Αυτοδιοίκηση

Κόντρες στο Μεσολόγγι για την Αναπτυξιακή του Δήμου

po-dimotiko-mesologgi2Πλυντήριο” και εκλογικά “γραμμάτια” με Δημοτικό χρήμα  στην “αμαρτωλή” ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ του Δήμου“, είναι ο τίτλος της κοινής ανακοίνωσης τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μεσολογγίου (με επικεφαλής τους κ. Μουρκούση, Κατσούλη, Παπαδόπουλο και Τέγα, αναφορικά με την προσπάθεια της πλειοψηφίας να επαναλειτουργήσει η Αναπτυξιακή του Δήμου.

Μια προσπάθεια που δεν τελεσφόρησε μετά από ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου. Οι αρχηγοί των τεσσάρων παρατάξεων  αναφερονται στο  παρελθόν της Αναπτυξιακής, για την οποία έγινε διαχειριστικός έλεγχος με αποκαλυπτικά αποτελέσματα, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της δημοτικής περιόδου του κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου, που από την πλευρά του, σήμερα Παρασκευή, έσπευσε να απαντήσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των τεσσάρων:

Με ισοψηφία (11 υπέρ, 9 κατά, 2 παρών) στη συνεδρίαση της 4/7/17, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε άδοξα η προσπάθεια της δημοτικής πλειοψηφίας και μάλιστα με τη μορφή του «κατεπείγοντος», να επαναλειτουργήσει τη χρεωκοπημένη και σε 7χρονη παύση «αμαρτωλή» Αναπτυξιακή του δήμου.

Πρόκειται για μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 90 χιλ. €, το οποίο «αναζητείται» και αποκλειστικό μέτοχο το δήμο. Λειτούργησε από το 2007 έως το 2010 (επί Δημαρχίας Αναγνωστόπουλου), συσσωρεύοντας ζημιές άνω των 150 χιλ. €. Με δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Κατσούλη (2011 και 2012), ζητήθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος από Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών επειδή δεν παραδόθηκε το αρχείο της. Όπως και έγινε το 2014 με το παρακάτω αποτέλεσμα, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 13/7/2016 και ήδη ορίστηκε δικάσιμος (εξ ου και το κατεπείγον του θέματος), ενώ κοινοποιήθηκε και στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς καταλογισμό.
Συγκεκριμένα στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται: ««Δεν μπορούμε να προβούμε στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου όπως εντελλόμεθα, διότι δεν μας παραδόθηκε το φυσικό αρχείο της εν λόγω εταιρείας…τα παραστατικά εσόδων και εξόδων (τιμολόγια), το ισοζύγιο Αναλυτικών και Καθολικών και άλλα πολλά στοιχεία….και όλο εν γένει το φυσικό αρχείο με τις κάθε είδους συμβάσεις, όπως προγραμματικές, προμηθειών, παροχής υπηρεσιών κλπ…». Ακόμη αναφέρουν, πως « αν και η επιχείρηση λειτουργούσε και το έτος 2010, δεν βρέθηκε Ισολογισμός και Αποτελέσματα χρήσης».
Παρ’ όλα αυτά η δημοτική πλειοψηφία αποφάσισε πριν από μερικούς μήνες να επαναλειτουργήσει αυτή την εταιρεία. Ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές με ποσό ύψους περίπου 5000 € τον έλεγχο της. Ζητήσαμε την έκθεση τους, η οποία δεν επιδόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ όλο που στην ιδιαιτέρως πρόχειρη Μελέτη Βιωσιμότητας που μας παρουσίασαν και πληρώθηκε με επιπλέον 5000 € περίπου, αναφέρεται:
«10.1 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ. Πρέπει να αναφερθεί ότι βάση ελέγχου που διενεργηθεί από ορκωτούς λογιστές για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη χρήση 2010 μέχρι και σήμερα, διαπιστώνεται η εκτίμηση ότι κάποιες υποχρεώσεις ενδεχομένως να έχουν εξοφληθεί ταχτοποιηθεί. Αναφέρεται προφορικά επίσης ότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις προς προμηθευτές και λοιπούς τρίτους…».
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος λογιστής για να αντιληφθεί ότι ακόμη και οι εταιρείες που πληρώθηκαν για να βγάλουν την εταιρεία «καθαρή και βιώσιμη», μιλούν με «αν» και «ενδεχομένως» ώστε να είναι καλυμμένες, ενώ αναφέρονται στις χρήσεις μετά το 2010 που η εταιρεία δεν λειτούργησε και ενώ οι ζημιές έγιναν την περίοδο 2008 -2010.
Απαιτήσαμε να προσέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο η εταιρεία που έκανε τη Μελέτη Βιωσιμότητας, καθώς και εκείνη των Ορκωτών λογιστών. Επίσης να κατατεθούν ο ισολογισμός και τα Αποτελέσματα Χρήσης του 2010, καθώς και όλα τα στοιχεία που αναζητήθηκαν και δεν ανεβρέθηκαν στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν κατατέθηκε το παραμικρό, ενώ ακόμη και ο εισηγητής της πλειοψηφίας δήλωσε «πως κατανοεί τις θέσεις και τις αντιρρήσεις μας, αλλά…».
Το «αλλά» της ισχνής πλέον δημοτικής πλειοψηφίας, μεταφράζεται σε εισροή νέου δημοτικού χρήματος στην εταιρεία, αρχικά της τάξης των 50 χιλ. € μόνο για φέτος – σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας – για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα ο δήμος είναι μέτοχος σε δυο πιστοποιημένες και έμπειρες αναπτυξιακές εταιρείες που λειτουργούν στο Νομό μας και είναι πασιφανές πως δεν έχει ανάγκη μια ακόμη και μάλιστα με μεγάλες οφειλές, χωρίς προσωπικό, και τεχνογνωσία, «αμαρτωλή» και υπό δικαστική διερεύνηση.
Είναι ολοφάνερο πως ο κ. Καραπάνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξακολουθούν να στηρίζουν τις επιλογές του, βρήκαν νέο «πλυντήριο» διοχέτευσης του δημοτικού χρήματος για τα «δικά μας παιδιά». Μόνο που η χθεσινή θετική ψήφος τους, τους επισημάναμε πως δεν είναι άνευ προσωπικού κόστους. Εκτός των άλλων ευθυνών τους, πλέον τους βαραίνουν και ποινικές ευθύνες.
Ταυτόχρονα παρέχουν «άφεση αμαρτιών» στους διοικούντες την εταιρεία την περίοδο 2007 – 2010, αφού η έγκριση των ισολογισμών προϋποθέτει την «απαλλαγή τους από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τα πεπραγμένα των χρήσεων τους». Φυσικά πρόκειται για «γραμμάτιο» που εξοφλείται και αφορά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, καθώς και για αντιπαροχή που σχετίζεται με τις επόμενες.
Όσοι θεωρούν πως το όλο ζήτημα έκλεισε χθες, κάνουν λάθος. Μόλις τώρα άνοιξε…
Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

Κατσούλης Παναγιώτης

Μουρκούσης Νίκος

Παπαδόπουλος Παναγιώτης

Τέγας Ιωάννης”

 

Η απάντηση του Γιάννη Αναγνωστόπουλου

“«Κύριε Κατσούλη , ξεκαβαλικέψτε !»

 

       Κύριε Κατσούλη

Αντί να ψάχνετε για δήθεν «αμαρτίες» των προκατόχων σας, κοιτάξτε προς το  παρόν να ξεμπερδέψτε με τη δικαιοσύνη τις δικές σας «αμαρτίες»,   αφήστε τη δικαιοσύνη αποφανθεί και τα  ξανασυζητάμε.

Κατά τον γενόμενο έλεγχο από τους Οικονομικούς Ελεγκτές , ουδέποτε κλήθηκα ούτε έμαθα ποια περίοδο βρισκόταν για έλεγχο στο Μεσολόγγι.

Την «αμαρτωλή», όπως λέτε «Αναπτυξιακή», δεν την καταργήσατε, αντίθετα, στη θητεία σας, ορίσατε και διοικητικό συμβούλιο, που ποτέ δε φροντίσατε να λειτουργήσει, γιατί, μάλλον, είσαστε απασχολημένος τρία χρόνια,  με την υποδοχή του καραβιού που θα φέρνατε από τη Ζάκυνθο και με πολλά άλλα, εξίσου, η και περισσότερο γραφικά….

Όσο για τα «γραμμάτια», που αναφέρεστε, βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας σας, που μάλλον είναι πολύ φουσκωμένη.

Γραμμάτια, μάλλον, προσπαθείτε να υπογράψετε εσείς, που εκλιπαρείτε για μια θέση  δημοτικού  συμβούλου στις ερχόμενες εκλογές, αλλά δε νομίζω, ότι θα βρεθεί κάποιος αφελής…

Από το  πολιτικό περιθώριο,  που σας έβαλε ο λαός, δεν πρόκειται να ποτέ βγείτε, όσο  κι αν  προσπαθείτε να αναγορευθείτε σε γενικό εισαγγελέα.

Ξεκαβαλικέψτε, λοιπόν και κοιταχτείτε στον καθρέφτη.

Δεν είστε ο Μέγας Ναπολέων. Εκτός, βέβαια,  κι αν το πιστεύετε…

Οπότε η κατάστασή σας είναι, μάλλον, ανησυχητική. Και τα δεκάλεπτα δημοσιότητας, που βλέπω μανιωδώς διεκδικείτε, σίγουρα, δεν είναι το ενδεδειγμένο φάρμακο…

Εύχομαι κι ελπίζω να μη συμβαίνει το ίδιο και  με τους συνυπογράφοντες….

Πάντως οι εκλογές πλησιάζουν και όπως είχα απαντήσει σε κάποιους από τους υπογράφοντες…..θα τα πούμε μετά.

 

Υ.Γ. : Πολύ θα ήθελα να σας απαντήσω, με τον τρόπο που ξέρω και σας αξίζει, αλλά το αποφεύγω, γιατί μαθαίνω, ότι τελευταία, ταλαιπωρείτε  ακόμα και πρώην φίλους σας, με αγωγή χιλιάδων ευρώ, για τον ωραίο «στολισμό» που σας έκαναν…”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close