ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Επιχείρηση «βγαίνουμε από το σπίτι»

Η επιχείρηση «βγαίνουμε από το σπίτι» – σε αντίθεση με την έως τώρα επιχείρηση «μένουμε σπίτι» – που στήνει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από την 4η Μαΐου με το σταδιακό άνοιγμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αλλά με καθημερινό έλεγχο για την αποφυγή οπισθοδρόμησης, είναι κάτι στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει τεράστια σημασία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σβήνουν και γράφουν συνεχώς, αυτά τα οποία ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναφέρει στο διάγγελμά του αύριο, Τρίτη, και που εξειδικεύουν πέντε υπουργοί, ο καθένας στον τομέα του, για τα μέτρα που θα ισχύσουν σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Ασφαλώς δεν πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά για μετάβαση σε μια νέα περίοδο, η οποία σε τίποτα δεν θα θυμίζει την εποχή προ κορωνοϊού, όπως την γνωρίζαμε τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Σχέδιο με ορίζοντα 45 ημέρες

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και την επιστημονική κοινότητα, έχει ορίζοντα 45 ημερών.

Και αυτό γιατί ανάμεσα σε κάθε βήμα χαλάρωσης θα μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών μέχρι να ελέγχεται επιδημιολογικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και επιστροφή σε καραντίνα. Αν υπάρξει μια αρνητική εξέλιξη από το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, τότε θα προβλέπεται επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, ο δρόμος από την 4 Μαΐου και μετά είναι ένας δύσκολος δρόμος, στρωμένος με εμπόδια. Δυσκολίες, που έχουν να κάνουν με δύο τεράστια ζητήματα: Το πρώτο είναι το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και το δεύτερο τι θα γίνει με τα Μέσα Μεταφοράς. Και για τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται στο τραπέζι διάφορα σενάρια, τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση.

Η δύσκολη σχολική εξίσωση για τα σχολεία

Το δύσκολο παζλ του ανοίγματος των σχολείων είναι δυσεπίλυτο επειδή οι λοιμωξιολόγοι διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, με ημερομηνία πρώτου κουδουνιού για την Γ’ Λυκείου την 11η Μαϊου. Οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια προβλέπεται να ανοίξουν, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, σε μία ή δύο εβδομάδες από την 11η Μαϊου, ενώ για τις τάξεις του Δημοτικού, αν ανοίξουν, θα είναι μια εβδομάδα μετά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση για παράταση του σχολικού έτους μέχρι τέλος Ιουνίου θεωρείται ειλημμένη.

Στα δύο το ωράριο εργαζομένων

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση στη διαδικασία σταδιακής επαναφοράς αποτελεί και το θέμα λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ προβλέπεται η επαναφορά των πρώην ελεγκτών με ένα επιμίσθιο, ενώ σε ό,τι αφορά στο Μετρό οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών θα ελέγχονται. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο υποδομών είναι να διπλασιάσει τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς τις ώρες αιχμής δηλ. το πρωί μεταξύ 6:00 και 8:30 και το βράδυ γύρω στις 20:00.

Επίσης, ενδέχεται να σπάσει το ωράριο των εργαζομένων σε διαφορετικές ώρες με τους μισούς εργαζόμενους να ξεκινούν τη δουλειά στις 8:00 το πρωί και οι υπόλοιποι δύο ώρες αργότερα.

Επίσης, παράλληλα με τα μέτρα που θα ληφθούν, θα προβλέπονται και αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων που θα ανοίξουν την πρώτη εβδομάδα.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα μπαρ, τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης αφορούν τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και προβλέπεται να ανοίξουν σταδιακά. Στην περίπτωση αυτή αναζητείται η χρυσή τομή με την οποία θα εξασφαλίζεται αφ’ ενός η τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους πελάτες και αφ’ ετέρου ένας ικανοποιητικός τζίρος ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα αυτά να κρατηθούν ζωντανά και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τρίτη

Έτσι, στο διάγγελμά του αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει έναν οδικό χάρτη 45 ημερών με μέτρα για την «επόμενη ημέρα», που θα αφορούν κυρίως στο πώς θα «ξεκλειδώνουν» σταδιακά ανά 15νθήμερο τομείς της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα θα ευχαριστήσει τους πολίτες που επέδειξαν τεράστια ατομική ευθύνη και με την πειθαρχία τους έκαναν υπόδειγμα τη χώρα σε όλο τον κόσμο.

Θα επαναλάβει, τέλος, πόσο σημαντική είναι η ορθή εφαρμογή των μέτρων επαναφοράς στην κανονικότητα καθώς και η αυστηρή τήρηση όλων των οδηγιών υγειονομικής προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί.

Πηγή
cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button