότητα Άμφισσας του Δήμου Δελφών, εντοπίζοντας το πρόβλημα στις νεαρές ηλικίες που συναθροιζόντουσαν σε ανάλογα στέκια.

Αντίθετα δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για μαζικά κρούσματα σε μεγάλες εταιρίες που αγγίζουν και τη Φθιώτιδα. Η κατάσταση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ελεγχόμενη και εντός των στατιστικών ορίων που θέτει η διασπορά που παρατηρείται στην περιοχή.

Τέλος, δεν διαγνώσθηκαν νέες λοιμώξεις στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Με την αρωγή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που χορήγησε ενισχυτικό υγειονομικό προσωπικό, χθες Τρίτη διενεργήθηκαν πάνω από 80 τεστ, ενώ συνεχίζονται και σήμερα. Τα τεστ που έχουν χορηγηθεί είναι 150, ενώ νέα σειρά ελέγχων θα γίνει την προσεχή εβδομάδα σε υπηρεσίες της Άμφισσας.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button