Γεγονότα

Κοροϊδία ΥΠΟΙΚ με το χαράτσι σε χιλιάδες φορολογούμενους

koi-xaratsiΟι φορολογούμενοι- ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν πριν λίγες μέρες επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία καλούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012.

Όμως οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους- ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν την επιστολή πίστευαν ότι το είχαν πληρώσει με αποτέλεσμα να φωνάζουν για διπλοπληρωμή του φόρου.

Ωστόσο, η καθυστέρηση πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από χιλιάδες φορολογούμενους, ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε για μία ακόμη φορά μπάχαλο.

Το ποσό που τους καλεί να πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών αφορά σε εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ. Η ΔΕΗ όπως, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών είχε ενημερώσει το κοινό με σχετικό Δελτίο Τύπου (στις 31.5.2013) ότι θα πραγματοποιούσε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ στις 22.6.2013 και θα απέστειλε τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Αρκετοί υπόχρεοι πλήρωσαν τον λογαριασμό και κατ’ επέκταση το ΕΕΤΗΔΕ μερικές μέρες μετά την 22α Ιουνίου. Δηλαδή η ΔΕΗ είχε ήδη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία με όσους δεν είχαν πληρώσει το τέλος ακινήτων μέχρι και 21 Ιουνίου 2013.

Ωστόσο, στον επόμενο λογαριασμό (μετά τις 21.6.13), εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ, μια διακριτή γραμμή με τίτλο “Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ” και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο. Το ποσό αυτό όμως θα έπρεπε να το εισπράξουν από τα ταμεία της ΔΕΗ πριν την έκδοση του νέου λογαριασμού. Για όσους δεν πήγαν να εισπράξουν το ποσό η ΔΕΗ αποφάσισε να το συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυστυχώς όπως προκύπτει κάποιοι φορολογούμενοι δεν το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα όταν έλαβαν την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών να θεωρούν ότι πρόκειται για διπλοπληρωμή.

Η ΔΕΗ, θεώρησε ότι όσοι δεν πήγαν να πάρουν την επιστροφή, την αφήνουν για συμψηφισμό με τους επόμενους λογαριασμούς. Δηλαδή το ποσό για την πληρωμή του χαρατσιού χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Η κοροϊδία όμως δεν έχει τέλος. Χθες το βράδυ εξεδόθη ανακοίνωση από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη στην οποία αναφέρεται ότι στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου είναι περισσότεροι του ενός μπορούν να μεταβούν στη ΔΟΥ και να ζητήσουν διαχωρισμό Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου.

Δηλαδή έπρεπε να περάσουν 18 μήνες σχεδόν από την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ για να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο να κάνει διαχωρισμό των συνδικαιούχων και να επιμερίσει τα ποσά.

Μέχρι τώρα διάλεγε τυχαία έναν εκ των συνδικαιούχων και του χρέωνε όλο το ποσό!

Η διαδικασία αυτή διαχωρισμού της οφειλής δεν είναι τόσο εύκολη. Θα πρέπει ο εις εκ των συνδικαιούχων που έχει γίνει ο καταλογισμός του φόρου να μεταβεί στην εφορία, να προσκομίσει αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο ΑΦΜ, καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό ΕΕΤΗΔΕ που να μην μπορεί να βεβαιωθεί. Δηλαδή ο συνδικαιούχος θα κάνει τη δουλειά των εφοριακών.

Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ 2012 είναι όσοι έχουν ακίνητα που ηλεκτροδοτούντο την 31/3/2012. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείτο την ημερομηνία αυτή και βεβαιώθηκε ποσό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΔΟΥ.
Οσοι φορολογούμενοι θέλουν να ενημερωθούν για τον αριθμό παροχής για τον οποίο έχει βεβαιωθεί ΕΕΤΗΔΕ μπορούν να το κάνουν στην ιστοσελίδα HYPERLINK“http://link.minfin.gr/eidop” http://link.minfin.gr/

http://www.matrix24.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button