ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Έως και 1.500 πρόωρες αποφυλακίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Σχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών σε περίπτωση εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση έως και 1.500 κρατουμένων, που εκτίουν μικρές ποινές για οικονομικής φύσης εγκλήματα καθώς και όσων έχουν υπόλοιπο ποινής έως 12 μήνες, πλην εξαιρέσεων.

Το σχέδιο έχει τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Σήμερα, οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 11.500, ενώ οι φυλακές μπορούν να «φιλοξενήσουν» έως 10.055 κρατουμένους. Με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν δημιουργηθεί σε κάθε φυλακή χώροι απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων, ενώ έχει δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα στις φυλακές Κορυδαλλού για τη φιλοξενία έως 120 κρατουμένων που θα νοσήσουν από τον ιό. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, με πρωτοβουλία της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου καταρτίστηκε σχέδιο για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης που προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση έως και 1.500 κρατουμένων.

Αφορά τους λεγόμενους «ελαφροποινίτες», κρατούμενους στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης (για κακουργήματα) μέχρι πέντε χρόνια και έχουν εκτίσει το ένα εικοστό της ποινής τους, ενώ για τους άνω των 65 ετών, η πρόβλεψη είναι να έχουν συμπληρώσει το ένα τριακοστό της ποινής τους.

Η παραπάνω ρύθμιση αφορά κατάδικους για οικονομικής φύσης αδικήματα όπως κλοπές, διαρρήξεις, απάτες, φορολογικά αδικήματα κ.ά. Προβλέπεται ακόμα η πρόωρη αποφυλάκιση όσων έχουν υπόλοιπο ποινής έως 12 μήνες, εκτός απ’ όσους έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, ανθρωποκτονίες, βιασμούς και άλλα εγκλήματα χαρακτηρισμένα «ειδεχθή». Σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν το σχέδιο τεθεί σε ισχύ θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση έως 1.500 κρατουμένων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button