ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς Ολλανδία

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε εμμέσως τους φόβους για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων από την άφιξη Ελλήνων του εξωτερικού, ανακοινώνοντας ότι τίθεται σε ισχύ από αύριο στις 3 το πρωί μέχρι τις 15 Απριλίου στις 3 το πρωί η διακοπή αεροπορικών συνδέσεων με την Ολλανδία.

Σε διακοπή πτήσεων και από και προς τη Γερμανία προχωρά η κυβέρνηση (εκτός της Αθήνας), με εξαίρεση σε πτήσεις για κρατικούς, στρατιωτικούς και υγειονομικούς λόγους.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 28/03/2020

«Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό. Αυτό θα ήταν ολέθριο για την πατρίδα» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι δεν θα επιστρέψουν Έλληνες του Εξωτερικού «αν δεν έχουν κάποιο σοβαρό λόγο».

«Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι 2.850 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επιστροφής από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά αυτό θα καταστεί εφικτό για όσους εντάσσονται στις εξής κατηγορίες, προσδιόρισε ο κ. Χαρδαλιάς. Δηλαδή:

1. Άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας ή εγκύους, με βάση απόδειξη συνταγογράφησης ή ιατρικό έγγραφο

2. Όσους δεν έχουν που να διαμείνουν λόγω λήξης σύμβασης

3. Όσους έχουν εγκλωβιστεί από πτήσεις transit στα αεροδρόμια.

Ήδη, χθες κατέφθασαν από το αεροδρόμιο του Χίθροου 30 Έλληνες που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητα φροντίδα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να «κλείσει την αερογέφυρα» μέ την Ολλανδία μέχρι τις 15 Απριλίου λόγω των χιλιάδων κρουσμάτων κορωνοιού που έχουν εκδηλωθεί εκεί αλλά και για να ελέγξει τις επιστροφές πολιτών από Βρετανία με ενδιάμεση στάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα πολίτες από την Ολλανδία μπορούσαν να φτάσουν με απευθείας πτήσεις ακόμα και σε αεροδρόμια της ελληνικής επαρχίας. Σε ότι αφορά τις πτήσεις από την Γερμανία αποφασίσθηκε να παραμείνουν ενεργές καθώς στην Αθήνα πορούν να ανταποκριθούν άμεσα οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

ΝΟΤΑΜS για αναστολή πτήσεων έως τις 15 Απριλίου 2020 από και προς Ολλανδία και Γερμανία. Επιτρέπονται μόνο οι αφίξεις από Γερμανία για το Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με την 5η κατά σειρά ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοινώνεται η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την Ολλανδία και την Γερμανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα.

Συγκεκριμένα από την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 και ώρα 06:00 το πρωί, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών. Ειδικά όσον αφορά την Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Λουκέτο στις λαϊκές

Αυστηρότατες συστάσεις, επίσης, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Επικαλούμενος τις προδιαγραφές ασφαλείας του υπουργείου Ανάπτυξης, «σήμερα η κατάσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε» τόνισε ο ίδιος και προειδοποίησε ότι αν από τη Δευτέρα υπάρξει σχετική αναφορά στο υπουργείο ή τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τότε η λαϊκή αυτή αγορά θα κλείνει οριστικά.

Ειδική μνεία έγινε από πλευράς του κ. Χαρδαλιά και για το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, όπου έχουν ήδη μεταβεί ιατροί (Καρδιολόγος, Επιμελητής Α και Β κά.), 19 αγροτικοί γιατροί , 7 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, αλλά και υγειονομικό υλικό, όπως 5000 μάσκες και 1.000 γάντια, για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. Στην κατεύθυνση αυτή, 5μελες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνει αύριο στην περιοχή, με επικεφαλής τον Ευριπίδη Μακρυγιάννη.

Αυτοψία στη Βόρεια Ελλάδα

Τέλος, στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν ρεθεί σε καραντίνα θα μεταβεί αύριο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, όποιος θα συναντήσει το δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στις 9 στην Νεάπολη Κοζάνης και στη μία το μεσημέρι τον δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στη Σμίνθη για το ζήτημα της περιοχής του Εχίνου. Παράλληλα, εξακολουθούν οι έλεγχοι όσων έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω άφιξης από το εξωτερικό υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ένα θετικό ασθενή στον ιό στην ομάδα Ελλήνων που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και έναν στη αποστολή που έχει τεθεί σε καραντίνα από τους επαναπατρισθέντες από την Ισπανία.

Πηγή
protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button