ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Αγωνία για την αντοχή του ΕΣΥ – Ελπίδα για άρση του lockdown προς τα Χριστούγεννα

Με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού να βρίσκεται στην κορύφωσή του, η αγωνία κορυφώνεται για την αντοχή του ΕΣΥ.

Παρότι τα κρούσματα χτες σημείωσαν μια σχετική μείωση (2.581), είχαμε ρεκόρ διασωληνωμένων (519) και θανάτων (72). Ακόμα και αν συνεχιστεί η τάση της μείωσης των κρουσμάτων, κάτι που λογικά θα συμβεί λόγω lockdown, δεν θα δούμε αμέσως βελτίωση στους δείκτες των διασωληνωμένων και των θανάτων. Κι αυτό γιατί στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων αποτυπώνεται το σημείο στο οποίο βρισκόταν η εξάπλωση της πανδημίας τις προηγούμενες ημέρες -περίπου πριν δύο εβδομάδες. Κατά συνέπεια, οι αυτοί οι δείκτες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Το ερώτημα είναι πια αν και πόσο θα αντέξει το ΕΣΥ απέναντι στη συνεχιζόμενη εκθετική αύξηση νοσηλευόμενων για κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό της πίεσης ότι μέσα σε μια βδομάδα οι διασωληνωμένοι πέρασαν από τους 336 στους 519 (+65%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%). Χτες υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη μόλις 8 ΜΕΘ COVID κενές. Μπροστά στην εξάντληση των εφεδρειών του ΕΣΥ, η κυβέρνηση επίταξε από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη 200 κλίνες για COVID.

Πότε θα ανοίξουμε;

Είναι ξεκάθαρο ότι το lockdown θα συνεχιστεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Η ελπίδα είναι η πτώση των κρουσμάτων να οδηγήσει σε κάποια χαλάρωση των μέτρων ώστε να κάνουμε Χριστούγεννα με σχετικά φυσιολογικό τρόπο. Μην ξεχνάμε τις βαρύτατες ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες από ένα τόσο σκληρό μέτρο όπως το lockdown.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού μιλώντας στο Open, φάνηκε επιφυλακτική. Συγκεκριμένα, είπε:

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε πού πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out.»

Από τη μεριά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ρ/σ Θέμα, ανέφερε:

«Εφόσον υπάρξει συνέχιση του φαινομένου δεν θα μπορέσουμε να έχουμε καθολική άρση των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου, η ελπίδα μας ήταν ότι θα είχε φανεί το αποτύπωμα των μέτρων καθολικής απαγόρευσης αρκετά νωρίτερα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την κοινωνία και την αγορά. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο μεγάλη ανάλυση των επίκαιρων δεδομένων, φαίνεται όμως ότι λιανεμπόριο και εστίαση πηγαίνουν για κάπως αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.»

Έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button