ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Στις 27 Δεκεμβρίου εμβολιάζονται Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου

Ολο το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας - Πότε θα εμβολιαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τα εμβόλια του κορονοϊού φτάνουν στη χώρα μας και οι πρώτοι εμβολιασμοί, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, θα γίνουν στις 27 Δεκεμβρίου. Με δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε γνωστό πως την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, θα μεταβεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προκειμένου να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Στο μήνυμά της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρεται στη σημασία του εμβολιασμού έπειτα από επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «σήμερα κάνουμε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να επιστρέψουμε, δίχως δεσμεύσεις και αναστολές, στις ζωές μας, να απελευθερωθούμε από την πολύμηνη ομηρεία του ιού».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει επίσης ότι «ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, είναι μια πράξη προστασίας του εαυτού μας και του άλλου, της προσωπικής και της δημόσιας υγείας, του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου. Η ανοσία της κοινότητας εγγυάται την υγεία και τη ζωή όλων μας».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαριστεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή της να τονίσουν από κοινού τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα και καταλήγει τονίζοντας ότι «παρά τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, η ενότητα και η ομοψυχία είναι η πιο μεγάλη δύναμη των Ελλήνων».

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, οι πολιτικοί αρχηγοί – πλην του κ. Βελόπουλου και της Φώφης Γεννηματά – θα εμβολιαστούν μετά τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τους δύο πρώτους Έλληνες που θα κάνουν το εμβόλιο, έναν ηλικιωμένο και μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όλα δείχνουν πως η Φώφη Γεννηματά θα εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου, καθώς είναι κρυωμένη, αλλά η ημερομηνία του εμβολιασμού της δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη.

Ολόκληρη η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για τη χώρα μας και όλο τον πλανήτη. Μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου με τεράστιο κόστος. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και χάνονται καθημερινά. Οι περιορισμοί στις ελευθερίες και τον τρόπο ζωής μας είναι ασφυκτικοί. Η οικονομία και, ιδίως, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, φθάνουν στα όρια της αντοχής τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η οικειότητα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πέρασαν από τη θέρμη και την εγγύτητα, που χαρακτηρίζει τον λαό μας, στον φόβο και την απόσταση.

Το εμβόλιο που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας συνιστά ιστορικό επίτευγμα του ανθρώπινου νου. Είναι ο πολύτιμος καρπός της συστράτευσης των επιστημόνων από κάθε γωνιά του κόσμου κατά ενός αόρατου και ύπουλου εχθρού που δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις. Σήμερα κάνουμε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να επιστρέψουμε, δίχως δεσμεύσεις και αναστολές, στις ζωές μας, να απελευθερωθούμε από την πολύμηνη ομηρεία του ιού. Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, είναι μια πράξη προστασίας του εαυτού μας και του άλλου, της προσωπικής και της δημόσιας υγείας, του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου. Η ανοσία της κοινότητας εγγυάται την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου να τονίσουμε από κοινού τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, η ενότητα και η ομοψυχία είναι η πιο μεγάλη δύναμη των Ελλήνων».

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στη χώρα μας

Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία», μετά και το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech ανακοίνωσε ο ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στις 26 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χώρα μας θα παραλάβει την πρώτη, μικρή, παρτίδα εμβολίων, των 9.750 δόσεων. Στις 27 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο και Ασκληπιείο Βούλας).

«Την επόμενη ημέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή στα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό τους στις 29 Δεκεμβρίου», συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Έως τις 30 Δεκεμβρίου, η χώρα μας θα παραλάβει – εκτός απροόπτου – την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων, 83.850 δόσεων. «Οι παραδόσεις που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουάριου», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στις δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech. «Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μία εταιρεία 1.265.550 δόσεις», συμπλήρωσε.

Σε αυτές τις δόσεις, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να προστεθούν από τον Ιανουάριο – από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση – και εκείνες των εμβολίων των εταιρειών Moderna και AstraZeneca. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι άνθρωποι στους οίκους ευγηρίας, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, αναμένεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στα ραντεβού, σημείωσε ότι θα γίνει αναλυτική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες, ενώ πρόσθεσε ότι από αύριο θα είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, από την οποία θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες οι πολίτες. «Είναι μία πρωτοφανής επιχείρηση, με αρκετές σημαντικές δυσκολίες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι στην πορεία θα προκύψουν δυσκολίες και θέματα. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα υπάρχει άμεση ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια και ότι με αποτελεσματικότητα θα τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τα εμβόλια, όταν έρθουν στην Ελλάδα, θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Η κυβέρνηση εξασφάλισε 5 τέτοιους χώρους και τους έχει εφοδιάσει με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης που απαιτούνται, συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι οι εταιρείες που θα κάνουν τη διανομή- από τις αποθήκες προς στα εμβολιαστικά κέντρα- είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες.

Τον συντονισμό της αποθήκευσης και διανομής αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές και στα ακριτικά νησιά. Για τη φύλαξη των εμβολίων, στις αποθήκες, τη διανομή και τα εμβολιαστικά κέντρα, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα όπως το ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους:

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα έρχεται η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων των εμβολίων
Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας.
Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στα εξής νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Νοσοκομείο Πάτρας
Στις 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παραπάνω νοσοκομεία.
Ως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει 83.850 δόσεις του εμβολίου.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις ως τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Ελλάδα θα παραλάβει ως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο οι δόσεις από τις Moderna και AstraZeneca όταν και αν εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θα εμβολιαστούν πρώτοι. Θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με προτεραιότητα αυτούς σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρόνιων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα. Ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει αργότερα τα εμβόλια, εντός του 2021.

Πώς θα χωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έδωσε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, μαζί με τους υγειονομικούς, θα λάβουν προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι, ξεκινώντας από αυτούς που φιλοξενούνται σε δομές. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ό.κ.

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο

Σε λειτουργία αναμένεται να μπει άμεσα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr μέσω της οποία θα μπορεί να κλείσει κανείς ραντεβού για το εμβόλιο. Το ραντεβού θα κλείνεται είτε με αυτόν τον τρόπο, είναι από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία). Από την πλατφόρμα οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται όλα όσα έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό. Για τον γενικό πληθυσμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για το ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS μέσω του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης. Με το μήνυμα αυτό θα ενημερώνονται για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν. Οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού και στη συνέχεια να παρουσιαστούν για τον εμβολιασμό. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, το ραντεβού δεν εξυπηρετεί κάποιον, θα πρέπει να ζητήσει νέο, είτε μπαίνοντας ο ίδιος στην σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε απευθυνόμενος σε ΚΕΠ ή το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Πώς θα γίνεται η αποθήκευση και η διανομή

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Ελευθερία» τίθεται σε λειτουργία με την άφιξη των εμβολίων στην χώρα. Αυτά, θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους καθώς η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί τα ψυγεία στα οποία θα φυλάσσονται. Η τοποθεσία των ψυγείων παραμένει μυστική, με το υπουργείο Αμυνας να είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση και την Πολιτική Προστασία για την φύλαξή του. Το εμβόλιο θα είναι αποθηκευμένους σε πέντε ειδικούς χώρους.

Πόσα θα πληρώσει για κάθε δόση του εμβολίου η Ευρώπη

Σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. το οποίο αποκάλυψε το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Συνολικά η ΕΕ θα προμηθευτεί 300 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει τονίσει πως θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button